Uruchomienie bramy / wprowadzenie strefy zamieszkania - os. Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
mmm123

Re: Uruchomienie bramy / wprowadzenie strefy zamieszkania - os. Avia

Postautor: mmm123 » 05 lis 2019, 21:15

Torpeda pisze:Nie pozostawienie 1.5m przejścia na chodniku jest podstawą do interwencji SM

Zależy gdzie. Na drodze wewnętrznej nie jest. Ale w sumie to masz rację. Przecież SM przyczepiła się tylko do oznakowania parkingów. To z paragrafu 1.5 m powinni ścigać. Tylko na razie raczej i tak nie podejmą interwencji, bo powiedzą, że jest nieprawidłowe oznakowanie i nie przyjadą...

Torpeda

Postautor: Torpeda » 06 lis 2019, 15:30

Dzień w dzień to samo. Nie ma możliwości przejścia chodnikiem.

Obrazek

Edyta.

Postautor: Edyta. » 06 lis 2019, 20:22

Torpeda pisze:Dzień w dzień to samo. Nie ma możliwości przejścia chodnikiem.

Ten chodnik jest własnością budynku 9. I raczej juz nigdy nie będzie do przejścia....
Bo przecież parking musi być ...
bez głowy to jest zrobione,

Jaroslav

Postautor: Jaroslav » 07 lis 2019, 19:23

miałem okazje prześledzić wątek na fejsbuku dotyczący nieprawidłowego parkowania. To przekonanie młodych ludzi ze skoro nie maja parkingu to można stawać gdzie popadnie jest społecznie patologiczne.

Wszystko sprowadza się do tego że wszystko im wolno a ci którzy chcą dbać o dobro wspólne, ład i porządek to nienormalni troglodyci, społeczniki i zwyrodnialce.

Czytając argumenty i agresje młodego społeczeństwa, studentów, osób wykształconych zastanawiam się kiedy wszelkie wartości upadły tak nisko.

Jak proste „nie” może być rozumiane jako tak. Jak można wręcz żądać prawa do czegoś czego się nie posiada. Wychodzi na to ze ktoś kto kupił mieszkanie w kamiennicy na Sławkowskiej automatycznie rości sobie prawo do parkowania pod Mariackim. Bo tam dużo miejsca. Ludzie się przecisną. A zakaz można zignorować. Co komu przeszkadza.

Najgorsze są argumenty tych którzy wręcz otwarcie twierdzą ze musza stanąć przy bloku.

Zasada jest prosta: kupiłem mieszkanie mam mieszkanie. Kupiłem parking mam parking. Nie kupiłem parkingu - nie mam parkingu i parkuje tam gdzie można a nie gdzie się da.

Trzeba pilnować as żeby jak najszybciej poprawili to oznakowanie. Większość nie może się poddać dyktatowi mniejszości i zaakceptować dalszego niszczenia naszej wspólnej wartości. Zwłaszcza przez mieszkających tu przez chwile wynajmujących (oczywiście są wśród nich również porządni ludzie).

mmm123

Postautor: mmm123 » 07 lis 2019, 19:42

Jaroslav pisze:miałem okazje prześledzić wątek na fejsbuku...

Doskonale tutaj wszystko ująłeś. Mam dokładnie takie same obserwacje. Główny problem stwarzają tu ludzie młodzi 20-30. Często studenci albo osoby wynajmujące mieszkania. Pomieszka tu rok i ma osiedle gdzieś. Nie interesują ich tutejsi mieszkańcy, mamy z wózkami, zniszczona kostka. Ci ludzie to ciągle mentalnie jeszcze gimbaza, tylko ze swoim wozem.

mmm123

Postautor: mmm123 » 07 lis 2019, 19:52

Edyta. pisze:

Ten chodnik jest własnością budynku 9.

Tak, ale zgodnie z oznakowaniem tam jest strefa zamieszkania. Właściciel może z tego oznakowania zrezygnować, ale nie wyraził takiej chęci.
Czekamy aż AS zrobi prawidłowe oznakowanie osiedla.

Edyta.

Postautor: Edyta. » 07 lis 2019, 22:50

mmm123 pisze:
Edyta. pisze:

Ten chodnik jest własnością budynku 9.

Tak, ale zgodnie z oznakowaniem tam jest strefa zamieszkania. Właściciel może z tego oznakowania zrezygnować, ale nie wyraził takiej chęci.
Czekamy aż AS zrobi prawidłowe oznakowanie osiedla.

Ale AS powiedział że chodnik jest terenem prywatnym i strefa nic w tym nie zmieni. Co jest dziwne bo niby ta furtka jest wg tego tylko dla A9 - jeśli by np postawili ogrodzenie?

Strefa jedynie uwolni drogę od samochodów.

znasiek

Postautor: znasiek » 07 lis 2019, 23:48

Jaroslav pisze:miałem okazje prześledzić wątek na fejsbuku dotyczący nieprawidłowego parkowania. To przekonanie młodych ludzi ze skoro nie maja parkingu to można stawać gdzie popadnie jest społecznie patologiczne......

W pełni się z Tobą zgadzam; masz może linka do tego wątku z fejsa? Z góry dzięki.

znasiek

Postautor: znasiek » 07 lis 2019, 23:54

Edyta. pisze:Ale AS powiedział że chodnik jest terenem prywatnym i strefa nic w tym nie zmieni. Co jest dziwne bo niby ta furtka jest wg tego tylko dla A9 - jeśli by np postawili ogrodzenie?

Strefa jedynie uwolni drogę od samochodów.

Edyta nie załamuj mnie, a czy tak jest ze wszystkimi chodnikami na Avii?, bo jak tak to chyba będę musiał wdrożyć naklejki na auta.

mik

Postautor: mik » 08 lis 2019, 8:41

To może niech pociągną płot od furtki do drzwi przedszkola. Co mam po takim chodniku. A tak przynajmniej auta nie będą kłuć w oczy.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”