Piloty do bram wjazdowych na osiedle Avia - kto powinien dostać / czy wszyscy

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
Ekspresjah

Re: Piloty do bram wjazdowych na osiedle Avia - kto powinien dostać

Postautor: Ekspresjah » 17 paź 2017, 9:57

Robert pisze:
Ekspresjah pisze:Na szczęście nie jestem tak ograniczona, by nie rozumieć przepisów prawa.

Sąd Okręgowy w Krakowie (sygn. akt I C 20/16) przyznał rację powodom, i uchylił kwestionowaną uchwałę. Za zasadny uznano bowiem zarzut naruszenia art. 12 ust. 1 ustawy o własności w lokali (właściciel lokalu ma prawo do współkorzystania z nieruchomości wspólnej zgodnie z jej przeznaczeniem).

W uzasadnieniu zaznaczono, że zawarte w umowach wyodrębnienia własności lokali postanowienia umowy o podział do używania nieruchomości wspólnej, ograniczają się jedynie do wyznaczenie 17 części nieruchomości wspólnej przeznaczonych do wyłącznego używania wskazanych w umowie osób. - Umowa ta daje zatem wskazanym w niej osobom gwarancję korzystania z przewidzianych w niej miejsc parkingowych z wyłączeniem pozostałych mieszkańców we wspólnocie. Z tej umowy o podział do używania nie wynika jednak, że wyklucza ona zarazem dopuszczalność parkowania samochodów na pozostałych częściach nieruchomości wspólnej – wskazał sąd.

Dalej SO zwrócił uwagę, że wskutek podjęcia zaskarżonej uchwały dochodzi do wyłączenia dopuszczalności parkowania poza wyznaczonymi w umowie o podział do używania 17 miejscami, a zatem do istotnego ograniczenia zakresu współkorzystania z nieruchomości wspólnej przez właścicieli lokali.

Jak podkreślono w uzasadnieniu, możliwość pozostawienia samochodu blisko domu i na terenie ogrodzonym niewątpliwie leży w żywotnym interesie właściciela lokalu w nieruchomości, chociażby nie nabył on przy zakupie miejsca w garażu albo jednego z wyznaczonych 17 miejsc.

Co więcej, wspólnota nie wykazała, ażeby powzięta uchwała służyła zapewnieniu przejezdności dróg, zachowaniu bezpieczeństwa czy estetyki nieruchomości wspólnej. - Podnoszone w zeznaniach świadków okoliczności, iż parkujące poza 17 wyznaczonymi miejscami samochody nie pozwalają na mijanie się dwóch samochodów jadących z naprzeciwka albo nie pozwalają na grę dzieci w piłkę w ocenie sądu nie przeważają nad interesem właścicieli lokali parkujących samochody poza 17 wyznaczonymi miejscami w zapewnieniu sobie wygodnego i bezpiecznego miejsca do pozostawienia samochodu – stwierdził sąd.

http://www.rp.pl/Nieruchomosci/306309945-Nielegalny-zakaz-parkowania-poza-miejscami-prywatnymi---wyrok-SO-w-Krakowie.html

To jest wyłącznie moja sprawa, do czego będę wykorzystywała ów pilot. Nie muszę być w ciąży ani na wózku inwalidzkim, by np. mieć kaprys podjechać taksówką pod swoją klatkę. A ponieważ ciężko pracuję na to, by mieć własne mieszkanie, to nie będę za każdym razem prosiła ochroniarza, ażeby mi łaskawie otworzył bramę.

jest tam jeszcze ciąg dalszy artykułu:
".... wspólnota nie wykazała, ażeby powzięta uchwała służyła zapewnieniu przejezdności dróg, zachowaniu bezpieczeństwa czy estetyki nieruchomości wspólnej"
.....i tu może być problem, bo wszystkie drogi w osiedlu mają być pożarowymi lub dojazdowymi do nich. Po ukończeniu osiedla deweloper może się właśnie tłumaczyć bezpieczeństwem, a np. dojazd do drogi pożarowej pod blokiem nr 2 jest notorycznie blokowany.

Przecież to zdanie znajduje się w zacytowanym przeze mnie fragmencie, a po nim następuje ten, który wyboldowałam. Jeśli jest mało czytelne, to oznaczę je na czerwono.

Wkleję też jeden z pierwszych akapitów:
Taki stan rzeczy trwał do czasu podjęcia przez wspólnotę uchwały, wprowadzającej strefę zamieszkania i znaki, zabraniające parkowania poza miejscami wyznaczonymi jako prywatne. Po podjęciu uchwały przestrzeganie zakazu zaczęli egzekwować strażnicy miejscy.

Jak widać, w ocenie sądu nawet ustanowienie strefy zamieszkania nie ogranicza właścicielom mieszkań możliwości korzystania z części wspólnych.

mop

Postautor: mop » 17 paź 2017, 11:39

Mhm, a możesz wskazać fragment, który mówi o drodze pożarowej?

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 17 paź 2017, 12:55

mop pisze:Mhm, a możesz wskazać fragment, który mówi o drodze pożarowej?

A jaki jest związek drogi pożarowej z dostępem do pilota do bramy wjazdowej na osiedle? Dlaczego zakładasz, że ja jako właścicielka mieszkania będę utrudniała przejazd straży pożarnej?

