Uruchomienie bramy / wprowadzenie strefy zamieszkania - os. Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
Edyta.

Re: Uruchomienie bramy / wprowadzenie strefy zamieszkania - os. Avia

Postautor: Edyta. » 18 paź 2019, 23:33

Na avii jest coś nie tak z tymi znakami..

Wiktor.Olechowski

Postautor: Wiktor.Olechowski » 19 paź 2019, 8:10

Dla mnie powalone jest, że wprowadza się strefę mieszkańca na osiedlu zamkniętym.
Nie rozumiem ludzi, którzy oddali głos za wprowadzeniem strefy, bo jest to typowe południowo-Polskie podejście do sprawy "moja racja jest najważniejsza!!". Nie ma złotego środka, najlepiej dowalić wszystkim.
Tłumaczenia, że "kupowałeś mieszkanie wiedziałeś co będzie" to kolejne patrzenie na swój czubek nosa, bo widziałem wielokrotnie jak osoby namawiające za strefą, parkowały po chodnikach, do moich sąsiadek(głosujących za strefą) często przyjeżdżają koleżaneczki i wiem na 100%, że jedna fiatem 500 parkuje na chodniku. Mistrzostwem był dla mnie wielki zwolennik strefy do, którego przyjechała rodzina i na mój tekst dlaczego zostawiają samochód na chodniku, jeżeli on tak walczy o uwolnienie usłyszałem: "poszukaj sobie innego zajęcia, moja rodzina nie będzie zostawiać samochodu na Medweckiego". Tak o to zmienia się punkt widzenia w zależności od punktu siedzenia.
Mam nadzieje, że osiedlowa grupa terapeutyczna, weźmie się teraz za rowery i wóżkownie. Rowery przypięte są do wszystkiego, przy klatkach to już zapinają rower do roweru a niedługo do sufitów przypną. Wiedzieli gdzie rowerzyści kupowali mieszkanie i ile jest stojaków na rowery. Następne w kolejce są wóżkownie, bo jest tam wszystko poza wózkami.... najwięcej oczywiście rowerów!! Ludzie trzymają wózki w małych mieszkaniach, bo jakiś cymbał od roku trzyma torbe z farbami w wózkowni... no ale to nikomu nie przeszkadza, bo ważniejszy jest chodnik, żeby dla pieszych nie było 2 metry tylko "PIŃĆ".

kazlev

Postautor: kazlev » 19 paź 2019, 8:34

Nie sadze zeby strefa przeszla jezeli osoby bez miejsca parkowaly na chodniku zostawiajac ten metr czy półtora.
Niestety plaga bylo (wlasciwie dalej jest) parkowanie w miejscach takich jak skrzyżowania, wjazdy do garazow, trawniki czy nawet alejki spacerowe. To juz jest po prostu przesada.

Ogr

Postautor: Ogr » 19 paź 2019, 11:55

Wiktor.Olechowski pisze:Dla mnie powalone jest, że wprowadza się strefę mieszkańca na osiedlu zamkniętym.

Panie Wiktorze,
osiedle Avia obecnie naprawdę nie wygląda dobrze. Proszę zobaczyć na niektóre zamykane osiedla w Krakowie bądź innych lokalizacjach: schludnie, porządek i elegancko. Naprawdę widziałem wiele takich miejsc. To co się dzieje na Avii jest nie do zaakceptowania.
Ciągle jeszcze jest możliwość zakupu miejsca w hali garażowej. Bdx robi nawet różne promocje, bo w niektórych blokach jest bardzo dużo niesprzedanych. Myśli Pan, że dla ludzi którzy wydali 50k za miejsce to było mało? Dla większości to był spory wydatek.

Jaroslav

Postautor: Jaroslav » 20 paź 2019, 13:24

Na orlinskiego 9 już porządek. Szybko się oduczyli.

Strefa powstała przez patologie. Nie trzeba jej specjalnie szukać. Wystarczy wyjść z domu i przejść osiedle. Zastawiony każdy możliwy fragment, przejście, skrzyżowanie. Nawet jak blok zabezpieczył wyjazd to znajdzie się delikwent który to odsunie byle zaparkować.

