Wprowadzenie Strefy zamieszkania na osiedlu Avia - wady / zalety / głosowanie

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
maniekmal

Re: Wprowadzenie Strefy zamieszkania na osiedlu Avia - wady / zalety / głosowanie

Postautor: maniekmal » 24 lip 2018, 14:58

mmm123 pisze:
maniekmal pisze:ciągle wspominane są jakieś "neutralne" miejsca parkingowe wzdłuż Avia 3 i Avia 4. Niech przeciwnicy strefy zamieszkania zastanowią się ilu tych miejsc faktycznie bronią. Powiedzmy, że przy każdym skrzyżowaniu powinniśmy zostawić jakieś 10m wolnego chodnika, brak możliwości parkowania na przejściach dla pieszych, na trawie itd itp. Ile tych miejsc zostanie? 20 na całym osiedlu? Czy chce wam się o te miejsca szarpać?

20×30tyś zł = 600tyś zł dla naszego osiedla
Mało?

eeee no chyba nie tak to działa :D ale idąc Twoim tokiem rozumowania jeśli wywalimy wszystkie samochody parkujące na "dziko" z osiedla na (np. płyte lotniska) to ile to będzie? jakieś 100? czyli 100x30tyś = 3 miliony zł dla naszego osiedla. 3mln > 600 tys czyli strefa jest jeszcze bardziej opłacalna :)

mmm123

Re: Wprowadzenie Strefy zamieszkania na osiedlu Avia - wady / zalety / głosowanie

Postautor: mmm123 » 24 lip 2018, 15:15

kazlev pisze:
mmm123 pisze:
RaceX pisze:Nie widzę sensownych komentarzy przeciwników wprowadzenia strefy. Obecna sytuacja z parkowaniem nie może być akceptowana i nie można jej pozostawić w obecnym stanie. Jeżeli nie ma sensownych propozycji odblokowania zakrętów, przejść dla pieszych i trawników, to mój mail pójdzie z prośbą o wprowadzenie strefy.

Jest sensowna alternatywa. Wprowadzenie strefy ruchu. Skrzyżowania, przejścia dla pieszych i 1.5m chodnika dla pieszych. To jest wersja kompromisowa. Tylko proszę nie pisać, że wszystkie drogi w Avii są pożarowe i nie wolno parkować, bo nie chce mi się już tych bzdur komentować.

To ten znak informujący że wszystkie droga są pożarowe i nie można na nich parkowac Budimex postawił dla hecy?

Nie. Taki ma obowiązek zarzadca. Znak droga pozarowa jest znakiem informacyjnym. Za parkowanie na drodze pozarowej nie można dostać mandatu od straży miejskiej czy policji. Czy to strefa ruchu czy droga wewnętrzna. W przeciwnym wypadku sypaly by się tu mandaty, bo purysci parkingowe na pewno w tej sprawie dzwonili już do odpowiednich służb.
Tu macie wszystko wyjaśnione
portalsamorzadowy.pl/wydarzenia-lokalne/droga-pozarowa-kiedy-parkowanie-tam-moze-skonczyc-sie-mandatem,95942.html

mmm123

Postautor: mmm123 » 24 lip 2018, 15:19

Poza tym to sam Budimex w liście do zarządców napisał o miejscach neutralnych. Czyli droga pozarowa drogą pozarowa, ale są miejsca gdzie można parkować.

RaceX

Postautor: RaceX » 24 lip 2018, 15:33

Tak dla ściemy w akt notarialny jest wpisany zakaz parkowania na drogach pożarowych?
Zarządcy/-y mogą pozwolić na przymknięcie oka na parkowanie na drogach pożarowych?
Nie będą współodpowiedzialni jeżeli dojedzie do tragedii?

znasiek

Postautor: znasiek » 24 lip 2018, 20:14

autokult.pl/3937,strefa-ruchu-i-strefa-zamieszkania-czym-sie-roznia
z tego prostego artykułu wynika:

- "W strefie zamieszkania zabroniony jest postój w innym miejscu, niż do tego wyznaczone". - ok ale czy to wyklucza taką możliwość że w przyszłości mogą być też wyznaczone inne miejsca czyli np. znowu wzdłuż chodnika na wniosek (walkę) osób bez wykupionych miejsc.

