Piloty do bram wjazdowych na osiedle Avia - kto powinien dostać / czy wszyscy

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
Rababar

Re: Piloty do bram wjazdowych na osiedle Avia

Postautor: Rababar » 07 wrz 2017, 17:16

genk pisze:Wg mnie dać wszystkim piloty.
Rozrysować możliwe miejsca do parkowania ( np. wzdłuż avii 4 dwa koła na chodniku i dwa na drodze ) tak aby nie utrudniały życia ani matką z wózkami ani też posiadaczom miejsc parkingowych. I wtedy jak ktoś zostawi samochód po za wyznaczonymi miejscami dzwonić po SM.

Popraw te matki bo się w grobie przewracają jak widzę, że się o nich pisze "matką z wózkami" zamiast "matkom z wózkami"........

genk

Postautor: genk » 07 wrz 2017, 19:43

Rababar pisze:
genk pisze:Wg mnie dać wszystkim piloty.
Rozrysować możliwe miejsca do parkowania ( np. wzdłuż avii 4 dwa koła na chodniku i dwa na drodze ) tak aby nie utrudniały życia ani matką z wózkami ani też posiadaczom miejsc parkingowych. I wtedy jak ktoś zostawi samochód po za wyznaczonymi miejscami dzwonić po SM.

Popraw te matki bo się w grobie przewracają jak widzę, że się o nich pisze "matką z wózkami" zamiast "matkom z wózkami"........

już, ale cytat i tak już poszedł w świat :lol:

151

Postautor: 151 » 07 wrz 2017, 23:42

Ekspresjah pisze:
151 pisze:
weider80 pisze:(...) W sprawie parkowania my czyli mieszkańcy musimy dojść do jakiś kompromisów, by mieszkanie i funkcjonowanie tu było w miarę komfortowe i nie rodziło niezdrowych emocji.

Takim kompromisem będzie rozdanie pilotów wszystkim mieszkańcom po przegłosowaniu wprowadzenia strefy zamieszkania. Pozwoli to wszystkim mieszkańcom na dojazd pod swoją klatkę (w celu np. wypakowania ciężkich zakupów lub odebrania/wysadzenia osoby mającej problemy z poruszaniem się) oraz na interwencję służb porządkowych w przypadku niewłaściwego parkowania.

Ale dlaczego rozdanie wszystkim właścicielom mieszkań pilotów umożliwiających dostęp do części wspólnych ma być warunkowane czymkolwiek? Jeśli nie zostanie z jakiegoś powodu wprowadzona strefa zamieszkania, to ma to ograniczać czyjąś własność i swobodę korzystania z niej?

