Niszczenie zieleni samochodai / rozjeżdżanie trawników i krzewów - os. Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
mik

Re: Niszczenie zieleni samochodai / rozjeżdżanie trawników i krzewów - os. Avia

Postautor: mik » 15 gru 2017, 14:05

Wydaje mi się, że projekt całego osiedla Avia/Orlińskiego został złożony i zatwierdzony łącznie z lokalizacją trawników/zieleńców. Tak prosto betonu się wylać nie da.
A skoro to trochę moje a trochę nie moje to ja się nie zgadzam na betonowanie mojego i pozwę wspólnotę jak będzie trzeba.

Poza tym Orlińskiego jest we władaniu miasta. Więc śmiało, betonuj bez pozwolenia. Będę stał i się śmiał jak będziesz odbierał mandat/wezwanie czy co tam.

Spokojnie

Postautor: Spokojnie » 15 gru 2017, 14:50

Polska tak działa, że kolega z poznania zabetonuje, dostanie mandat 100zł za niszczenie..
zapłaci..
a potem i tak tego nie naprawią pół roku..

Ja też jestem za ochroną zieleńców osiedla..
Ale też jestem za tym aby powstał parking/nowe miejsca bo nie można powiedzieć, że nie brakuje..
A zaparkować na "innym osiedlu" to też krótkowzroczny pomysł..

Kaśka_2

Postautor: Kaśka_2 » 15 gru 2017, 15:11

Betonowac miejsce na trawniku?! Czytam i nie wierzę, że ktoś to mógł wymyślić...

Spokojnie

Postautor: Spokojnie » 15 gru 2017, 15:44

Kaśka_2 pisze:Betonowac miejsce na trawniku?! Czytam i nie wierzę, że ktoś to mógł wymyślić...

Taka nam sie atmosfera na osiedlu robi właśnie...

Pierwsi parkują niezbyt pięknie.
Drudzy im niszczą samochody, oklejają nalepkami, podkładają cegły, rysują.
Pierwsi na to piszą kartki, że ktoś im zniszczył auto i proszą o kontakt.
Drudzy piszą na tej kartce, aby się cieszył, że mu nie przebito opon.

Witamy na osiedlu Avia...

gamera64

Postautor: gamera64 » 16 gru 2017, 20:09

Jak, ale to jak można wpaść na pomysł betonowania pasów zieleni.
Jak tylko wprowadzę się do bloku, mam zamiar zrobić zdjęcia osób, które parkują w sposób po prostu chamski. Parkowanie jednym kołem na chodniku wzdłuż drogi, to co innego niż parkowanie na podjazdach na zakrętach i na zieleni. Zdjęcia wykorzystam do pozwu o niszczenie mienia i utrudnianie przejazdu. Niszczenie zieleni mam zamiar podpiąć pod art 144 o niszczeniu zieleni publicznej(zieleń szczególnie w Krakowie służy wszystkim i coś takiego powinno przejść).
Dlaczego mam pozwalać na wchodzenie sobie na głowę?? Dlaczego inni nie potrafią przystosować się do zasad, jakie były ustalone przy zakupie mieszkania(parkowanie tylko w wyznaczonych miejscach).
Teksty o mandacie, że raz dostanie jeden raz dostanę ja, jest śmieszne, bo za co mam dostać mandat, jak zawsze parkuję zgodnie z przepisami. Dla mnie nie jest nic strasznego przejść 500m do domu. To takie trudne?? Jak widzę parkujących, to dziwię się, że ktoś jeszcze nie zostawił samochodu pod windą w klatce.

Kaśka_2

Postautor: Kaśka_2 » 17 gru 2017, 0:37

To wprowadzaj się jak najszybciej bo dziś to jest porostu masakra więc osoba z inicjatywa się przyda. Ja tez chetnie sie podpisze pod takim pozwem. Osiedle przypomina bardziej komis samochodowy jeśli nie skup złomu... Ludzie się przyzwyczaili do parkowania gdzie popadnie i nie mają umiaru. Najbardziej wk..wia mnie to, że przez kilku(nastu) debili robi się tu fatalny krajobraz, osiedle ma zła opinie i mieszkania tracą na wartości. Na chodnikach pozapadana kostka, uszkodzone krawężniki i zapewne jeśli ktoś zgłosi taka usterkę developer się wypnie bo mieszkancy sami sobie winni że użytkowali chodnik nie zgodnie z przeznaczeniem. Ja nie wiem jak można być tak krotkowzrocznym...

menkks

Postautor: menkks » 17 gru 2017, 12:18

gamera64 pisze:Jak, ale to jak można wpaść na pomysł betonowania pasów zieleni.
Jak tylko wprowadzę się do bloku, mam zamiar zrobić zdjęcia osób, które parkują w sposób po prostu chamski. Parkowanie jednym kołem na chodniku wzdłuż drogi, to co innego niż parkowanie na podjazdach na zakrętach i na zieleni. Zdjęcia wykorzystam do pozwu o niszczenie mienia i utrudnianie przejazdu. Niszczenie zieleni mam zamiar podpiąć pod art 144 o niszczeniu zieleni publicznej(zieleń szczególnie w Krakowie służy wszystkim i coś takiego powinno przejść).
Dlaczego mam pozwalać na wchodzenie sobie na głowę?? Dlaczego inni nie potrafią przystosować się do zasad, jakie były ustalone przy zakupie mieszkania(parkowanie tylko w wyznaczonych miejscach).
Teksty o mandacie, że raz dostanie jeden raz dostanę ja, jest śmieszne, bo za co mam dostać mandat, jak zawsze parkuję zgodnie z przepisami. Dla mnie nie jest nic strasznego przejść 500m do domu. To takie trudne?? Jak widzę parkujących, to dziwię się, że ktoś jeszcze nie zostawił samochodu pod windą w klatce.