- w strefie zamieszkania "Piesi mają pierwszeństwo przed pojazdami" bezwzględne - fajnie ale mam nadzieje że piesi nie będą wszędzie chodzić jak święte krowy i dojazd autem do miejsca parkingowego zajmie 30 min ,bo ktoś będzie sobie stał i gadał na środku drogi przez pół godziny (to już chyba wole się męczyć z parkowaniem przez auta stojące na chodniku); może co chwile ktoś bezmyślnie z zamkniętymi oczami będzie wbiegał na drogę bo będzie dumny z tego że ma takie święte prawo, a ty się wlecz autem i wlecz aż dojedziesz pod dom, żeby nikogo nie uszkodzić.

- ktoś wyżej napisał że w strefie ruchu (podkreślam nie zamieszkania) na drodze pożarowej nie można wlepiać mandatów, a tutaj piszą że bez problemu mogą wlepiać: "Nie mogą bezkarnie parkować na miejscach dla niepełnosprawnych bądź drogach pożarowych. W strefie ruchu "mogą na niej bez przeszkód podejmować czynności funkcjonariusze policji drogowej i straży miejskiej"

Strefa ruchu nie była by taka głupia i piszę to jako osoba posiadająca własne miejsce parkingowe; dostało by się po dupie tylko tym co rzeczywiście przeginają z parkowaniem, a przy strefie zamieszkania oberwie się wszystkim nawet tym poprawnie parkującym bez wykupionych miejsc. Może lepiej zrobić strefę ruchu i do tego gdzieniegdzie w szerszych miejscach możliwość parkowania jednym kołem na chodniku. Moim zdaniem jest sporo osób które Budimex omamił ściemą o darmowych miejscach parkingowych, osób które nawet nie doczytało w akcie o jakiś drogach pożarowych, które parkują przyzwoicie i nie powinno im się dostać. A kolejna sprawa to przyjezdni goście, a na takie duże osiedle to jest cała masa; ja osobiście wolałbym się nie ośmieszać przed moimi gośćmi że mieszkam na jakimś dziwnym osiedlu gdzie żeby mnie odwiedzić to trzeba jak debil zaparkować kilometr dalej. Dla mnie wprowadzenie strefy zamieszkania było by oczywiście bardzo wygodne, ale z drugiej strony jest to takie chamskie egoistyczne rozwiązanie bez kompromisu, ze szkodą dla ludzi którzy są fer.

knd

Postautor: knd » 24 lip 2018, 20:53

Moja propozycja jest taka:

Niech wszyscy pokrzywdzeni brakiem miejsc parkongowych, w przyszlym tygodniu parkuja zgodnie z przepisami ruchu drogowego - tak zeby pokazac, ze sa do tego zdolni. Wtdey jest w ogole o czym dyskutowac. Myslicie ze sie uda?

W innym przypadku to sorry, ale cala rozmowa jest bez sensu. Zreszta jesli chodzi o wprowadzenie strefy zamieszkania, to to nie jest tak, ze komus nagle wpadl ten pomysl do glowy, tylko sami "sprytni" kierowcy do tego doprowadzili, a teraz zaczyna sie klasyczne "ja nie wiedzialem, ze tak bedzie".

znasiek

Postautor: znasiek » 24 lip 2018, 21:27

knd pisze:Zreszta jesli chodzi o wprowadzenie strefy zamieszkania, to to nie jest tak, ze komus nagle wpadl ten pomysl do glowy, tylko sami "sprytni" kierowcy do tego doprowadzili, a teraz zaczyna sie klasyczne "ja nie wiedzialem, ze tak bedzie".

Zauważ że tych "sprytnych" kierowców jest garstka, może kilka kilkanaście procent na całe osiedle Avii i Orlińskiego które ma coś nie po kolei w głowie z parkowaniem i potrafi mocno wkurzyć, ale reszta stara się nie utrudniać życia innym tylko sobie grzecznie parkuje nic nie blokując ani nie zasłaniając w chamski sposób. Generalnie chce tutaj tylko podkreślić że mamy jak zwykle chore prawo które nie celuje bezpośrednio w winnych ale też zahacza boleśnie o mieszkańców którzy nie zawinili; a wszystko przy okazji jeszcze dzięki Budimexowi który doprowadził do takiej sytuacji że ludzie muszą walczyć między sobą o parkowanie.

