Piloty do bram wjazdowych na osiedle Avia - kto powinien dostać / czy wszyscy

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
s0ull

Re: Piloty do bram wjazdowych na osiedle Avia - kto powinien dostać

Postautor: s0ull » 26 paź 2017, 18:39

roman50 pisze:
s0ull pisze:Przeszkadza, ale ktoś gdzieś wspominał na forum, że docelowo i tak ma się na całym osiedlu pojawić oznakowanie strefy zamieszkania - wszystko jest kwestią czasu. Obstawiam, że obecne oznakowanie jest tylko tymczasowe - ze względu na trwającą jeszcze budowę 7mki

Przeszkadza ale w czym? Co ma kwestia zamieszkania do parkowania w tamtych miejscach? Samochy bez problemu zaparkuja na swoich wykupionych miejscach. Chodnik tez jest caly wolny. Zamiast sie dogadac jak przystalo na normalnego mieszlańca to robicie nie wiadomo z czego problemy. Rozumiem ze nie mozna parkowac tak zeby kogos blokowac albo zeby zastawiac caly chodnik ale prawda jest taka ze te auta nikomu nie przeszkadzaja poza szeryfom. Ja tez jestem za strefa zamieszkania zeby nie parkowali gdzie popadnie ale mozna zagospodarowac ta przestrzen lepiej. Po co mamy sobie utrudniac zycie?

To nie Bangladesz, czy jakikolwiek inny kraj 3ciego świata, że można stawać gdzie popadnie i robić co się komu podoba...
Osobiście po prostu nie mam ochoty np. wąchać spalin z okna czy pokrywać kosztów naprawy chodnika w tego typu miejscach, tylko dlatego że na osiedlu jest grupa ludzi, którzy z jakiegoś powodu (nie wnikam już z jakiego - nie ma to w tej dyskusji żadnego znaczenia) nie wykupili sobie miejsca dla samochodu w lokalizacji do tego przeznaczonej, a teraz na siłę próbują wprowadzać swoje porządki. Można by jeszcze dyskutować, gdyby kompletnie nie istniały żadne alternatywne opcje - ale istnieją: wokół osiedla jest mnóstwo miejsc ogólnodostępnych / parking strzeżony itp. Argumenty można by mnożyć, ale nie ma sensu ich powielać - były przedstawiane na forum już wielokrotnie i w różnych tematach

mistrzuWiciu

Postautor: mistrzuWiciu » 26 paź 2017, 19:05

Spokojnie, musimy poczekać. Na Orlińskiego jak postawiono znaki, to regularne wizyty SM spowodowały, że nikt nieleganie tam nie parkuje. Co najważniejsze, skończyły się jakiekolwiek kłótnie i niepotrzebne nerwy, bo nie ma problemu. Nawet jak ktoś potrzebuje zatrzymać się przy klatce, żeby coś wnieść, to nikt nie robi problemów, bo z góry jest wiadomo, że ktoś zaraz odjedzie. Nie ma żadnych "na chwileczkę" i stoi cały tydzień.

Wstawią znak strefa zamieszkania, to na większość podziała jeden mandat, a twardziele i trzema mandatami zasilą budżet Krakowa. Co najważniejsze niedługo, kłótnie się skończą.

roman50

Postautor: roman50 » 27 paź 2017, 14:49

Ja też jestem za tym, żeby straż miejska mogła wjechać i wystawić mandaty tym co zastawiają chodniki tak, że nie da się przejść czy tym co zastawiają miejsca postojowe lub utrudniają przejazd. Ale na litość boską. Auta co sfotografowałem nie stoją na chodniku i nie przeszkadzają w żaden sposób. (No może poza 1). Z tymi spalinami pod blokiem to nie musisz się ośmieszać na prawdę ;) Ja jestem za tym, żeby się dogadać jak sąsiad z sąsiadem. Pamiętajcie, że wjazd na osiedle pod klatkę a parkowanie nieprzepisowe to 2 różne kwestie. Ktoś pisał, że pilot osobom nie potrzebny bo mogą wpisać kod i brama się otworzy więc czy to nie jest utrudnianie sobie życia? Skoro i tak wjedzie? Tym bardziej, że płaci za utrzymanie jak każdy. Autem do 22 można wjechać bez problemu i zostawić do rana więc to czy nie będą posiadali wszyscy pilotów na pewno nie rozwiąże problemu z parkowaniem nieprzepisowym. Jedynie mandaty mogą pomóc
Ostatnio zmieniony 27 paź 2017, 15:46 przez roman50, łącznie zmieniany 1 raz.

roman50

Postautor: roman50 » 27 paź 2017, 14:50

mistrzuWiciu pisze:Spokojnie, musimy poczekać. Na Orlińskiego jak postawiono znaki, to regularne wizyty SM spowodowały, że nikt nieleganie tam nie parkuje. Co najważniejsze, skończyły się jakiekolwiek kłótnie i niepotrzebne nerwy, bo nie ma problemu. Nawet jak ktoś potrzebuje zatrzymać się przy klatce, żeby coś wnieść, to nikt nie robi problemów, bo z góry jest wiadomo, że ktoś zaraz odjedzie. Nie ma żadnych "na chwileczkę" i stoi cały tydzień.

Wstawią znak strefa zamieszkania, to na większość podziała jeden mandat, a twardziele i trzema mandatami zasilą budżet Krakowa. Co najważniejsze niedługo, kłótnie się skończą.

