Uruchomienie bramy / wprowadzenie strefy zamieszkania - os. Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
Fedaykin

Re: Uruchomienie bramy / wprowadzenie strefy zamieszkania - os. Avia

Postautor: Fedaykin » 15 sty 2020, 16:08

runam pisze:Może trzeba coś przebudować, zmodyfikować? Np. zmniejszyć chodniki i zrobić zatoczki pod klatką dla taksówek, kurierów, dostawców pizzy i mieszkańców z PILNOWANYM limitem 5minut? Ja zagłosuję za, chodniki na Avii są absurdalnie szerokie i nikt takich nie potrzebuje.

Przy O1 mamy strefę rozładunku dla lokali usługowych z limitem postoju 15 min. Praktycznie cały czas zastawiona jest prywatnymi samochodami, a SM nie reaguje, mimo iż pojazdy potrafią stać tam i po kilka dni. Częstują mandatami/blokadami tylko pojazdy parkujące poza strefą rozładunku lub parkujące poza wyznaczonymi miejscami postojowymi. Gdy wyznaczycie sobie taką strefę z limitem 5 minut uzyskacie podobny efekt - strefa będzie permanentnie zastawiona samochodami, a SM nie będzie reagować. Chyba, że jest jakiś sposób, o którym nie wiem, by takie ograniczenia czasowe respektować?

runam

Postautor: runam » 15 sty 2020, 17:13

D89 pisze:Jesteś zwykłym trollem który kręci gównoburzę, a nie żadnym praworządnym obywatelem, ale nich Ci będzie.

D89 pisze:Polecam maść na ból dupy.

Chyba jestem względem wielu tutaj obecnych z poprzedniej epoki ale niestety nie zrozumiałem nic w tych zdaniach...

D89 pisze:Po pierwsze: do tej pory nie mogłeś tego zrobić - bo całe osiedle było zawalone parkującymi samochodami i nie było możliwości żeby podjechać i coś wypakować.

Robiłem tak kilka razy i nie było problemu - fakt, nie za często, może jestem taki szczęściarz !

D89 pisze:Po drugie: jak najbardziej możesz to zrobić legalnie - zatrzymujesz się, wyładowujesz towar z auta (to się da ogarnąć w mniej niż minutę) i odjeżdżasz, a później wracasz na piechotę i dalej taszczysz tą swoją szafę trzydrzwiową.

No zaraz, ale co tu ma czas bo nie rozumiem? Wolno zatrzymywać się tylko w miejscach wyznaczonych w strefie, czyli płatnych miejscach parkingowych.

D89 pisze:Po trzecie: istnieją jeszcze dodatkowe furtki w prawie takie jak "stan wyższej konieczności" oraz indywidualna ocena funkcjonariusza - w naprawdę wyjątkowych przypadkach (np. transport osoby niepełnosprawnej) nie ma potrzeby bać się mandatu.

Transport osoby niepełnosprawnej można zaliczyć wyższą koniecznością, ale szafy nie. Nie chcę bać się mandatu ani potencjalnie bać się mandatu - wole po prostu dzialac tak jak inni chcieliby abym dzialal.

D89 pisze:Zamiast pisać głupoty zacznij od przeczytania uważanie całego tego wątku na forum. Chodniki są MINIMALNE dopuszczone warunkami technicznymi i nie można ich już zwęzić. Podobnie nie można wyznaczyć dodatkowych miejsc bo nie będą spełnione warunki techniczne dotyczące odległości od budynku. Nawet abstrahując od tego: jaki masz sposób na PILNOWANIE tego limitu 5 min?

W życiu nie przeczytam 40 stron tych głupot... Niemniej tutaj sie dalo zrobić sensowne znaki z krótkim postojem...:

Fedaykin pisze:Przy O1 mamy strefę rozładunku dla lokali usługowych z limitem postoju 15 min. Praktycznie cały czas zastawiona jest prywatnymi samochodami

I tego powinna Policja/SM pilnoscać tak samo jak zakladają blokady... - jakoś wyczyścili parkingi teraz (może nie na dlugo a jedynie na pokaz.. nie wiem...). W koncu skoro blokady zakładają (a trwa to sporo czasu) no to chyba mogą też innych znaków pilnować? Nie tylko jednego znaku pt. strefa? Chociaż w sumie każdy wie, że ta akcja jest na pokaz a potem auta wrócą na chodniki... co najwyżej zalożą koła antyblokadowe, chociaż komu się chce skoro mandat za parkowanie to do 300zł.. :lol: raczej spodziewam się kilku porzuconych samochodów, które będą kwitły razem z blokadą. Taka jest niestety prawda

Antysłoik pisze:Brawo D89. Pomożemy mu wnieść ta szafę i biurko :lol: ... BTW osiedle pięknieje bez tych zlomow na każdym wolnym skrawku.

Dziękuję za ofertę, zostawcie swoje dane osobowe i telefony tutaj aby w razie czego można było dzwonić.. to bardzo uprzejme z waszej strony tylko co jak ni ebędzie was w mieszkaniu..

renataszatkowska

Postautor: renataszatkowska » 15 sty 2020, 17:45

Ostatnio zmieniony 16 sty 2020, 11:16 przez renataszatkowska, łącznie zmieniany 2 razy.

knd

Postautor: knd » 15 sty 2020, 18:33

runam pisze:Nie jest dla mnie odpowiedzią "jeśli akurat nie ma SM na osiedlu to mandat nie grozi" - to jest dla mnie obchodzenie problemu a nie rozwiązanie go. Nie zamierzam też zostawiać auta na awaryjnych światłach, bo nie mam problemu z autem. Pytam o prawdziwe rozwiązanie, rozwiązanie na wprowadzenie "Strefy zamieszkania". Proszę o odpowiedzi.

