[DXIV] Prawidłowe oznakowanie skrzyżowania na rogu ul. Orlińskiego i os. Avia
Re: [DXIV] Prawidłowe oznakowanie skrzyżowania na rogu ul. Orlińskiego i os. Avia
Co do poprawności oznakowania nie ma wątpliwości ale za ustawieniem znaku przemawia bezpieczeństwo. Jednak taki znak miałby efekt psychologiczny. Dobrze też wiemy, że są kierowcy, którzy znaków nie znają i nie widzą jak jeździć i już mniejsza z tym kto im dał prawo jazdy. Na końcu poszkodowany będzie pieszy.
-
Re: [DXIV] Prawidłowe oznakowanie skrzyżowania na rogu ul. Orlińskiego i os. Avia
michalxg pisze:mik pisze:Drugi akapit - ustawienie znaku droga z pierwszeństwem na zakręcie przy Avia1.
Tutaj akurat bym się nie czepiał W przypadku tego skrzyżowania nie ma potrzeby ustawiania wspomnianego znaku, skoro na dwóch pozostałych drogach widnieje tabliczka "Droga wewnętrzna". Sytuacja z pierwszeństwem przejazdy jest tutaj bardzo klarowna, stąd nie dziwi mnie taka, a nie inna decyzja.
Skro jest taka klarowna to czemu dochodzi do tylu stłuczek ? I czemu tylu kierowców wjeżdża na wprost na Avię i potem błądzi po osiedlu bo im się droga "skończyła" ?
Jakby ktoś miał ochotę napisać do zikit to znak sprawu mojego zgłoszenia: TZ.6101.4.3041.2018
Może nasz nowy Radny coś pomoże

iti pisze:.
lokatorAvia pisze:michalxg pisze:mik pisze:Drugi akapit - ustawienie znaku droga z pierwszeństwem na zakręcie przy Avia1.
Tutaj akurat bym się nie czepiał W przypadku tego skrzyżowania nie ma potrzeby ustawiania wspomnianego znaku, skoro na dwóch pozostałych drogach widnieje tabliczka "Droga wewnętrzna". Sytuacja z pierwszeństwem przejazdy jest tutaj bardzo klarowna, stąd nie dziwi mnie taka, a nie inna decyzja.
Skro jest taka klarowna to czemu dochodzi do tylu stłuczek ? I czemu tylu kierowców wjeżdża na wprost na Avię i potem błądzi po osiedlu bo im się droga "skończyła" ?
Ale Ci wyjeżdżający z Avi na wprost tez jadą bez zastanowienia chociaż jest znak o końcu drogi wewnętrznej. Oznakowanie niczego nie zmieni jeśli się nie myśli, albo nie zna przepisów o ruchu drogowym. Należy niestety przyjąć do wiadomości taką decyzje, ponieważ oznakowanie jest właściwe. Pamietajmy, że skrzyżowanie z droga wewnętrzna w myśl przepisów skrzyżowaniem nie jest, więc nie może być mowy o postawieniu znaku o pierwszeństwie przejazdu, gdyż stanowi o tym kategoria dróg.
mik pisze:Co do poprawności oznakowania nie ma wątpliwości ale za ustawieniem znaku przemawia bezpieczeństwo. Jednak taki znak miałby efekt psychologiczny. Dobrze też wiemy, że są kierowcy, którzy znaków nie znają i nie widzą jak jeździć i już mniejsza z tym kto im dał prawo jazdy. Na końcu poszkodowany będzie pieszy.
Tydzień temu gdy wyjeżdżałem z Avii, radiowóz jadący Orlińskiego zatrzymał się na skrzyżowaniu,bo policjanci nie wiedzieli, że mają pierwszeństwo. Parę sekund staliśmy oboje, bo nie wiedziałem o co im chodzi, a nie chciałem żeby wyszło na to, że ja wymuszam

Konrad_L pisze:Konrad_L pisze:
To skrzyżowanie to jest jakaś masakra. Tylko czekać na stłuczkę. Jak ktoś jest pierwszy raz na osiedlu to na 100% wali prosto i wydaje mu się że ma pierwszeństwo. Nie rozumiem czy to jakiś kłopot żeby namalować np. znaki poziome?
Drogi wyglądają identycznie jak ktoś nie zauważy znaku "droga wewnętrzna" to problem gotowy.
Konrad, nie chcialbym być niegrzeczny, ale jak Ci się coś "wydaje" jak kierujesz samochodem lub nie zauważasz znaków, to wróć na kurs prawa jazdy. TAk na marginesie - informacja dla "nowych " mieszkańców dzielnicy - ulica Klosowskiego jest ulicą z pierwszeństwem przejazdu nad ulicą Orlińskiego. Moi mili , nie zawsze ulicą z pierwszeństwm jest ta, która jest w lini prostej !!!
cóż tylko czekać na stłuczkę i wysoko wynegocjowany zwrot z ubezpieczenia OC
; raj dla wyłudzaczy (wyklepiesz za tysiaka a dostaniesz trzy); a tak na poważnie jeśli nawet policja ma problem z tym skrzyżowaniem to jakieś oczojebne oznakowania by się jednak przydały
Na marginesie to nie wiem dlaczego organizatorzy ruchu jak już jest ta prosta tu i tam to nie dadzą drogi z pierszeństwem (tak jak to już dziko zakorzenione w Polskie kulturze jazdy), to nie! muszą skąplikować wszystkim życie i dać bez pierszeństwa, bo niby po co pytam, ci z Kłosowskiego mają mieć pierszeństwo, bo co pierwsi mieli tam osiedle, bez sensu; pytam po co na Kłosowskiego taka organizacja ruchu, która wprowadza w zakłopotanie co drugiego kierowce nie patrzącego lub nie znającego znaków (i długo to się nie zmieni); żeby co nauczyć na siłę kierowców jazdy i pokazać jacy to oni są pomysłowi w organizacji ruchu i lepiej jak ludzie będą się zderzać albo jeden z drugim stał jak kołek. Na Avii też by się nic nie stało gdyby ta prosta była z pierszeństwem. I nie chodzi mi tu o dostosowywanie organizacji ruchu pod nieznajomość przepisów przez kierowców, bo to byłby absurd, tylko o to że tam gdzie się da i w niczym to nie przeszkadza dostosować organizację ruchu tak była jasna nawet dla największego matoła drogowego w imię bezpieczeństwa.

