Kto zagłosował Przeciw strefie zamieszkania ??? - osiedle Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
mmm123

Re: Kto zagłosował Przeciw strefie zamieszkania ??? - osiedle Avia

Postautor: mmm123 » 09 mar 2019, 1:50

znasiek pisze:
RaceX pisze:Mogę już napisać, że po wprowadzeniu strefy, będę zgłaszał straży samochody pozostawione na dłużej niż minutę (bo będzie wysadzał babcie, wnosił meble itd). Już mam sprawdzone, że nie ma potrzeby wzywać służb, wystarczy nagranie, zdjęcia i przesłanie tego na maila lub nagrane na płycie. Odwidzi się niektórym wprowadzanie strefy.

Przeboleje, ja będę dostawał mandat raz, dwa razy w roku przy rozładunku czy babci (jak mnie złapiesz, choć pewnie Cię wtedy w domu nie będzie) po czym odstawie na luzie, bo dużo miejsca, autko na moje cudowne wymarzone prywatne miejsce parkingowe i z radością parzył na piękne puste chodniczki, brak chamsko zaparkowanych aut itd. Za to ty będziesz je dostawał nagminnie (bo miejsca nie posiadasz lub gdzieś tam łaził parkować kilometr dalej, bo się nie pomyślało przy zakupie mieszkania albo poskąpiło). Poniosę ten niewielki koszt wprowadzenia strefy, korzyści przeważają :D

A skąd wiesz, że ten użytkownik nie ma miejsca parkingowego. To, że ktoś ma miejsce parkingowe, nie znaczy, że jest automatycznie za strefa zamieszkania. Też uważam że Bogdan zaorał antysloika. Od strefy zamieszkania lepsza jest strefa ruchu. Ktoś tu nie myśli i tyle.

Mieszkaniec74

Postautor: Mieszkaniec74 » 09 mar 2019, 5:42

znasiek pisze:
RaceX pisze: Za to ty będziesz je dostawał nagminnie (bo miejsca nie posiadasz lub gdzieś tam łaził parkować kilometr dalej, bo się nie pomyślało przy zakupie mieszkania albo poskąpiło). Poniosę ten niewielki koszt wprowadzenia strefy, korzyści przeważają :D

Hmmm, a co w sytuacji kiedy się pomyślało o miejscu nie miało się zamiaru poskąpić? Ba, miało się obiecane takie miejsce zewnętrzne i potem zostało się wydymanym przez Budimex? Nie mierz wszystkich jedną miarą.

Mieszkaniec74

Postautor: Mieszkaniec74 » 09 mar 2019, 6:03

Bogdan pisze:Panowie. ortodoksi.
zdecydujcie się co chcecie osiągnąć.
możecie mnie atakować bez umiaru , nie przeszkadza mi to , ale już kolejny raz argument o drodze pożarowej jest intelektualnie marny ( odsyłam do stosownego rozporządzenia ).
mnie też zależy na spoistości osiedla , rabatkach , równych chodnikach ; dlatego też - ponieważ chcecie wykluczyć mnie z używania mojej współwłasności ( jeżeli robię to w sposób niezgodny z prawem to ponoszę za to odpowiedzialność ) - po raz kolejny proponuję - weźcie na siebie utrzymanie dróg we wspólnocie ( jest to do załatwienia w sposób zgodny z prawem ) a wtedy żadne koło mojego złomu nie przyprawi oka ortodoksów o wściekłość czy inne emocjonalnie trudne odczucia.
chyba że chodzi o to że mam płacić za to że tylko ortodoksi mogą jeździć swoimi wypasionymi furami we wspólnocie a inni maja tylko za to płacić.
argument z aktem notarialnym jest o tyle trafiony jeżeli podpisywało się to co developer podsunął do podpisania.
no , ja tak nie robiłem bo uważam że mam prawo do indywidualnych ocen umowy pomiędzy mną a sprzedawcą. natomiast sam akt ma to znaczenie drugorzędne , bo istotniejsze są regulaminy wewnętrzne wspólnoty. do działania zmieńcie to co uważacie że powinno być zmienione.
na koniec żyję od urodzenia w Nowej Hucie i tak ma rację antysłoikk że ta wioska tak mnie wychowała , że nie potrafię parkować w miejscach jedynie do tego wyznaczonych ( skąd on to wie , może wie wszystko , stąd ta pewność sądów , no można napisać - PYCHA ) , a co ważniejsze wychowała mnie żeby nie KLASYFIKOWAĆ LUDZI ze względu na miejsce pochodzenia ; co z pewnością zrozumieją inteligentni forumowicze , a czego antysłoikk nie zrozumie NIGDY.
pozdrawiam
Bogdan

