Uruchomienie bramy / wprowadzenie strefy zamieszkania - os. Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
Robert

Re: Uruchomienie bramy / wprowadzenie strefy zamieszkania - os. Avia

Postautor: Robert » 26 paź 2019, 18:34

jarko pisze:Jak nie rozumiem osób parkujących na trawnikach, przy słupkach lub kwietnikach tak samo dla mnie nie poważnym jest karanie 95% Sąsiadów za zachowanie 5%. Wydaje Wam się że jak przez strefę poprawicie sobie komfort życia to jesteście w błędzie. Pogłębimy wewnętrzne podziały i będziemy bardziej uciążliwi dla sąsiednich osiedli. A to kiedyś do nas wróci w jakiś inny sposób. Skoro jest możliwość wyznaczenia dodatkowych miejsc parkingowych to proszę mi napisać dlaczego od tego nie zaczynamy porządku na osiedlu? Czemu tych miejsc nie wyznaczymy? Tylko proszę mi nie pisać że wiedziałem na co się decyduję kupując tu mieszkanie. Bo to że wiedziałem nie może odbierać mi prawa do starań o poprawę jakości życia jak np. dodatkowe parkingi, przystanki czy parki...

A czy ktoś z tych 95 % kiedykolwiek zainteresował się tym co wyprawia te 5%?
Nie po to kupowałem miejsce parkingowe, żeby się teraz codziennie martwić czy zaparkuję, bo jakiś troll ma to głęboko w d.pie.
Było wcześniej zwracać uwagę na to co się dzieje na osiedlu.

jarko

Postautor: jarko » 26 paź 2019, 18:49

Piotrekkk pisze:A powiedz nam w którym miejscu twoim zdaniem można zrobić te miejsca postojowe? Ja myśle, że budimex by je zrobił gdyby się dało. Tyle tysięcy piechotą nie chodzi. Druga rzecz to plama oleju na chodnikach. Może znajda się też Ci co parkują na chodnikach i sami się tym zajmą? Przez to, że strefa nie była od początku to mamy jak mamy... Na chodnikach nie ma opcji parkowania. A na drogach też nie bo utrudniają one wyjazd/przejazd. Może warto się zastanawić nad kupnem czy wynajmem miejsc postojowych? Aktualnie dużo osób chce wynajmować miejsca. Jak dla mnie to, że trzeba się składać na 5 razy żeby wyjechać z miejsca zewnętrznego jest nienormalne.

Jeżeli ktoś kupować mieszaknie i oglądał piękną makiete jak te osiedle wyglada to dlaczego ma tak nie być? Zaraz usłyszę odpowiedź, że nie dla wszystkich wystarczy miejsc... Może najpierw niech zostaną wykupione wynajęte te miejsca które są dostępne i dopiero wtedy zobaczymy jaka jest skala problemu. A jeżeli ktoś nie chce płacić to pozostaje spacerek albo sprzedaż auta albo mandaciki:)

Oczywiście, przy O10 się dało to czemu by nie zrobić tego samego przy A5? Chodniki wzdłuż A3 i A4. Szeroka droga i szeroki chodnik. Wzdłuż A5 też można. Przy A1 i A2 od boku też parę miejsc dało by się ogarnąć.

jarko

Postautor: jarko » 26 paź 2019, 18:53

Robert pisze:
jarko pisze:Jak nie rozumiem osób parkujących na trawnikach, przy słupkach lub kwietnikach tak samo dla mnie nie poważnym jest karanie 95% Sąsiadów za zachowanie 5%. Wydaje Wam się że jak przez strefę poprawicie sobie komfort życia to jesteście w błędzie. Pogłębimy wewnętrzne podziały i będziemy bardziej uciążliwi dla sąsiednich osiedli. A to kiedyś do nas wróci w jakiś inny sposób. Skoro jest możliwość wyznaczenia dodatkowych miejsc parkingowych to proszę mi napisać dlaczego od tego nie zaczynamy porządku na osiedlu? Czemu tych miejsc nie wyznaczymy? Tylko proszę mi nie pisać że wiedziałem na co się decyduję kupując tu mieszkanie. Bo to że wiedziałem nie może odbierać mi prawa do starań o poprawę jakości życia jak np. dodatkowe parkingi, przystanki czy parki...

Nie po to kupowałem miejsce parkingowe, żeby się teraz codziennie martwić czy zaparkuję, bo jakiś troll ma to głęboko w d.pie.

Oczywiście że się interesował. Mnóstwo razy problem był poruszany w różnych miejscach. Efektem tego są słupki i donice w różnych miejscach. Wystarczy spojrzeć na innych nie przez czubek własnego nosa, a zaraz pewne sprawy nabiorą zupełnie innego znaczenia.

Robert

Postautor: Robert » 26 paź 2019, 19:23

jarko pisze:
Robert pisze:

Oczywiście że się interesował. Mnóstwo razy problem był poruszany w różnych miejscach. Efektem tego są słupki i donice w różnych miejscach. Wystarczy spojrzeć na innych nie przez czubek własnego nosa, a zaraz pewne sprawy nabiorą zupełnie innego znaczenia.