Ostatnio zmieniony 11 gru 2018, 23:40 przez znasiek, łącznie zmieniany 3 razy.
znasiek pisze:A tak na marginesie to nie wiem dlaczego organizatorzy ruchu jak już jest ta prosta to nie dadzą drogi z pierszeństwem (tak jak to już dziko zakorzenione w Polskie kulturze jazdy), to nie! muszą skąplikować wszystkim życie i dać bez pierszeństwa, bo niby po co pytam ci z Kłosowskiego mają mieć pierszeństwo, bo co pierwsi mieli tam osiedle, bez sensu.
Pisałem dziś na forum o tym o 17:30.
Zmiana organizacji ruchu na skrzyżowaniu ul. Orlińskiego i Kłosowskiego
Trzeba to zmienić. Podobno ci z II Pułku wyprosili pierwszeństwo.
znasiek pisze:cóż tylko czekać na stłuczkę i wysoko wynegocjowany zwrot z ubezpieczenia OC; raj dla wyłudzaczy (wyklepiesz za tysiaka a dostaniesz trzy); a tak na poważnie jeśli nawet policja ma problem z tym skrzyżowaniem to jakieś oczojebne oznakowania by się jednak przydały
Na marginesie to nie wiem dlaczego organizatorzy ruchu jak już jest ta prosta tu i tam to nie dadzą drogi z pierszeństwem (tak jak to już dziko zakorzenione w Polskie kulturze jazdy), to nie! muszą skąplikować wszystkim życie i dać bez pierszeństwa, bo niby po co pytam, ci z Kłosowskiego mają mieć pierszeństwo, bo co pierwsi mieli tam osiedle, bez sensu; pytam po co na Kłosowskiego taka organizacja ruchu, która wprowadza w zakłopotanie co drugiego kierowce nie patrzącego lub nie znającego znaków (i długo to się nie zmieni); żeby co nauczyć na siłę kierowców jazdy i pokazać jacy to oni są pomysłowi w organizacji ruchu i lepiej jak ludzie będą się zderzać albo jeden z drugim stał jak kołek. Na Avii też by się nic nie stało gdyby ta prosta była z pierszeństwem. I nie chodzi mi tu o dostosowywanie organizacji ruchu pod nieznajomość przepisów przez kierowców, bo to byłby absurd, tylko o to że tam gdzie się da i w niczym to nie przeszkadza dostosować organizację ruchu tak była jasna nawet dla największego matoła drogowego w imię bezpieczeństwa.
Z jednej strony piszesz, że oznakowanie na skrzyżowaniu z Kłosowskiego i tak nic nie daje, a z drugiej chcesz wprowadzać oznakowania na skrzyżowaniu Orlińskiego z droga wewnętrzną z Avii. O ile przy Kłosowskiego muszę się zgodzić, że to Orlińskiego powinna być droga z pierwszeństwem o tyle pomysł żeby zrobić drogę z prrssenstwem która jedzie na Avie to nieporozumienie. Jak droga wewnętrzna można być z pierwszeństwem?
michalxg pisze:mik pisze:Drugi akapit - ustawienie znaku droga z pierwszeństwem na zakręcie przy Avia1.
Skoro sytuacja jest klarowna pod względem oznakowania, to faktycznie nikt nie będzie chciał takich znaków (dublujących) postawić. Jednak wydaje mi się, że w przypadku wyjazdu z "Drogi wewnętrznej" i ustawienia np. znaku "Ustąp pierwszeństwa przejazdu", powinien wziąć to na siebie zarządca działki infrastrukturalnej na Avii, któremu powinno zależeć na poprawie bezpieczeństwa. Zdaje się, że to nadal jest Budimex. Na samej Orlińskiego należącej do miasta, przydałoby się pewnie takie oznakowanie (od strony Stella-Sawickiego) i analogicznie w drugą stronę):

Jak najbardziej warto by pisać od miasta / zarządu dróg w tej sprawie, jeżeli to zwiększy bezpieczeństwo.
Tylko zaznaczajmy, żeby założyli tam małe znaki, takie, jak stawia się w centrum, a nie pełnowymiarowe, bo za chwilę będziemy mieć bardzo pstrokatą ulicę.
mik pisze:Jakby ktoś miał ochotę napisać do zikit to znak sprawu mojego zgłoszenia: TZ.6101.4.3041.2018
iti pisze:.
Oficjalnie jeszcze nie, ale pewnie już niedługo. W każdym razie jak najbardziej za, poza pisaniem do zarządu dróg, przyda się też kontakt z Budimexem w tej sprawie.
Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”