Miesięczny koszt utrzymania miejsca postojowego naziemnego i w garażu - Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
arekkr

Re: Miesięczny koszt utrzymania miejsca postojowego naziemnego i w garażu - Avia

Postautor: arekkr » 17 wrz 2017, 21:30

MieszkankaAvii7 pisze:Czy ktos moe mi wyjasnic jak ise oblicza udzial miejsca postojowego w hali garazowej? Kupilam miejsce postojowe w Avii 7. Z tego co sie orientuje to z 23 z 62 miesjs podziemnycn jes twolna (czyli ok 1/3). Czy to oznacza ze przez to czynsz za parking podziemny bedzie wyzszy???

Koncem grudnia 2016 do sprzedazy wolne byly tylko dwa miejsca postojowe,teraz to juz pewnie nie ma zadnego ,tez jestem ciekawa jakie beda dodatkowe oplaty za nasz ¨¨luksus¨¨ ,w kilku miejscach znalazlam kwote ok 160 ZL ,niestety nie wiem ,na ile sa to wiarygodne informacje .
Pozdrawiam serdecznie przyszla sasiadke /sasiada ;)

maniekmal

Re: Miesięczny koszt utrzymania miejsca postojowego naziemnego i w garażu - Avia

Postautor: maniekmal » 18 wrz 2017, 13:33

ta kwota jest wiarygodna, niestety :) w przyszłości będzie ją można pewnie obniżyć. My teraz dostaliśmy pierwsze rozliczenie i za garaż wyszło jakieś 100zł, okres rozliczeniowy był od 10.08 do końca sierpnia. Czyli za cały miesiąc wyjdzie jakieś 150-160zł

gawel99

Postautor: gawel99 » 18 wrz 2017, 21:58

Od czerwca za garaż podziemny płaci się na avia 2 kwotę 93,90. Narazie cały czas spadało początkowo gdy operatorem był Bx do czasu przeniesienia aktu własności płaciłem 160. Mam nadzieje że tak pozostanie.

Kasiek

Postautor: Kasiek » 20 wrz 2017, 14:22

Koszty utrzymania miejsca naziemnego było przez kilka lat bezpłatne. Dopiero w tym roku Budimex nagle przypomniał sobie o pobieraniu dodatkowej opłaty. Posiadając miejsce postojowe uważam to za wyzysk. Brama jest otwarta, więc wszędzie mogą parkować wszyscy, dlaczego więc ja mam coś jeszcze za to płacić ???!!! Czy ktoś w ogóle próbował pisać do nich pisma w tej sprawie ? Czy tylko mi się to strasznie nie podoba ? Opata miesięczna może nie jest wysoka, ale w skali roku to już ok. 200 zł - wolę te pieniądze przeznaczyć na paliwo niż płacić komuś, bo robią z nami mieszkańcami co im się tylko podoba.

Ogr

Postautor: Ogr » 06 sty 2018, 19:03

szt pisze:Na Avii koszty kształtują się tak:

Miejsce postojowe zewnętrzne to ok. 15zł/m-c i jest to zaliczka na koszty odśnieżania i zamiatania. W razie lekkiej zimy ostateczne rozliczenie może wyjść mniej.

Z garażami jest to bardziej skomplikowane bo właściciele garażu zgodnie z udziałem jaki w hali posiadają partycypują w ogólnych kosztach eksploatacji części wspólnej (korytarze, plac zabaw, zieleń, ochrona itp), płacą eksploatację samej hali garażowej, fundusz remontowy a wisienką na torcie jest podatek od nieruchomości ze stawką 10x większą niż dla mieszkania. Co ważne to wszystko NIE płaci się od powierzchni miejsca postojowego (ok.11m2), ale od udziału w całej hali, czyli ok. 28m2. Wszystkie opłaty wychodzą w sumie ok 4zł/m-c x udział (28m2), czyli ok. 112zł + podatek od nieruchomości ok. 220zł rocznie, czyli na miesiąc miejsce postojowe kosztuje jakieś 130zł.

Na podatek nie mamy wpływu. Ale mam pytanie do osób, które mają miejsce w hali garazowej: jak to jest, ze godzinie się na tak wysokie koszty utrzymania miejsca w hali garazowej. Płacicie zarządcy około 120zl. Znam osiedla w Krakowie, gdzie koszt utrzymania to np 26zl, 23zl- też Hala garażowa i też Nowe budownictwo.. Płacicie 5 razy tyle.

Legolas

Postautor: Legolas » 07 sty 2018, 16:18

Cena jest wysoka i będzie szkła do góry i to bardzo mocno.
Do połowy roku cena skacze na równe 200zł miesięcznie, a to z powodu koniecznych remontów i malowania hali garażowej, ponieważ ulewy podmyły płytę garażu, z tego co wiem rozbiurka płyty jest planowana obecnie na kwiecien..

mko13

Postautor: mko13 » 07 sty 2018, 17:43

Legolas pisze:Cena jest wysoka i będzie szkła do góry i to bardzo mocno.
Do połowy roku cena skacze na równe 200zł miesięcznie, a to z powodu koniecznych remontów i malowania hali garażowej, ponieważ ulewy podmyły płytę garażu, z tego co wiem rozbiurka płyty jest planowana obecnie na kwiecien..

Ale o którym bloku piszesz? To znaczy, ze Bdx robi taki badziewie, ze jak popada ta halę zalewa i trzeba malować? I to za cenę 50tys... za jedno miejsce... a potem jeszcze comiesięczny haracz...

alternatywy4

Postautor: alternatywy4 » 08 sty 2018, 0:30

Żeby skoczyło do 200 to ktoś musi to przegłosować -nierealne ;)

mko13 pisze:

Ale o którym bloku piszesz? To znaczy, ze Bdx robi taki badziewie, ze jak popada ta halę zalewa i trzeba malować? I to za cenę 50tys... za jedno miejsce... a potem jeszcze comiesięczny haracz...

Avia 4 miała chyba taki problem,a teraz Avia 2.Oczywiscie koszty naprawy ponosi BX.

MieszkankaAvii7

Postautor: MieszkankaAvii7 » 17 mar 2018, 17:37

Ktoś wie jakie są teraz oplaty za miejsce postojowe podziemne w innych budynkach avii?
Opłaty zblizyly sie do cen innych spoldzielni czy avia ma nadal kosmiczne oplaty?

mmm123

Postautor: mmm123 » 17 mar 2018, 21:15

MieszkankaAvii7 pisze:Ktoś wie jakie są teraz oplaty za miejsce postojowe podziemne w innych budynkach avii?
Opłaty zblizyly sie do cen innych spoldzielni czy avia ma nadal kosmiczne oplaty?

Najpierw za utrzymanie płaci się Budimexowi 165zl. Potem jak się ma już akt notarialny to do Wspólnoty dalej drogo, bo ponad 100zl- zależy od bloku. Jedynym wyjątkiem jest Avia4, która zmieniła zarządcę, właśnie z powodu kosztu miejsc garażowych, i ma normalne opłaty.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”