Wykupione miejsca postojowe zmienione na dla niepełnosprawnych - os. Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
maks

Re: Wykupione miejsca postojowe zmienione na dla niepełnosprawnych - os. Avia

Postautor: maks » 07 kwie 2017, 11:20

Ja myślę jednak, że chętni się znajdą jak zaczną mieszkać w O8, 10 i 12 (gdzie nie ma miejsc zewnętrznych). Odwiedziłem w tym tyg biuro i podobno sprzedaż dużego parkingu jest wstrzymana, za to bx szykuje ofertę ratalną dla miejsc podziemnych, a kiedy będzie tego nawet górale nie wiedzą :lol:

Wracając do miejsc dla inwalidów, przed każdym blokiem takie powinno być reguluje to Ustawa z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych:

1) 1 stanowisko – jeżeli liczba stanowisk wynosi 6–15;
2) 2 stanowiska – jeżeli liczba stanowisk wynosi 16–40;
3) 3 stanowiska – jeżeli liczba stanowisk wynosi 41–100;
4) 4% ogólnej liczby stanowisk jeżeli ogólna liczba stanowisk wynosi więcej niż 100.

np. pod O4 i O6 są tylko (takie trochę szersze), że nie ogólnodostępne i bez oznakowania, tj sprzedane.

Cała akcja dowodzi tego jak wielka jest nieudolność urzędników w kontroli dewelopera, który nagina prawo jak może.

samochodowy

Postautor: samochodowy » 09 maja 2017, 13:38

Ja bardzo chętnie skorzystam z miejsca, gdy tylko usunięte zostaną te metalowe zapory. To ważne aby była stosowna ilość miejsc dla osób niepełnosprawnych, od początku to podejrzanie wyglądało, że stosownych miejsc dla osób, którym ciężej jest przejść dłuższy dystans nie było wcale.

gucio

Postautor: gucio » 09 maja 2017, 15:13

Raczej nie skorzystasz bo nic się nie zmieni w tym temacie zostanie tak jak było , niepełnosprawni nie kupili miejsca to kupili inni którzy mogli. A że miejsce jest przystosowanie dla niepełnosprawnego to nawet lepiej bo jest ociupinke większe.
A najważniejsze: jeśli nie jesteś właścicielem w tym bloku to i tak Ci nie przysługuje prawo do wykupu :-(

pawd_tbg

Postautor: pawd_tbg » 09 maja 2017, 22:29

Mi się wydaje że te miejsca to cykająca bomba zegarowa. Bo przepisy nakazują aby takie miejsca były. Puki co sprawa jest mało kłopotliwa. Ale za kilka lat mogą się pojawić u nas osoby niepełnosprawne potrzebujące takich miejsc. I co wtedy ? Wtedy Zarządca albo Wspólnota będą musiały takie miejsca zorganizować.

gucio_i_maja

Postautor: gucio_i_maja » 10 maja 2017, 2:57

Nie ważne czy takie osoby teraz są czy będą, czy nawet tacy goście przyjadą, wg prawa takie miejsca muszą być zapewnione 4% w skali ogółu, a jeśli Budimex sprzedał takie miejsce to nie może ono być nazywane miejscem dla inwalidów i z blokadą, tylko powinien takie miejsce zrobić osobno i być ono powinno ogólnodostępnym, inaczej działa wbrew prawu i za to należy się KARA!

Milkaczoko

Postautor: Milkaczoko » 29 maja 2017, 22:24

czy wiadomo jak się ma sprawa miejsc postojowych na avi 4???

byłam ostatnio w biurze i uparłam się na rozmowę z kims w sprawie miejsc na avi 3 i oczywiście dowiedziałam się powtarzanej zapewne jak mantrę regułki: "nasze stanowisko w tej sprawie jest takie, że wybudowaliśmy osiedle zgodnie z projektem, sprzedaliśmy miejsca dostosowane do inwalidów a nie dla nich przeznaczone i naszym zdaniem mieliśmy do tego prawo i to inspektor nadzoru nie ma racji" na moje pytanie co w takim razie zamierzają zrobić z tym problemem który się zrodził na avi 4 w związku z odmiennym niż ich zdaniem inspektora umalowana paniusia odrzekła, że "oni nie są stroną i to wspólnota mieszkaniowa odwołała się od decyzji inspektora i to ona jest stroną i będzie tą sprawę rozwiązywać bo oni ich zdaniem sprzedali wszystko zgodnie z prawem."