Hmm, czyli skoro Pan Bogdan jest współwłaścicielem działki infrastrukturalnej i płaci również za drogi na jej terenie, ale jednak nie ma miejsca postojowego bo miał np. pecha i nie dane mu było je kupić, to gdy zamnką bramę wjazdową na osiedle to nie będzie mógł wjechać na teren osiedla...na drogę za której utrzymanie również płaci???

Antysłoikk

Postautor: Antysłoikk » 09 mar 2019, 6:43

Mieszkaniec74 pisze:
Bogdan pisze:Panowie. ortodoksi.
zdecydujcie się co chcecie osiągnąć.
możecie mnie atakować bez umiaru , nie przeszkadza mi to , ale już kolejny raz argument o drodze pożarowej jest intelektualnie marny ( odsyłam do stosownego rozporządzenia ).
mnie też zależy na spoistości osiedla , rabatkach , równych chodnikach ; dlatego też - ponieważ chcecie wykluczyć mnie z używania mojej współwłasności ( jeżeli robię to w sposób niezgodny z prawem to ponoszę za to odpowiedzialność ) - po raz kolejny proponuję - weźcie na siebie utrzymanie dróg we wspólnocie ( jest to do załatwienia w sposób zgodny z prawem ) a wtedy żadne koło mojego złomu nie przyprawi oka ortodoksów o wściekłość czy inne emocjonalnie trudne odczucia.
chyba że chodzi o to że mam płacić za to że tylko ortodoksi mogą jeździć swoimi wypasionymi furami we wspólnocie a inni maja tylko za to płacić.
argument z aktem notarialnym jest o tyle trafiony jeżeli podpisywało się to co developer podsunął do podpisania.
no , ja tak nie robiłem bo uważam że mam prawo do indywidualnych ocen umowy pomiędzy mną a sprzedawcą. natomiast sam akt ma to znaczenie drugorzędne , bo istotniejsze są regulaminy wewnętrzne wspólnoty. do działania zmieńcie to co uważacie że powinno być zmienione.
na koniec żyję od urodzenia w Nowej Hucie i tak ma rację antysłoikk że ta wioska tak mnie wychowała , że nie potrafię parkować w miejscach jedynie do tego wyznaczonych ( skąd on to wie , może wie wszystko , stąd ta pewność sądów , no można napisać - PYCHA ) , a co ważniejsze wychowała mnie żeby nie KLASYFIKOWAĆ LUDZI ze względu na miejsce pochodzenia ; co z pewnością zrozumieją inteligentni forumowicze , a czego antysłoikk nie zrozumie NIGDY.
pozdrawiam
Bogdan

Hmm, czyli skoro Pan Bogdan jest współwłaścicielem działki infrastrukturalnej i płaci również za drogi na jej terenie, ale jednak nie ma miejsca postojowego bo miał np. pecha i nie dane mu było je kupić, to gdy zamnką bramę wjazdową na osiedle to nie będzie mógł wjechać na teren osiedla...na drogę za której utrzymanie również płaci???

... z co do wspolwlasnoci - ja i inni mieszkancy nie mamy ochoty placic za januszy, ktorzy za nic maja dobro wspolne . Juz rozjechane chodniki powoduja dyskomfort nie wspominajac o zastawionych chodnikach na ktore matki z wozkami musza "kluczyc" aby sie przecisnac :( ... a sepy "za darmo" staja jak popadnie :( wiocha pl
Ostatnio zmieniony 10 mar 2019, 12:52 przez Antysłoikk, łącznie zmieniany 1 raz.

znasiek

Postautor: znasiek » 09 mar 2019, 21:00

Mieszkaniec74 pisze:
znasiek pisze:
RaceX pisze: Za to ty będziesz je dostawał nagminnie (bo miejsca nie posiadasz lub gdzieś tam łaził parkować kilometr dalej, bo się nie pomyślało przy zakupie mieszkania albo poskąpiło). Poniosę ten niewielki koszt wprowadzenia strefy, korzyści przeważają :D