Zdecydowanie Cię popieram. A parkowanie i dostęp do pilów do bramy to 2 różne rzeczy są.

s0ull

Postautor: s0ull » 27 paź 2017, 22:34

roman50 pisze:Ja też jestem za tym, żeby straż miejska mogła wjechać i wystawić mandaty tym co zastawiają chodniki tak, że nie da się przejść czy tym co zastawiają miejsca postojowe lub utrudniają przejazd. Ale na litość boską. Auta co sfotografowałem nie stoją na chodniku i nie przeszkadzają w żaden sposób. (No może poza 1). Z tymi spalinami pod blokiem to nie musisz się ośmieszać na prawdę ;) Ja jestem za tym, żeby się dogadać jak sąsiad z sąsiadem. Pamiętajcie, że wjazd na osiedle pod klatkę a parkowanie nieprzepisowe to 2 różne kwestie. Ktoś pisał, że pilot osobom nie potrzebny bo mogą wpisać kod i brama się otworzy więc czy to nie jest utrudnianie sobie życia? Skoro i tak wjedzie? Tym bardziej, że płaci za utrzymanie jak każdy. Autem do 22 można wjechać bez problemu i zostawić do rana więc to czy nie będą posiadali wszyscy pilotów na pewno nie rozwiąże problemu z parkowaniem nieprzepisowym. Jedynie mandaty mogą pomóc

Co innego wjechać, wyładować coś / kogoś i odjechać, a co innego zaparkować „na krzywy ryj” i liczyć na tolerancję... Chcesz parkować za friko? Są parkingi miejskie na Włodarczyka.
Za luksus parkowania pod klatką trzeba zapłacić. A z tego co widzę, to w lokalizacji, którą sfotografowałeś, wyznaczonych miejsc postojowych nie ma. Zapewne nie bez powodu. Gdyby była możliwość, to na pewno Bdx by je tam wygospodarował. A więc jak dla mnie takie parkowanie jest w 100% równoznaczne z zaparkowaniem np. na trawniku

Jak już poprzednicy stwierdzili - bedą odpowiednie znaki, to i będzie porządek ;) Co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości :)

roman50

Postautor: roman50 » 28 paź 2017, 7:33

s0ull pisze:
roman50 pisze:Ja też jestem za tym, żeby straż miejska mogła wjechać i wystawić mandaty tym co zastawiają chodniki tak, że nie da się przejść czy tym co zastawiają miejsca postojowe lub utrudniają przejazd. Ale na litość boską. Auta co sfotografowałem nie stoją na chodniku i nie przeszkadzają w żaden sposób. (No może poza 1). Z tymi spalinami pod blokiem to nie musisz się ośmieszać na prawdę ;) Ja jestem za tym, żeby się dogadać jak sąsiad z sąsiadem. Pamiętajcie, że wjazd na osiedle pod klatkę a parkowanie nieprzepisowe to 2 różne kwestie. Ktoś pisał, że pilot osobom nie potrzebny bo mogą wpisać kod i brama się otworzy więc czy to nie jest utrudnianie sobie życia? Skoro i tak wjedzie? Tym bardziej, że płaci za utrzymanie jak każdy. Autem do 22 można wjechać bez problemu i zostawić do rana więc to czy nie będą posiadali wszyscy pilotów na pewno nie rozwiąże problemu z parkowaniem nieprzepisowym. Jedynie mandaty mogą pomóc

Co innego wjechać, wyładować coś / kogoś i odjechać, a co innego zaparkować „na krzywy ryj” i liczyć na tolerancję... Chcesz parkować za friko? Są parkingi miejskie na Włodarczyka.
Za luksus parkowania pod klatką trzeba zapłacić. A z tego co widzę, to w lokalizacji, którą sfotografowałeś, wyznaczonych miejsc postojowych nie ma. Zapewne nie bez powodu. Gdyby była możliwość, to na pewno Bdx by je tam wygospodarował. A więc jak dla mnie takie parkowanie jest w 100% równoznaczne z zaparkowaniem np. na trawniku

Jak już poprzednicy stwierdzili - bedą odpowiednie znaki, to i będzie porządek ;) Co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości :)

zakaz zatrzymywania się i postoju jest do znaku nie za. Może jak jesteś taki cwany to odsprzedaj swoje miejsce postojowe? Nie każdy miał możliwość wykupienia. W każdym razie wątek dotyczy kluczy do bram a nie parkowania więc chyba nie w ten wątek trochę wstawiłem komentarz

qaz

Postautor: qaz » 30 paź 2017, 22:07

roman50 pisze:zakaz zatrzymywania się i postoju jest do znaku nie za. Może jak jesteś taki cwany to odsprzedaj swoje miejsce postojowe? Nie każdy miał możliwość wykupienia. W każdym razie wątek dotyczy kluczy do bram a nie parkowania więc chyba nie w ten wątek trochę wstawiłem komentarz

Jeśli ktoś kupił mieszkanie nie mając możliwości wykupienia miejsca postojowego, to chyba nie był aż tak głupi, ab nie domyśleć się, że najprawdopodobniej będzie musiał parkować poza osiedlem...?

Ludzie, każdy chyba umie czytać i widział, co kupuje i co podpisuje... Jeśli ktoś na co dzień korzysta z auta i chce parkować blisko mieszkania, to niestety, ale cena mieszkania na tym osiedlu to nie tylko opłata za ilość m2, ale również +25 albo + 50 tys. za miejsce postojowe. Drogo? W okolicy było i jest przecież mnóstwo inwestycji, gdzie miejsca postojowe są o wiele tańsze (i nierzadko okazywało się, że cena mieszkania wraz z miejscem postojowym... wychodziła porównywalnie lub nawet taniej, niż na AVII).

Każdy ma mózg i chyba widział co i gdzie kupuje. No chyba, że mamy nawzajem traktować się jak totalnych idiotów (nie potrafiących czytać i nieogarniających się dzieje w ich okolicy)...

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”