ręce mi opadły...czy są tu mieszkańcy avi 4? proszę powiedzcie jak się ma u was sprawa? bo nas na avia 3 pewnie czeka dokładnie to samo... :(

sand

Postautor: sand » 30 maja 2017, 10:47

Standard Budimexu. W momencie przeniesienia własności umyli ręce. Tak będzie we wszystkich kolejno oddawanych inwestycjach. Należy dobrze zastanowić się przed odbiorem tak oznaczonych miejsc postojowych. Budimex do końca będzie zapewniał, że wszystko jest ok. Ostatecznie właściciel miejsca postojowego zostanie sam z problemem, uboższy o 24.600zł.

gucio

Postautor: gucio » 30 maja 2017, 15:24

dlaczego ubozszy o 25 tys? jak PINB odbierze moje miejsce postojowe bez zastrzezen to oki jak nie odbierze to kase odda mi budimex lub znajdzie nowe miejsce w obnizonej kwocie za straty moralne i wartosciowe mojej juz podpisanej umowy notarialnej na to miejsce ....
Ja dalej nie rozumiem problemu komu przeszkadzaja te miejsca postojowe ze znaczkiem dla niepelnosprawnych? innym wlascicelom budynku czy komu?
niepelnosprawny jakby byl taki to kupilby sobie takie miejsce jesli nie ma to czemu inny wlasciciel tegoz budynku nie moglby go kupic skoro bedzie z niego korzystal i jeszzce placil dodatkowo co miesiac za nie? jak bedzie stalo jako wolne miejsce dla niepelnosparwych to i tak nikt z niego nie skorzysta bo nie ma niepelnosparwych a innym osobom nie bedzie mozna z niego korzystac wiec bedzie stalo puste i w dodatku kasy z niego nie bedzie ...
Czy moze mi ktos wyłuszczyc zaistaniałą sytuację o co tak naprawde chodzi tylko bez tekstow typu ze 4% ma byc zarezerwowane itd.. :shock:
i bez chamskich i prostackich odpowiedzi ... ;)

sand

Postautor: sand » 30 maja 2017, 16:15

@gucio
Nie wiem czy faktycznie zakupiłeś tak oznaczone miejsce postojowe, ale bardzo beztrosko podchodzisz do tematu.
W skrócie chodzi o to, że odbierając takie miejsce i w efekcie stając się jego właścicielem, nabywasz miejsce postojowe, z którego zgodnie z przepisami prawa (patrz -> Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.) mogą korzystać wyłącznie osoby niepełnosprawne. Budimex swoimi zapewnieniami dąży do przeniesienia własności, ponieważ w ewentualnych przyszłych sporach z PINB nie będzie już stroną. Popatrz na przykład sąsiadów z Avia 4 i przeczytaj raz jeszcze post Milkaczoko.

evilkaa

Postautor: evilkaa » 30 maja 2017, 18:32

Milkaczoko pisze:czy wiadomo jak się ma sprawa miejsc postojowych na avi 4???

byłam ostatnio w biurze i uparłam się na rozmowę z kims w sprawie miejsc na avi 3 i oczywiście dowiedziałam się powtarzanej zapewne jak mantrę regułki: "nasze stanowisko w tej sprawie jest takie, że wybudowaliśmy osiedle zgodnie z projektem, sprzedaliśmy miejsca dostosowane do inwalidów a nie dla nich przeznaczone i naszym zdaniem mieliśmy do tego prawo i to inspektor nadzoru nie ma racji" na moje pytanie co w takim razie zamierzają zrobić z tym problemem który się zrodził na avi 4 w związku z odmiennym niż ich zdaniem inspektora umalowana paniusia odrzekła, że "oni nie są stroną i to wspólnota mieszkaniowa odwołała się od decyzji inspektora i to ona jest stroną i będzie tą sprawę rozwiązywać bo oni ich zdaniem sprzedali wszystko zgodnie z prawem."

ręce mi opadły...czy są tu mieszkańcy avi 4? proszę powiedzcie jak się ma u was sprawa? bo nas na avia 3 pewnie czeka dokładnie to samo... :(

To ja się tylko zapytam.
Jak Budimex mógł wybudować budynki z zatwierdzonego projektu, jeśli ten projekt zawierał uchybienia w stosunku do obowiązujących przepisów prawa??
tutaj dwa czynniki mi się nasuwają:
1. Deweloper oczywiście wprowadził świadomie błąd w projekcie, mając nadzieję, że Inspekcja "nigdy" nie zauważy .... a jednak zauważyła...
lub
2. Źle wydana decyzja, bez sprawdzenia wszystkich wymogów ....

ale i tak na dwoje babka wróżyła, bo Budimex zawsze będzie się wypierał...

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”