Wykupione miejsca postojowe zmienione na dla niepełnosprawnych - os. Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
morth

Re: Wykupione miejsca postojowe zmienione na dla niepełnosprawnych - os. Avia

Postautor: morth » 05 kwie 2017, 12:57

gucio_i_maja pisze:Te miejsca i tak nie spełniają wymogów miejsca dla niepełnosprawnego - są za wąskie...

Nie są za wąskie bo przy każdym jest jest chodnik pozwalający na "rozładunek" (brzydko mówiąc) takiej osoby w takim przypadku chyba są zgodne z przepisami przynajmniej tak rozumiem zapis poniżej.

"1. Stanowiska postojowe dla samochodów osobowych powinny mieć co najmniej szerokość 2,3 m i długość 5 m, przy czym dla samochodów użytkowanych przez osoby niepełnosprawne szerokość stanowiska powinna wynosić co najmniej 3,6 m i długość 5 m, a w przypadku usytuowania wzdłuż jezdni - długość co najmniej 6 m i szerokość co najmniej 3,6 m, z możliwością jej ograniczenia do 2,3 m w przypadku zapewnienia możliwości korzystania z przylegającego dojścia lub ciągu pieszo-jezdnego."

Co oczywiście nie zmienia faktu że jakby ta sprawa dotyczyła mojego miejsca, za które zapłaciłem ( i kupno mieszkania na tym osiedlu zależała od tego czy będę miał możliwość wykupu miejsca) to nie pozbyliby się mnie z biura póki nie dostałbym jednej jednoznacznej odpowiedzi i to na piśmie o co chodzi i jak planują rozwiązać tę sytuację. Na miejscu osób, które zakupiły tam miejsca rządałbym zamiast nich otrzymania miejsc w garażu podziemnym jako alternatywę( na pewno wszystkich nie sprzedali).

szt

Postautor: szt » 05 kwie 2017, 13:57

W tym całym zamieszaniu chodzi o to, że miejsca postojowe dla osób niepełnosprawnych mogą być usytuowane bliżej budynków mieszkalnych (min. 5 metrów) niż "zwykłe" parkingi. Zabieg budimexu ma więc na celu zmniejszenie odległości pomiędzy budynkami przy zachowaniu wymaganego współczynnika parkingowego.

Takie działanie moim zdaniem jest świadomym działaniem na szkodę swoich klientów, którzy kupili mieszkanie i teraz będą mieć pod oknami rury wydechowe samochodów bliżej, niż jest to wymagane przez prawo. Ciekawe jakie szanse na wygraną mieliby właściciele mieszkań położonych obok tych parkingów, gdyby zdecydowali się złożyć pozew zbiorowy.

Rozdział 3. Miejsca postojowe dla samochodów osobowych

§ 19.

1. Odległość wydzielonych miejsc postojowych miejsc postojowych, w tym również zadaszonych, lub otwartego garażu wielopoziomowego dla samochodów osobowych od okien pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi w budynku mieszkalnym, budynku zamieszkania zbiorowego z wyjątkiem hotelu, budynku opieki zdrowotnej, oświaty i wychowania, a także od placu zabaw dziecięcych i boisk dla dzieci i młodzieży nie może być mniejsza niż:

1) 7 m – w przypadku do 4 stanowisk włącznie,
2) 10 m – w przypadku 5 do 60 stanowisk włącznie,
3) 20 m – w przypadku większej liczby stanowisk, z uwzględnieniem § 276 ust. 1.

2. Odległość wydzielonych miejsc postojowych lub otwartego garażu wielopoziomowego dla samochodów osobowych od granicy działki budowlanej nie może być mniejsza niż:

1) 3 m – w przypadku do 4 stanowisk włącznie,
2) 6 m – w przypadku 5–60 stanowisk włącznie,
3) 16 m – w przypadku większej liczby stanowisk.

§ 20.

