Wprowadzenie Strefy zamieszkania na osiedlu Avia - wady / zalety / głosowanie

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
znasiek

Re: Wprowadzenie Strefy zamieszkania na osiedlu Avia - wady / zalety / głosowanie

Postautor: znasiek » 25 lis 2018, 22:40

Torpeda pisze:Dziś straż miejska wystawia mandaty

odnośnie twojego zdjęcia wstawionego wcześniej to ja tak z innej beczki. Nie dziwi was dlaczego ten zielony pojemnik na śmieci stoi w tak dzwinym miejscu? Już bardziej bezsensownie nie mogli go postawić, co on tam w ogóle robi? Przecicież pojemniki na śmieci są zwykle w wyznaczonych miejscach a tu stoi prawie przy pasach dla pieszych. Jak się jedzie autem w strone bramy wjazdowej to przez chwile nie widać czy nadchodzi pieszy.

mmm123

Re: Wprowadzenie Strefy zamieszkania na osiedlu Avia - wady / zalety / głosowanie

Postautor: mmm123 » 25 lis 2018, 22:47

Torpeda pisze:Druga sprawa, że te dwa samochody to był koniec pracy straży miejskiej :evil:

To prawda. Czasem nie wszystkich kasuja. Na tym skrzyżowaniu widziałem już samochód odholowany a inny z blokadą.
Niestety to walka z wiatrakami. Mandaty, mandaty, a na następny dzień inni parkują. Strefa zamieszkania też tego nie zmieni. Raz na tydzień mandaty i codzienne parkowanie jak popadnie. Ale donice rozwiązują problem, np przy Avii1 przy byłym lokalu Mink zawsze parkowaly samochody za blokiem- tam gdzie jest ciąg pieszych. Po postawieniu 2 donic problem się rozwiązał. Dziwię się, że nie mamy więcej donic na osiedlu.

znasiek

Postautor: znasiek » 25 lis 2018, 22:49

auss pisze:Przede wszystkim ze względu na tego typu buractwo dobrze by było mieć strefę

Obrazek

ale masakra takiego czegoś tutaj jeszcze nie widziałem; takiemu typowi to powinni zabrać prawo jazdy i zamknąć, bo na pewno 50zł kary od straży miejskiej by na nim wrażenia nie zrobiło. Plus jeszcze prezent od mieszkańców w postaci rysy na lakierze i naklejki z kut... na szybie.

Polpol

Postautor: Polpol » 26 lis 2018, 19:10

autokult.pl/32541,polamiemy-wycieraczki-i-stluczemy-lusterka-mieszkancy-warszawy-ida-na-wojne-z-kierowcami

Ogr

Postautor: Ogr » 04 gru 2018, 23:23

Strefa zamieszkania stoi w miejscu. Ale przejścia dla pieszych przy Avii3, Avii1 i Orlinskiego 5 są prawidłowo oznaczone, a samochody permanentnie tam parkują. Myślę, że naszą odpowiedzią powinno być permanentne dzwonienie na policję i straż miejską. Zachęcam innych do tego. Sam nie jestem w stanie codziennie dzwonić. Ale jak dzwonilem to przyjeżdżali i mandaty leciały. Ale po 2-3 dniach znowu to samo. Może jak codziennie przez 2-3 tygodnie będzie straż miejska, to przejścia będą odblokowane.

Torpeda

Postautor: Torpeda » 09 gru 2018, 17:55

Mały skrawek trawy totalnie zniszczony. Ta beta stała 3 dni, dziś jest obok, ale na trawie stoi kolejny burak. Strefa jest niezbędna, głównie przez takich idiotów.
Załączniki
13785991_DSC_0002.JPG
13785991_DSC_0002.JPG (34.19 KiB) Przejrzano 5646 razy

michalxg

Postautor: michalxg » 09 gru 2018, 22:06

Torpeda pisze:Mały skrawek trawy totalnie zniszczony. Ta beta stała 3 dni, dziś jest obok, ale na trawie stoi kolejny burak. Strefa jest niezbędna, głównie przez takich idiotów.

Do karania kierowców stojących na trawniku nie potrzeba strefy ;)

mik

Postautor: mik » 10 gru 2018, 13:46

Konrad_L pisze:To skrzyżowanie to jest jakaś masakra. Tylko czekać na stłuczkę. Jak ktoś jest pierwszy raz na osiedlu to na 100% wali prosto i wydaje mu się że ma pierwszeństwo. Nie rozumiem czy to jakiś kłopot żeby namalować np. znaki poziome?
Drogi wyglądają identycznie jak ktoś nie zauważy znaku "droga wewnętrzna" to problem gotowy.

Już o tym pisałem gdzie indziej. Napisałem też do zikitu ale mają to gdzieś.
Pierwszy akapit - Sprawa dotyczyła ustawienia znaków przejście dla pieszych na permanentnie zastawionym przejściu na podwyższeniu przy nowych zatokach w ciągu Orlińskiego.
Drugi akapit - ustawienie znaku droga z pierwszeństwem na zakręcie przy Avia1.

Widać miastu nie zależy na bezpieczeństwie mieszkańców. Argumenty o zbyt szybko jeżdżących autach nie trafiają bo przecież auta mają obowiązek zwolnić i ustąpić jak wjeżdżają w osiedle bo droga wewnętrzna jest.

odp.jpg
odp.jpg (171.87 KiB) Przejrzano 5512 razy

Konrad_L

Postautor: Konrad_L » 10 gru 2018, 19:22

Przypomniały mi się takie skrzyżowania:
https://www.youtube.com/watch?v=r6AvDPfNgxo
https://www.youtube.com/watch?v=Qxd9OSVbgMY

Tam też znaki ustawione prawidłowo, nawet powiedziałbym że baaardzo czytelne.
I co z tego?! Ja nie wiem kto projektuje takie drogi, ale z pewnością brak mu wyobraźni.

Nie ma oczywiście pewności że jakiekolwiek znaki u nas pomogą, ale chyba lepiej zrobić coś niż kompletnie nic.
Ja osobiście jak jadę między ciasno zaparkowanymi autami to przede wszystkim patrzę na pieszych, w szczególności dzieciaki i średnio mnie znaki interesują. Miałem już sporo przypadków wybiegających zza samochodu dzieciaków, psów, ludzi zapatrzonych w tel.

Może ktoś ma jakiś lepszy pomysł jak odróżnić nasze drogi wewnętrzne ?
Może da się to zorganizować wewnątrz wspólnot? w końcu to nasze drogi wewnętrzne. Jakiś Wielki napis "DROGA WEWNĘTRZNA" na jezdni?

michalxg

Postautor: michalxg » 10 gru 2018, 23:05

mik pisze:Drugi akapit - ustawienie znaku droga z pierwszeństwem na zakręcie przy Avia1.

Tutaj akurat bym się nie czepiał W przypadku tego skrzyżowania nie ma potrzeby ustawiania wspomnianego znaku, skoro na dwóch pozostałych drogach widnieje tabliczka "Droga wewnętrzna". Sytuacja z pierwszeństwem przejazdy jest tutaj bardzo klarowna, stąd nie dziwi mnie taka, a nie inna decyzja.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”