1. podjeżdżasz autem
  2. wchodzisz na klatkę i schodzisz do garażu
  3. wciskasz zielony przycisk obok bramy
  4. wjeżdżasz do garażu pod swoją klatkę schodową (w garażu nie ma zakazu zatrzymywania się)
  5. wypakowujesz rzeczy
  6. znowu naciskasz zielony przycisk i jedziesz na swoje miejsce
  7. wracasz do garażu i wnosisz rzeczy do windy
  8. chwalisz się na forum, że zrobiłeś to "legalnie"
  9. nobody cares

mik

Postautor: mik » 15 sty 2020, 18:48

hola hola.
Jak nie ma miejsca w garażu to zrobi to nielegalnie bowiem garaż należy tylko do współwłaścicieli garażu. Zrobi zatem komuś nielegalny wjazd do lokalu niemieszkalnego posiadającego oddzielną księgę wieczystą.

Nokian

Postautor: Nokian » 15 sty 2020, 18:53

zxcvbnm pisze:
D89 pisze:Wróć się na kurs prawa jazdy, a później patrz na znaki - wtedy życie robi się łatwiejsze.

Nie rozumiem czemu niektóre polaczki-cebulaczki takie toksyczne są. Możesz mi wypominać niezwracanie uwagi na wszystkie zmiany w znakach drogowych na osiedlu, gdzie się codziennie bywa ale jestem przekonany, że ty drogi D89 jak przyjdzie co do czego to nie uratujesz ani jednej bliskiej osoby, gdy ta będzie potrzebowała ratunku medycznego. I kursów medycznych jak i pierwszej pomocy nie odświeżasz co pół roku. Ale do pouczania z prawa jazdy to pierwszy widzę.. :D

mmm123 pisze:Tak, od grudnia na Avii jest strefa zamieszkania.

Dzięki uprzejmie za info (D89 da się? Tak, da się po ludzku - jak się nie jest przesiąkniętym toksyną), przeoczyły mnie wiadomości, huczne ogłoszenia i owacje kiedy to wprowadzono.. znowu Avia zmiany cichaczem wprowadza - a szkoda, bo traci na tym bezpieczeństwo.

Na Avii jest mnóstwo pozytywnych osób. Nie oceniają ich przez pryzmat forum. D89 jest znany tu z awanturnictwa i braku kultury. Frustraci są jak w każdej społeczności.

Nokian

Postautor: Nokian » 15 sty 2020, 19:24

knd pisze:
runam pisze:Nie jest dla mnie odpowiedzią "jeśli akurat nie ma SM na osiedlu to mandat nie grozi" - to jest dla mnie obchodzenie problemu a nie rozwiązanie go. Nie zamierzam też zostawiać auta na awaryjnych światłach, bo nie mam problemu z autem. Pytam o prawdziwe rozwiązanie, rozwiązanie na wprowadzenie "Strefy zamieszkania". Proszę o odpowiedzi.

1. podjeżdżasz autem
  2. wchodzisz na klatkę i schodzisz do garażu
  3. wciskasz zielony przycisk obok bramy
  4. wjeżdżasz do garażu pod swoją klatkę schodową (w garażu nie ma zakazu zatrzymywania się)
  5. wypakowujesz rzeczy
  6. znowu naciskasz zielony przycisk i jedziesz na swoje miejsce
  7. wracasz do garażu i wnosisz rzeczy do windy
  8. chwalisz się na forum, że zrobiłeś to "legalnie"
  9. nobody cares

Chce ci się srać, ale ktoś siedzi w twoim wc. Co robisz:

1 wychodzisz z mieszkania
2 wchodzisz na klatkę i idziesz do sąsiada
3 otwierasz sobie drzwi
4 wchodzisz do jego kibla
5 wypróżniasz sie
6 wychodzisz
7 wracasz do swojego mieszkania
8 chwalisz się na forum, że zrobiłeś to "legalnie" u sąsiada
9 nobody cares

Ogr

Postautor: Ogr » 15 sty 2020, 19:35

Rozwiązanie problemu parkowania jest proste. Obniżyć miesięczne koszty za hale garażową. W prawie każdym bloku jest jeszcze sporo miejsc do kupienia. Ludzie nie kupują miejsc w hali ze względu na dużą,e koszty utrzymania hali garażowej. Tylko nie piszecie, że się nie da. Da się. To jest kwestia ustalenia/głosowania. Normalnie w Krakowie płacą 20-50 zł za halę garażową.

D89

Postautor: D89 » 15 sty 2020, 21:22

WOW, super pomysł! Moglibyście przy okazji obniżyć cenę chleba? Tylko nie pisz że się nie da, to jest kwestia przegłosowania.

knd

Postautor: knd » 15 sty 2020, 23:56

Nokian pisze:Chce ci się srać, ale ktoś siedzi w twoim wc. Co robisz:

1 wychodzisz z mieszkania
2 wchodzisz na klatkę i idziesz do sąsiada
3 otwierasz sobie drzwi
4 wchodzisz do jego kibla
5 wypróżniasz sie
6 wychodzisz
7 wracasz do swojego mieszkania
8 chwalisz się na forum, że zrobiłeś to "legalnie" u sąsiada