Hmmm, a co w sytuacji kiedy się pomyślało o miejscu nie miało się zamiaru poskąpić? Ba, miało się obiecane takie miejsce zewnętrzne i potem zostało się wydymanym przez Budimex? Nie mierz wszystkich jedną miarą.

to wtedy taka pechowa osoba parkuje w legalnym miejscu do tego wyznaczonym (poza chodnikami itd) lub poza osiedlem lub walczy u zarządcy o dodatkowe miejsca parkingowe na osiedlu lub przeprowadza się gdzie indziej itp i nikt do niej wtedy nic nie ma.

znasiek

Postautor: znasiek » 09 mar 2019, 21:22

Mieszkaniec74 pisze: Hmm, czyli skoro Pan Bogdan jest współwłaścicielem działki infrastrukturalnej i płaci również za drogi na jej terenie, ale jednak nie ma miejsca postojowego bo miał np. pecha i nie dane mu było je kupić, to gdy zamnką bramę wjazdową na osiedle to nie będzie mógł wjechać na teren osiedla...na drogę za której utrzymanie również płaci???

Będzie mógł wjechać i też będzie miał kody do bramy, tyle tylko że nie będzie miał gdzie zaparkować bo nie będzie mieć swojego miejsca lub zaparkuje tam gdzie będzie wolno. A na marginesie to że ktoś jest również współwłaścicielem działki i płaci to nie znaczy że sobie parkuje gdzie chce; płaci tylko za czystość i funkcjonalność techniczną tej działki na której sam brudzi, a nie za parkowanie (szczególnie tam gdzie to nie dozwolone). Ja dodatkowo płace za miejsce parkingowe (działke pod parking) i to już jest zupełnie inna bajka, można by arogancko napisać że nabywam dodatkowe prawa, płacę dodatkowo za działkę strikte parkingową, inni natomiast za działki nie strikte parkingowe, nie przeznaczone do parkowania tylko do chodzenia. Poza tym żeby było jasne nie należę do osób które od razu dzwonią na straż, bo ktoś musi sobie coś wypakować itp sytuacje.

mik

Postautor: mik » 10 mar 2019, 11:52

Oczywiście, że macie prawo jeździć po drogach wewnątrz osiedla ...ale tylko jeździć bo już zaparkować nie ma gdzie.
Także śmiało, jeździjcie. Całą noc nawet.
A chodniki są do chodzenia.

Brunon K.

Postautor: Brunon K. » 29 mar 2019, 12:05

"Będzie mógł wjechać i też będzie miał kody do bramy," - to tam jest brama? Taka zamykana, a nie atrapa?
Ostatnio zmieniony 22 lip 2019, 21:49 przez Brunon K., łącznie zmieniany 1 raz.

Brunon K.

Postautor: Brunon K. » 02 kwie 2019, 10:26

W ostatni łykend jakiś człowiek przyjechał (na pewno z zewnątrz orlińskiego/avja) białym sedanem, stanął między A3, i A1, i wysiadł. Wsiadł do zaparkowanego tam przy A1 czarnego kombi, wyjechał na jezdnie. Po czym zaparkował na tym samym miejscy białym, i odjechał czarnym.

Da się?

Da się!

Pare miesięcy temu, widziałem na własne oczy ćwiczenia straży pożarnej. W avje wjechały 2 wozy bojowe, i drabina. Chodzili do A2 i coś tam dyskutowali. Po paru minutach się wycofywali. Nawracali miedzy zaparkowanymi na chodnikach, i trawnikach autkami, kierowani znakami rękami. I jak wycofywali z Avji do bramy w kierunku Orlińskiego, to z Orlińskiego nadjeżdzały kolejne autka, utrudniając(klinując) wyjazd. I staży, i wszystkiego. Jaki IQ trzeba mieć by to osiągnąć?
Niestety nie sfilmowałem. Byłoby do YT "I love Poland" Albo "Russia".
Ostatnio zmieniony 22 lip 2019, 21:50 przez Brunon K., łącznie zmieniany 1 raz.

mik

Postautor: mik » 04 kwie 2019, 11:01

Świeżutkie info w sprawie Strefy od ASN.
Brakuje 9 głosów do przegłosowania strefy zamieszkania.

Dysponuje ktoś drukarką, żeby wydrukować taką informację i rozwiesić na klatkach? Można by powciskać do tablic ogłoszeniowych-nikt nie zerwie ani nie zniszczy a info przejdzie.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”