Widocznie za mało się interesowało . Problem zgłaszali raczej Ci , którzy nie mogli zaparkować lub wjechać do garażu.
Jeśli chęć dostępu do własnej własności uważasz za patrzenie przez czubek własnego nosa, to nie ma o czym rozmawiać i bardzo dobrze, że będzie strefa.

mmm123

Postautor: mmm123 » 26 paź 2019, 20:19

Sporo osób twierdzi, że po wprowadzeniu strefy będzie ciężko gdzieś zaparkować. To takie dwie kwestie:

1) Przypomnijcie sobie jak były likwidowane dzikie parkingi. Pamiętam kiedyś jak na Orlinskiego nie było zakazu zatrzymywania, to na jezdni były zaparkowane samochody i 2 samochody nie mogły się minąć. Tak samo w innej części Orlinskiego. Miejsca zlikwidowane i ludzie parkują w innych miejscach: trochę dalej, inni na płycie lotniska itd. Tak samo będzie z Avia.

2) Ciągle można zakupić prywatne miejsce w hali. W wielu blokach jest całe mnóstwo miejsc do kupienia. Wiem, że po promocji Bdx część osób już zakupiła takie miejsca. Osiedle Avia zaczyna się cywilizować pod tym względem. Jeszcze tylko porządek z psami zrobimy i będzie normalnie. Na psy też przyjdzie pora.

Jaroslav

Postautor: Jaroslav » 27 paź 2019, 2:29

Wystarczy wyjść z domu jak już pisałem wcześniej. Dowolna godzina i dowolny dzień. Zawsze jest to samo. Nie 95% będzie cierpieć. Ostatecznie wszyscy będą szczęśliwi.

Przykłady to oczywiście powtarzalne samochody. Ale te samochody wszystkim innym przyjezdnym na zasadzie prostych systemów psychologicznych dają zezwolenie na to samo.

Nie oceniam czy ktoś może kupić miejsce czy chce. Część z tych aut to mercedesy (jak ten z alejki) za kilkaset tys. Część to przyjezdni, część z Krakowa. Nie ma to znaczenia. Strefa na równi traktuje każdego, nawet cwaniaków, którzy uważają, że wola zapłacić parę mandatów, zdjąć pare blokad, zarobić parę punktów.

Odkąd pamiętam nie było dnia żeby ktoś nie odsunął doniczki, nie stanął obok słupków, nie przecisnął się między nimi, nie zastawi przejścia dla pieszych, nie zaparkował na trawniku, nie zablokował wjazdu do garażu, nie zasłaniał jakiegoś ciągu pieszych, nie wjechał na alejkę albo na płac zabaw.

Strefa mylnie jest pojmowana jako ograniczenie parkowania. To większe prawa każdego jak również większe bezpieczeństwo, ograniczenia prędkości, pierwszeństwo pieszych itd.

Osiedla z uporządkowanymi sprawami zyskują na wartości wiec zyskają nawet przeciwnicy. Zyska pan od parkingu na lotnisku. Ludzie zaczną spacerować, będą zdrowsi.

Jak to 5% nauczy się kultury można zarządcy i mieszkańcom sugerować dodatkowe miejsca. Ale to będzie miało sens wtedy kiedy będzie to ograniczone czasowo. Popijam już fakt dziko wykorzystywanych miejsc w halach garażowych.

Osobny temat to te miejsca dla niepełnosprawnych. Trzeba tu bdx jakoś przycisnąć i to uregulować. Niech będą ogólnodostępne dla mieszkańców którzy chcą coś rozładować itd. Wtedy to ma sens. Póki co są okupowane przez „cwaniaków” w dużej części.

Ktoś kiedyś napisał tutaj ze auto które nie jeździ musi gdzieś stać zaparkowane. Totalnie się z tym zgadzam. Dlaczego jednak ktoś musi parkować kilka samochodów pod blokiem zajmując sobie ogólnodostępne miejsca? Takie przypadki to nie zadość a codzienność. Dlaczego musi stać pod blokiem a nie 200m dalej?

Dowód ze znaki, słupki, solniczki, przepisy nie działają mamy jak na dłoni. Mimo znaków wszystko totalnie jest ignorowane. Niedługo się to zmieni tak jak zmieniło się na o9.

mik

Postautor: mik » 27 paź 2019, 21:38

Nie rozumiem o czym ta dyskusja. Mieszkańców jest więcej niż miejsc parkingowych a mimo to strefa przeszła w głosowaniu. Ludzie już maja zwyczajnie dość tego burdelu i zniszczonego osiedla. Pisanie o jakichś 5% można między bajki wsadzić.

znasiek

Postautor: znasiek » 28 paź 2019, 14:00

jarko pisze:Jak nie rozumiem osób parkujących na trawnikach, przy słupkach lub kwietnikach tak samo dla mnie nie poważnym jest karanie 95% Sąsiadów za zachowanie 5%. ...

Ale niestety tak już jest, myślisz że dlaczego wprowadzili w Polsce dla wszystkich nakaz jazdy na światłach dziennych przez 24h, bo 5% miało to w du....i stwarzało zagrożenie.

Arav

Postautor: Arav » 28 paź 2019, 16:47

W sytuacji w ktorej z ekonomicznego punktu widzenia wciaz bardziej sie oplaca dostac 1-2x w miesiacu mandat niz wynajac/kupic chorendalnie drogie miejsce parkingowe ciezko bedzie cokolwiek zmienic...

Piotrekkk

Postautor: Piotrekkk » 28 paź 2019, 17:03

Wynajęcie miejsca na pasie jest chyba tańsze niż 200zł. A wydaje mi się, że straż będzie częsciej wzywana niż raz na 2 tyg na interwencje. Pytanie czy jest możliwość np dla kierowców którzy łamia nagminnie przepisy np punky karne.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”