Mistrz świata pan z RSJ przed brama od strony avia 5 robi to codziennie i śmieje się z tych co zapłacili 50k. Bo on chce parkować właśnie na tym ciągu pieszych. Podobnie pan z Opla i Forda s max od strony wjazdu. Ostatnio wyjazd z osiedla zrobił sie parkngiem dla samochodów. Bo oni nie zapłacili ale chcą patrzeć na swoje bryki z okna.

Rozjechane trawniki, zepsuta kostka, przesuwane dolince i słupki. Doszliśmy do momentu w którym parkowanie pod drzewami na ciągu pieszych staje się dla tych co nie kupili miejsc normalne i oburzają się ze komuś to może przeszkadzać. Wręcz ci którym to przeszkadza są „nienormalni”. Nawet jak pojawiły się słupki zabezpieczające wyjazd z osiedla to pojawili się „mistrzowie” stający obok słupków i jeszcze bardziej ograniczający widoczność.

Na tym osiedlu mieszka kilkaset dzieci. Wszyscy mądrzy dopóki coś się nie stanie, ciagle zastawiane przejścia dla pieszych i cała ta patologia musi zniknąć. Każdy mówi ze parkuje tak ze nikomu nie przeszkadza. To kto parkuje nieprawidłowo? Duch święty?

Prędzej czy później sytuacja się unormuje. Strefa jest i W końcu będzie przestrzegana. na Orlinakiego 9 już cwaniactwu dano radę. Prędzej czy później pojawi się sm lub policja. Sporej części (większości) najwyraźniej na tym zależało.

pawel_avia

Postautor: pawel_avia » 21 paź 2019, 0:17

Witam,

Niestety, ale straż miejska nie reaguje na nasze zgłoszenia, ponieważ jak się dowiedziałem od dyspozytora SM mimo kilku a może nawet kilkunastu naszych wspólnych zgłoszeń, żadna interwencja nie została podjęta ponieważ znaki (Strefa zamieszkania) na naszym osiedlu są źle ustawione. Pan, który jest odpowiedzialny za wysłanie patrolu ( nazwiska nie będę podawał aczkolwiek poprzez wykonanie telefonu do SM bez problemu można się dowiedzieć) nie podejmuje żadnych działań dopóki znaki nie będą odpowiednio ustawione. Zatem musimy ta sprawę zgłosić do zarządcy który jest odpowiedzialny za te działania. To kpina że mamy w końcu strefę a nie można w żaden sposób egzekwować. Tak więc prośba do wszystkich którym zależy, aby strefa zaczela funkcjonować musimy skontaktować się zarządcą w celu prawidłowego działania strefy.
Pozdrawiam

Ogr

Postautor: Ogr » 21 paź 2019, 6:58

pawel_avia pisze:Witam,

Niestety, ale straż miejska nie reaguje na nasze zgłoszenia, ponieważ jak się dowiedziałem od dyspozytora SM mimo kilku a może nawet kilkunastu naszych wspólnych zgłoszeń, żadna interwencja nie została podjęta ponieważ znaki (Strefa zamieszkania) na naszym osiedlu są źle ustawione. Pan, który jest odpowiedzialny za wysłanie patrolu ( nazwiska nie będę podawał aczkolwiek poprzez wykonanie telefonu do SM bez problemu można się dowiedzieć) nie podejmuje żadnych działań dopóki znaki nie będą odpowiednio ustawione. Zatem musimy ta sprawę zgłosić do zarządcy który jest odpowiedzialny za te działania. To kpina że mamy w końcu strefę a nie można w żaden sposób egzekwować. Tak więc prośba do wszystkich którym zależy, aby strefa zaczela funkcjonować musimy skontaktować się zarządcą w celu prawidłowego działania strefy.
Pozdrawiam

Dzięki za info. Będę dzwonił. Skoro i tak trzeba coś poprawić to warto naciskać zarządcę, żebyśmy mieli strefę od początku osiedla, czyli od znaku droga wewnętrzna. To powinni być zrobione od początku i nie możemy odpuścić tej kwestii.

mik

Postautor: mik » 21 paź 2019, 7:14

A mówiłem zarządcy, żeby postawił znak zaraz za pasami koło żabki to wiedział lepiej.

Edyta.

Postautor: Edyta. » 21 paź 2019, 7:39

A czy o w ostatnim miesiącu ktoś uzyskał jakąś odp od as nieruchomości?
Ja pisalam i cisza

mik

Postautor: mik » 21 paź 2019, 7:46

mi tez na maila nie odpowiadają. odbierają za to telefony.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”