Miejsca postojowe dla samochodów, z których korzystają wyłącznie osoby niepełnosprawne, mogą być usytuowane w odległości nie mniejszej niż 5 m od okien budynku mieszkalnego wielorodzinnego i zamieszkania zbiorowego oraz zbliżone bez żadnych ograniczeń do innych budynków. Miejsca te wymagają odpowiedniego oznakowania.

architektura.info/index.php/prawo/warunki_techniczne_budynki/dzial_ii_zabudowa_i_zagospodarowanie_dzialki_budowlanej/rozdzial_3_miejsca_postojowe_dla_samochodow_osobowych

duda88

Postautor: duda88 » 05 kwie 2017, 15:25

Szczerze, to wolę tak rozmieszczone miejsca parkingowe i chodnik do chodzenia, bez możliwości zaparkowania "na dziko", to akurat zaliczyłabym do plusów ;)
Inna sprawa, to właściciele tych miejsc powinni żądać, przed ich odbiorem, usunięcia znaków poziomych - jeśli w umowie nie ma o tym mowy, że miejsce jest dla niepełnosprawnych, to powinni żądać tego za co zapłacili. To nie ich problem, niech go rozwiąże budimex, a nie zrzuca odpowiedzialność i przyszłe problemy na swoich klientów.

pawd_tbg

Postautor: pawd_tbg » 05 kwie 2017, 16:22

Właściciele nie odebranych miejsc są w lepszej sytuacji, bo w ich wypadki budimex musi coś zrobić. W sumie z wszystkimi miejscami musi coś zrobić.

Wielopoziomowy parking by naprawdę rozwiązał sprawę. Kilka kondygnacji do sprzedania a kilka do wynajmowania dla osób odwiedzających. Parking by zarabiał na swoje utrzymanie. Sam koszt takiego parkingu jest stosunkowo niski. Z wymagań jest tylko prąd i system gaśnicy, zero elewacji.

Szkoda że za o4 nie wybudowali takiego. Może coś uda im się zrobić jak już zniknie biuro sprzedaży. W tym miejscu jest planowany parking. Z tym że na wielopoziomowy troszkę mało miejsca

duda88

Postautor: duda88 » 05 kwie 2017, 19:56

Nie licz na to, że osoby które walczą o możliwość parkowania na chodniku pod samą klatką i za nic mają swoich sąsiadów, kupią lub kupiłyby miejsce do którego trzeba dojść 100 lub 200 metrów, bo nawet dzisiaj można znaleźć miejsca poza osiedlem,i nie ma chętnych na przestawienie samochodu - problem w tym że im się nie chce, i obawiam się, że nawet budowa super parkingu nic by tu nie zmieniła.

pawd_tbg

Postautor: pawd_tbg » 05 kwie 2017, 23:00

Coś w ty jest. Bo parking przy O4 nie jest do końca sprzedany. Ale z tego co się pytałem on jest tylko dla bloków O4, O6, O8 i O10

Yankes

Postautor: Yankes » 06 kwie 2017, 8:20

pawd_tbg pisze:Coś w ty jest. Bo parking przy O4 nie jest do końca sprzedany. Ale z tego co się pytałem on jest tylko dla bloków O4, O6, O8 i O10

jak to ?
nie sprzedany czy masz na myśli, że jeszcze nie jest zapełniony

jasiek

Postautor: jasiek » 06 kwie 2017, 9:30

Są podobno wolne miejsca do kupienia, tylko BX ponoć nie chce sprzedać aktualnie innym niż z O8 i O10.

pawd_tbg

Postautor: pawd_tbg » 06 kwie 2017, 15:24

Jak byłem w BX w sprawie miejsca. To mi wprost powiedział mój sprzedawca że miejsca wolne są ale do mojego bloku O3 miejsca mi nie może sprzedać.

jasiek

Postautor: jasiek » 06 kwie 2017, 16:32

Dla.mnie to jest bez sensu. Ich polityka jest dziwna.
Skoro Chcesz kupić miejsce i mieć komfort parkowania a w tamtych blokach nie ma chętnych na zakup to dlaczego ty masz być pozbawiony możliwości parkowania a miejsca stoją puste. Chociaż Bx tyle zarobił na tej inwestycji, że widocznie stać go na utrzymywanie pustych miejsc.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”