mmm123

Postautor: mmm123 » 24 lip 2018, 22:53

znasiek pisze:Strefa ruchu nie była by taka głupia i piszę to jako osoba posiadająca własne miejsce parkingowe; dostało by się po dupie tylko tym co rzeczywiście przeginają z parkowaniem, a przy strefie zamieszkania oberwie się wszystkim nawet tym poprawnie parkującym bez wykupionych miejsc. Może lepiej zrobić strefę ruchu i do tego gdzieniegdzie w szerszych miejscach możliwość parkowania jednym kołem na chodniku. Moim zdaniem jest sporo osób które Budimex omamił ściemą o darmowych miejscach parkingowych, osób które nawet nie doczytało w akcie o jakiś drogach pożarowych, które parkują przyzwoicie i nie powinno im się dostać. A kolejna sprawa to przyjezdni goście, a na takie duże osiedle to jest cała masa; ja osobiście wolałbym się nie ośmieszać przed moimi gośćmi że mieszkam na jakimś dziwnym osiedlu gdzie żeby mnie odwiedzić to trzeba jak debil zaparkować kilometr dalej. Dla mnie wprowadzenie strefy zamieszkania było by oczywiście bardzo wygodne, ale z drugiej strony jest to takie chamskie egoistyczne rozwiązanie bez kompromisu, ze szkodą dla ludzi którzy są fer.

Brawo za to co napisałeś. Wreszcie jakiś rozsądny głos również w sprawie gości. Jakiś typ na forum napisał nawet, że gości można na płatny parking wysyłać.
Ostatnio zmieniony 25 lip 2018, 7:21 przez mmm123, łącznie zmieniany 1 raz.

michalxg

Postautor: michalxg » 24 lip 2018, 22:54

znasiek pisze:
knd pisze:Zreszta jesli chodzi o wprowadzenie strefy zamieszkania, to to nie jest tak, ze komus nagle wpadl ten pomysl do glowy, tylko sami "sprytni" kierowcy do tego doprowadzili, a teraz zaczyna sie klasyczne "ja nie wiedzialem, ze tak bedzie".

Zauważ że tych "sprytnych" kierowców jest garstka, może kilka kilkanaście procent na całe osiedle Avii i Orlińskiego które ma coś nie po kolei w głowie z parkowaniem i potrafi mocno wkurzyć, ale reszta stara się nie utrudniać życia innym tylko sobie grzecznie parkuje nic nie blokując ani nie zasłaniając w chamski sposób. Generalnie chce tutaj tylko podkreślić że mamy jak zwykle chore prawo które nie celuje bezpośrednio w winnych ale też zahacza boleśnie o mieszkańców którzy nie zawinili; a wszystko przy okazji jeszcze dzięki Budimexowi który doprowadził do takiej sytuacji że ludzie muszą walczyć między sobą o parkowanie.

Budimex nie jest niczemu winien, od razu było wiadomo, że tych miejsc nie będzie więc to tylko głupota ludzi którzy kupili mieszkanie licząc, że zburzą z góry ustalony porządek i nagle zdziwienie bo inni się na to nie godzą. A na parkingu między O4 a O6 są wciąż wolne miejsca. ALe po co płacić za parking 300m od osiedla, skoro przecież trzeba postawić samochód na chodniku pod samą klatką i utrudniać życie innym. A argument, że jeśli zostawi się 1,5m chodnika jest z dupy, ponieważ chodniki bez samochodów mają niewiele większą szerokość.

A co do gośći - nbie łudźcie się, że będzie dla nich miejsce - każdy skrawek i tak będie zastawiony przez mieszkańców więc argument z goścmi to kolejny argument z d...

Anna87

Postautor: Anna87 » 25 lip 2018, 7:35

znasiek pisze: to przyjezdni goście, a na takie duże osiedle to jest cała masa; ja osobiście wolałbym się nie ośmieszać przed moimi gośćmi że mieszkam na jakimś dziwnym osiedlu gdzie żeby mnie odwiedzić to trzeba jak debil zaparkować kilometr dalej.

Trafileś w punkt. Też jestem za strefą ruchu. Polecam o tym pisać do zarządcy. Ode mnie poszła właśnie taką wiadomość.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”