Selassie

Postautor: Selassie » 17 paź 2017, 13:11

Ten temat od dluzeszego czasu stracil wedug mnie sens:
-piloty trzeba egzekwowac od zarzadcy - moim zdaniem Budimex nie ma obowiazku dac kazdemu pilota do bramy
-tak moim zdaniem Ekspresja i inni maja racje jesli ktos chce pilota to powinien go dostac od zarzadcy jednak jestem przeciwny rozdawaniu ich wszystkim jak leci - jesli ktos zlozy taki wniosek bo pilota potrzebuje niech go dostanie
-oddzielnym tematem jest parkowanie za brama tu wedlug mnie nie powinno byc na to przyzwolenia ale to chyba osobny temat?
-rozdanie pilotow na pewno rozladuje atmosfere i unikniemy problemow z korkami przy bramie

Jedyne sytuacje gdzie pilot jest potrzebny to tak jak juz ktos wspomnial noc - bo wtedy brama bedzie zamknieta.

mop

Postautor: mop » 17 paź 2017, 14:34

Ekspresjah pisze:
mop pisze:Mhm, a możesz wskazać fragment, który mówi o drodze pożarowej?

A jaki jest związek drogi pożarowej z dostępem do pilota do bramy wjazdowej na osiedle? Dlaczego zakładasz, że ja jako właścicielka mieszkania będę utrudniała przejazd straży pożarnej?

Aha, jeśli chodzi o sam pilot to nie było pytania. Myślałem, że chcesz bronić parkowania poza miejscami wyznaczonymi czyli na drogach pożarowych.

roman50

Postautor: roman50 » 25 paź 2017, 14:36

Chciałbym się zapytać czy komukolwiek przeszkadzają auta zaparkowane między blokiem 7 a 6 avii? Jest to za bramą wjazdową. Nawet znak jest postawiony w taki sposób, że za znakiem można parkować. Nie ma żadnych protestów i można kulturalnie zostawić tu samochód. (na avii gdzie nie ma miejsc poza płatnymi). Czy ktoś się ze mną nie zgodzi, że to nikomu nie przeszkadza?

Obrazek

Brunon K.

Postautor: Brunon K. » 26 paź 2017, 10:03

Cieszmy się, że nie ma ścieżki rowerowej. Na razie.

s0ull

Postautor: s0ull » 26 paź 2017, 13:01

Przeszkadza, ale ktoś gdzieś wspominał na forum, że docelowo i tak ma się na całym osiedlu pojawić oznakowanie strefy zamieszkania - wszystko jest kwestią czasu. Obstawiam, że obecne oznakowanie jest tylko tymczasowe - ze względu na trwającą jeszcze budowę 7mki

roman50

Postautor: roman50 » 26 paź 2017, 17:08

s0ull pisze:Przeszkadza, ale ktoś gdzieś wspominał na forum, że docelowo i tak ma się na całym osiedlu pojawić oznakowanie strefy zamieszkania - wszystko jest kwestią czasu. Obstawiam, że obecne oznakowanie jest tylko tymczasowe - ze względu na trwającą jeszcze budowę 7mki

Przeszkadza ale w czym? Co ma kwestia zamieszkania do parkowania w tamtych miejscach? Samochy bez problemu zaparkuja na swoich wykupionych miejscach. Chodnik tez jest caly wolny. Zamiast sie dogadac jak przystalo na normalnego mieszlańca to robicie nie wiadomo z czego problemy. Rozumiem ze nie mozna parkowac tak zeby kogos blokowac albo zeby zastawiac caly chodnik ale prawda jest taka ze te auta nikomu nie przeszkadzaja poza szeryfom. Ja tez jestem za strefa zamieszkania zeby nie parkowali gdzie popadnie ale mozna zagospodarowac ta przestrzen lepiej. Po co mamy sobie utrudniac zycie?

DarthMoon

Postautor: DarthMoon » 26 paź 2017, 18:28

roman50 pisze:
Przeszkadza ale w czym? Co ma kwestia zamieszkania do parkowania w tamtych miejscach? Samochy bez problemu zaparkuja na swoich wykupionych miejscach. Chodnik tez jest caly wolny. Zamiast sie dogadac jak przystalo na normalnego mieszlańca to robicie nie wiadomo z czego problemy. Rozumiem ze nie mozna parkowac tak zeby kogos blokowac albo zeby zastawiac caly chodnik ale prawda jest taka ze te auta nikomu nie przeszkadzaja poza szeryfom. Ja tez jestem za strefa zamieszkania zeby nie parkowali gdzie popadnie ale mozna zagospodarowac ta przestrzen lepiej. Po co mamy sobie utrudniac zycie?

Dasz palec, to upier*olą całą dłoń.
Tak jest właśnie teraz. Przymykamy oko na parkowanie i ludzie parkują gdzie popadnie. W miniony weekend chodnik przy Avii 3 przy wjeździe do garażu podziemnego, był cały zastawiony przez złote Renault na numerach KRA. Piesi musieli wchodzić na trawę bo król zaparkował. Wszystkie chodniki bez krawężnika z pochylnią do wjazdu, oczywiście zastawione przez samochody. Do bloku nie da się dostać żadnym wózkiem no chyba, że przez garaż podziemny(jak wjazd nie jest zastawiony). Znam 3 osoby, które od 2tygodni próbują bezskutecznie zaparkować na swoim miejscu postojowym. Nic nie daje zostawianie karteczek czy skargi do ochrony i budimexu.

Dziwny jest ten świat... bo za dziwaka uważa się osobę, która kupiła miejsce postojowe gdzie zgodnie z projektem na przeciwko wyjazdu nie ma miejsc postojowych. Przyjedzie cwaniak, zastawi taki wyjazd i on jest ten cool a reszta niech wypada, bo każdy jego przeciwnik to szeryf.

Na Orlińskiego przy Kłosowskiego, droga zarąbana i zmniejszona o połowę. Co to kurna jest, że trzeba jechać jednym kołem po chodniku!! Jak obserwuję kierowców w Krakowie, to co robią na drogach i jak parkują po osiedlach, to trzeba coś z tym zrobić, bo czują się mega bezkarni.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”