Odebrałem wpis Weider80 jako wybiegnięcie myślami w przyszłość, w której to mieszkańcy wspólnie będą musieli się dogadać m.in. co do organizacji ruchu. Mając na uwadze dotychczasowe poczynania Budimex-Nieruchomości, całkiem prawdopodobna wydaje się sytuacja, w której deweloper nie wyda wszystkim pilotów (w końcu był to jeden z ich argumentów na rzecz zakupu miejsc postojowych) i zostawi nas z tym "zgniłym jajem" - na pewno taka sytuacja podzieliłaby większość mieszkańców.
Moim zdaniem każdy z nas powinien uzyskać prawo dojazdu do swojego bloku bez względu na pomysły dewelopera (chociażby z czysto etycznych powodów, czy też ze względu na szacunek i uprzejmość sąsiedzką), jednakże zrozumiałe i w pełni uzasadnione były by również obawy mieszkańców o nieeleganckie wykorzystanie powyższych uprawnień (przez osoby, które z etyką są na bakier, nie wspominając o szacunku do sąsiadów) - rozwiązując jeden problem, stworzylibyśmy kolejny.
Pozostawienie Drogi Wewnętrznej to bardzo zły pomysł (z narastającymi konsekwencjami w przypadku nasilenia ruchu) nie tylko ze względu na zastawianie samochodami każdego skrawka przestrzeni bez ponoszenia konsekwencji, ale również pod względem bezpieczeństwa pieszych czy np. rozwiązywania sytuacji . przy jakiejś stłuczce. Dlatego warto by było w tej hipotetycznej sytuacji uchwalić Strefę Ruchu lub Strefę Zamieszkania wraz z jednoczesnym rozdaniem pilotów - zabezpieczyło by to interesy wszystkich osób o uczciwych intencjach i na pewno byłoby kompromisem służącym by "mieszkanie i funkcjonowanie tu było w miarę komfortowe i nie rodziło niezdrowych emocji".
Rozumiem niesmak spowodowany sugestią, że można by użyć kwestii pilotów jako karty przetargowej przy głosowaniu dot. wprowadzenia Strefy Ruchu lub Zamieszkania, jednak proszę się zastanowić dlaczego:
- ktoś posiadający miejsce postojowe miałby wpuszczać dodatkowe auta na osiedle i ponosić ryzyko, że jego prywatne miejsce zostanie zastawione bez konsekwencji (np. poprzez auto stojące w poprzek 2-3 miejsc i przytulone do blokad - obecnie nietrudno spotkać takie przykłady, a trzeba mieć na uwadze, że brak interwencji służb wpływa na wzrost "kreatywności" kierowców - np. czarny . stojący dzisiaj w bramie przy Avii 5);
- ktoś nieużywający auta, nieposiadający miejsca postojowego, ale np. posiadający małe dzieci ma ryzykować, że spotka na swojej drodze Alfę Romeo (Avia 4) zastawiającą cały chodnik;
- ktoś mieszkający wysoko w jednej z wież Avii 1 lub 2 (bez względu na to czy posiada miejsce czy nie) ma ponosić ryzyko niemożliwości dojazdu i rozstawienia specjalistycznego wozu Straży Pożarnej?
Niechętni rozdawaniu pilotów przy zachowaniu Drogi Wewnętrznej mogą być nie tylko osoby posiadające miejsce postojowe. Powód niechęci do wprowadzania Strefy Ruchu/Zamieszkania może być tylko jeden... ;)
Oczywiście, podkreślam, cały powyższy wywód dotyczy sytuacji, gdyby wspólnoty miały zdecydować o dodatkowych pilotach - nie jestem stroną w kontaktach sąsiadów z Budimex-Nieruchomości, i co kto sobie wywalczy z deweloperem, to nie mój interes. W skrócie - proszę interpretować mój wpis jedynie jako odpowiedź do zacytowanego fragmentu, a nie do pierwszego postu w tym temacie.

Gambit

Postautor: Gambit » 08 wrz 2017, 0:05

Wg mnie każdy powinien mieć możliwość wjazdu na osiedle. Jednak parkowanie samochodów uniemożliwiające zaparkowanie auta właścicielom na wykupionym parkingu co ma miejsce np. od avii 4 gdzie auta stoją 4 kołami na ulicy lub zastawiają miejsca w ogóle stojąc wzdłuż blokad to skrajne chamstwo.

O ile osobiście nie przeszkadza mi aby ktokolwiek zaparkował auto na tym chodniku to nie rozumiem jak można przejawiać taki brak szacunku do siebie na wzajem aby blokować wjazd/wyjazd innym mieszkańcom. Nie ma możliwości aby się złożyć na owe miejsca przy tak zaparkowanych pojazdach (w pełni na ulicy). Rozumiem, że każdy chce zaparkować pojazd ale pamiętajmy, że nawet zgodnie z aktem notarialnym auta mają prawo stać wyłącznie na miejscach parkingowych. Ile razy byl nie jechał wzdłuż avii to miejsca przed osiedlem od kazdej strony są wolne. I dalej rozumiem, że ktoś ma potrzebę lub zaparkuje na tym chodniku nie blokując drogi przeciwpożarowej lub możliwości skorzystania z parkingów ich właścicielom ale ten brak wyobraźni jest przerażający.