Jeśli chcesz złożyć pozew powołując się na kodeks wykroczeń musisz podać imię, nazwisko i adres oskarżonego.. sama tablica rejestracyjna nie jest żadnym elementem identyfikacji sprawcy.
A dwa musisz udowodnić komuś że to konkretnie jego parkowanie wyrządziło szkodę, mieć zdjęcie trawnika przed parkowaniem konkretnego auta, i po.

Jesli dodamy do tego że kara z tego artykułu to albo mandat max 1000zł albo nagana, życzę powodzenia :)

Potępiam niszczenie zieleni, jedyna opcja to zadzwonić na straż miejską/policję. Co do parkowania na podjazdach/chodnikach - z pozewm to mozesz ruszyc jak ktoś Ci na prywatnym terenie zaparkuje. Na Avii mamy drogi wewnętrzne gdzie w świetle prawa parkowanie na chodniku jest OK + publiczną Orlińskiego gdzie parkować należy w miejscach wyznaczonych (co jakiś czas ludzie maja kartki za wycieraczkami czyli służby raczej robią co do nich należy)

gamera64

Postautor: gamera64 » 17 gru 2017, 23:01

menkks pisze:
gamera64 pisze:Jak, ale to jak można wpaść na pomysł betonowania pasów zieleni.

Jeśli chcesz złożyć pozew powołując się na kodeks wykroczeń musisz podać imię, nazwisko i adres oskarżonego.. sama tablica rejestracyjna nie jest żadnym elementem identyfikacji sprawcy.
A dwa musisz udowodnić komuś że to konkretnie jego parkowanie wyrządziło szkodę, mieć zdjęcie trawnika przed parkowaniem konkretnego auta, i po.

Jesli dodamy do tego że kara z tego artykułu to albo mandat max 1000zł albo nagana, życzę powodzenia :)

Potępiam niszczenie zieleni, jedyna opcja to zadzwonić na straż miejską/policję. Co do parkowania na podjazdach/chodnikach - z pozewm to mozesz ruszyc jak ktoś Ci na prywatnym terenie zaparkuje. Na Avii mamy drogi wewnętrzne gdzie w świetle prawa parkowanie na chodniku jest OK + publiczną Orlińskiego gdzie parkować należy w miejscach wyznaczonych (co jakiś czas ludzie maja kartki za wycieraczkami czyli służby raczej robią co do nich należy)

.... w skrócie, już raz coś takiego zrobiłem i wygrałem. Nie da się zidentyfikować po nr rejestracyjnym?? Hmmm, w poprzedniej mojej sprawie odyło się to jak przy zdjęciach z fotoradarów. Właściciel został wezwany na komendę w celu wskazania kierowcy.

mik

Postautor: mik » 18 gru 2017, 11:50

Ja popieram.

Kara z tego artykułu to albo mandat max 1000zł albo nagana
też da do myślenia. Dolicz do tego czas na bujanie się po sądach. Mnie by to zachęciło do spacerów z parkingów miejskich.

Selassie

Postautor: Selassie » 18 gru 2017, 12:44

Spokojnie pisze:
Kaśka_2 pisze:Betonowac miejsce na trawniku?! Czytam i nie wierzę, że ktoś to mógł wymyślić...

Taka nam sie atmosfera na osiedlu robi właśnie...

Pierwsi parkują niezbyt pięknie.
Drudzy im niszczą samochody, oklejają nalepkami, podkładają cegły, rysują.
Pierwsi na to piszą kartki, że ktoś im zniszczył auto i proszą o kontakt.
Drudzy piszą na tej kartce, aby się cieszył, że mu nie przebito opon.

Witamy na osiedlu Avia...

Mysle ze nikt nikomu naklejki z k****m nie przyklei bez powodu,
Zarysowanie auta kluczem to znak ze ktos juz byl u skraju nerwow patrzac na te wszystkie auta zwyczajnie dewastujace przestrzen naszego osiedla
Ja sie nie dziwie ze ludziom puszczaja nerwy kiedy takie chamstwo sie odbywa - to wlasnie do tego doprowadzili kierowcy
Zwyklych ludzi pchaja swoim zachowaniem do niszczenia mienia innych - zamiast sie zachowac pchacie ludzi w objecia kodeksu hamurabiego
zamiszczenie mienia w postaci kraweznikow i trawnika - niszczenie mienia w postaci samochodu

Chyba kogos pogielo z betonowaniem pasow zieleni? Mozg juz chyba zabetonowany dawno

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”