Pomijam już tu przepisy pożarowe bo gdyby dobrze zaparkować to nie było by pewnie żadnego problemu ale ostatnio jedna z Pań mieszkających na parterze wręcz była oburzona, że ktokolwiek zaparkuje na tym chodniku i cytuje, że "mogłem owego miejsca nie kupować i to mój problem a samochody tu parkują tak od zawsze i tak będą parkować..." :)

Od ponad 2 tygodni udało mi się zaparkować tylko raz auto na parkingu za ciężkie pieniądze. I to właśnie pewnie ten brak szacunku do siebie na wzajem spowoduje coraz większą ilość znaków z zakazem parkowania na avii.

Osobiście jak już zamieszkam w moim mieszkaniu to osobom tak parkującymi codziennie będę zasłaniał wejście do mieszkania tonami gruzu bo przecież zawsze pozostaje okno, lub przez 15 minut będą mogły się przeciskać pomiędzy workami z gruzem na klatce. Taka o to aktywność zamiast siłowni. To oczywiście dygresja ale użyjmy wyobraźni i szanujmy się na wzajem :)

mik

Postautor: mik » 08 wrz 2017, 0:29

Jak już wyżej napisano, rozdanie wszystkim pilotów, bez zmiany organizacji ruchu, stworzy tylko kolejne problemy.
Ja rozumiem, że każdy ma prawo wjechać na posesje i wcale temu nie przeczę ale poprzez nie ograniczanie swobód ludziom bez pilotów ograniczymy właśnie swobody wszystkim. Aut tylko przybędzie i zacznie się januszowanie i więcej problemów z parkowaniem i chodzeniem po chodnikach. Strefa ruchu/zamieszkania pomoże wszystkim i jest w naszym interesie.

alternatywy4

Postautor: alternatywy4 » 08 wrz 2017, 8:37

Temat jest właściwie na tą chwilę zamknięty.
Dostęp do terenu za bramą mają wszyscy, tylko właściciele miejsc postojowych bramę będą otwierać pilotem.
Reszta będzie korzystać z domofonu przy bramie, który jest sprzężony z odbiornikami w lokalach (kod otwiera bramę).
Mieszkańcy bez miejsc nie będą mieli możliwości zakupu pilotów.
Ochrona działki infrastrukturalnej będzie odpowiedzialna za "porządek" na terenie zamkniętym.

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 08 wrz 2017, 22:33

alternatywy4 pisze:Temat jest właściwie na tą chwilę zamknięty.
Dostęp do terenu za bramą mają wszyscy, tylko właściciele miejsc postojowych bramę będą otwierać pilotem.
Reszta będzie korzystać z domofonu przy bramie, który jest sprzężony z odbiornikami w lokalach (kod otwiera bramę).
Mieszkańcy bez miejsc nie będą mieli możliwości zakupu pilotów.
Ochrona działki infrastrukturalnej będzie odpowiedzialna za "porządek" na terenie zamkniętym.

A Ty, to przepraszam, kto? Szeryf? Powiadam: nie mam wykupionego miejsca, będę miała pilot do bramy. A umożliwi mi to prawo. Nie mam też samochodu. Ma mój narzeczony, ale jako młody aspirujący prawnik z pewnością nie będzie łamał przepisów i parkował w niedozwolonych miejscach. Nigdy nie naraża się na mandat.

lofinden

Postautor: lofinden » 09 wrz 2017, 10:33

Ekspresjah pisze: Ma mój narzeczony, ale jako młody aspirujący prawnik

Po czym poznać studenta prawa?

Sam Ci powie.

Brunon K.

Postautor: Brunon K. » 09 wrz 2017, 10:54

To będziecie mieli slamsy, a to obniży wartość nieruchomości.

Takie zdjęcia można robić codziennie. Samochodów jest za dużo, inwalidów... jak widać też bardzo dużo. Nie obchodzi mnie dojazd do kupionego miejsca. Jedynie dziadostwo. Hałas, brud, i problemy z poruszaniem się przez zagracone osiedle.

Brunon K.

Postautor: Brunon K. » 09 wrz 2017, 15:07

Ja piszę po polsku.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”