Piloty do bram wjazdowych na osiedle Avia - kto powinien dostać / czy wszyscy

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
dorian

Re: Piloty do bram wjazdowych na osiedle Avia - kto powinien dostać

Postautor: dorian » 12 wrz 2017, 18:28

Selassie pisze:
dorian pisze: Tyle w temacie i chyba trzeba go zakończyć

Zwykle na tym polega dyskusja - ze wyglasza sie swoja opinie i mowi ze konczy ona temat :lol:

Mysle, ze temat pilotow wroci szybko przy zebraniach wspolnoty.

Ale rozmowa o czymś co jest nie logiczne z prostego punktu widzenia nie ma sensu bo i tak czy siak każdy mieszkaniec wjedzie za bramę.

DarthMoon

Postautor: DarthMoon » 13 wrz 2017, 22:54

klukli26 pisze:
DarthMoon pisze:Stanowcze nie dla rozdawania pilotów dla wszystkich. Po co komuś pilot jeżeli nie ma miejsca postojowego?? Jeżeli potrzebuje podjechać pod klatkę z meblami to po to jest budka ochrony, żeby na czas wyładunku ktoś z budki otworzył bramę.

Rozumiem ze użytkownik ma wykupione miejsce, ciekawe jakby wygladała sytuacja gdyby nie miał.. czy także sprzeciwiłby sie aby nie rozdawać :) jeśli nie mam wykupionego miejsca a chce wjechać autem z zakupami to mam mieć specjalna przepustkę innych mieszkańców którzy maja pilot i miejsce postojowe ? Sory ale ja tak samo kupiłam mieszkanie jak inni i mam być dyskryminowana bo nie kupiłam miejsca za tak grube pieniądze ? Skoro tacy jesteście mądrzy to wszystkie koszty związane z utrzymaniem bramy i konserwacja prosze wziąć na siebie, jedynie osoby które maja miejsca postojowe powinni za to płacić a nie każdy mieszkaniec nawet który nie ma miejsca. Taka sprawiedliwość ? No nie sadze :) nie traktujecie całego terenu za brama jak swoją własność bo to jest CZEŚĆ WSPÓLNA MIESZKAŃCÓW ! Sadze ze znajdzie sie mnóstwo osób które podziela moje zdanie i oczywiście tacy posiadający pilot do bramy którzy zaraz mnie skrytykują :)

Gdybym nie miał miejsca to też nie zgadzałbym się na rozdawanie pilotów. Jeżeli nie ma publicznych miejsc to dlaczego rozdawać piloty.
Utrzymanie bramy jest wliczone w czynsz za miejsce.

Krakus

Postautor: Krakus » 14 wrz 2017, 9:07

Jestem mieszkańcem bloku na Orlińskiego. Dziękuję Bogu, że nie kupiłem mieszkania na avii :) Macie rzeczywiście problem z tymi pilotami. Według mnie oczywiste jest, że każdy mieszkaniec powinien mieć swój pilot do bramy aby w razie potrzeby mógł wjechać pod klatkę. Zupełnie nieuzasadnione jest stanowisko właścicieli miejsc postojowych, którzy żądają piloty tylko dla siebie. Miejsca postojowe mają blokady, a do garażu potrzebny jest pilot. Sprawa jest prosta.

DarthMoon

Postautor: DarthMoon » 14 wrz 2017, 9:31

Nie rozumiem kompletnie waszego pojmowania sytuacji. Następne będzie głosowanie, żeby wszyscy mieli klucze do każdego pomieszczenia technicznego, do wszystkich liczników itd. Później jak ktoś wyłączy prąd dla budynku to będzie lament. Klucze powinni mieć tylko osoby odpowiedzialne za budynek i interesanci np Tauron. Tak samo jest z bramą wjazdową, otwierać będzie ochrona i osoby które mają miejsce postojowe. Rozdamy piloty, na osiedle będą wjeżdżać wszyscy, aż każdy skrawek zieleni zostanie rozjechany i ciągle będzie droga zastawiona bo ktoś "na chwileczkę" się zatrzymał. Nie zrozumcie mnie źle ale "z choinki" się urwaliście, nie znacie innych ludzi?? Podasz dłoń to w łokciu ci ją upier***** :)

weider80

Postautor: weider80 » 14 wrz 2017, 11:13

DarthMoon pisze:Nie rozumiem kompletnie waszego pojmowania sytuacji. Następne będzie głosowanie, żeby wszyscy mieli klucze do każdego pomieszczenia technicznego, do wszystkich liczników itd. Później jak ktoś wyłączy prąd dla budynku to będzie lament. Klucze powinni mieć tylko osoby odpowiedzialne za budynek i interesanci np Tauron. Tak samo jest z bramą wjazdową, otwierać będzie ochrona i osoby które mają miejsce postojowe. Rozdamy piloty, na osiedle będą wjeżdżać wszyscy, aż każdy skrawek zieleni zostanie rozjechany i ciągle będzie droga zastawiona bo ktoś "na chwileczkę" się zatrzymał. Nie zrozumcie mnie źle ale "z choinki" się urwaliście, nie znacie innych ludzi?? Podasz dłoń to w łokciu ci ją upier***** :)

Nie wpadajmy w skrajności, co innego pomieszczenia techniczne gdzie wstęp powinien być tylko dla osób uprawnionych (choćby ze wzgl. bezpieczeństwa) a co innego ogólnodostępny teren.
Miejsc postojowych zewnętrznych jest niewiele i nie każdy miał okazję je zakupić. Zajmowanie miejsc wykupionych przez osoby postronne jest oczywiście niedopuszczalne i takie osoby należy karać. Jest kilkanaście miejsc gdzie można parkować i nikomu to nie przeszkadza (np. przed blokiem 6). Jestem przekonany, że przeciwnicy rozdania pilotów to osoby które posiadają jedno miejsce wykupione a mają dwa samochody. Ograniczenie ilości pilotów spowoduje, że takie osoby nie będą miały problemów z parkowaniem drugiego samochodu. Jeśli ma być zakaz wjazd dla osób co nie mają wykupionego miejsca, to proponuję likwidację (postawienie znaków zakaz parkowania, itp.) wszystkich miejsc gdzie parkowanie jest możliwe i nie koliduje nikomu. Mnie mam, że osoby posiadające piloty pokażą klasę, wysoki poziom kultury i uczciwości i będą wjeżdżać na teren-jeden samochód/ jedno miejsce, a drugi samochód jeśli takowy posiadają będą zostawiać po za bramą. Wtedy teren osiedla będzie dosłownie idealny, swoboda przejazdu, wolne chodniki, szeroka droga pożarowa. Szkoda tylko, że osobom które są za ograniczeniem wjazdu dla pozostałych mieszkańców, powołują się na drogę pożarową, duże nagromadzenie samochodów i kiepski przejazd w niektórych miejscach, nie interweniują i nie przeszkadza im, że na Orlińskiego zwłaszcza w kierunku ul. Kłosowskiego jest np. ruch wahadłowy.

Niektórym to osiedle mam wrażenie myli się z kameralnymi małymi osiedlami gdzie każdy ma garaż/miejsce postojowe, ciszę i spokój. Czego się spodziewali kupują mieszkanie (i miejsce postojowe) na osiedle gdzie na mały skrawku ziemi jest kilka tysięcy mieszkań a miejsc postojowych na lekarstwo.

klukli26

Postautor: klukli26 » 14 wrz 2017, 12:12

DarthMoon pisze:
klukli26 pisze:
DarthMoon pisze:Stanowcze nie dla rozdawania pilotów dla wszystkich. Po co komuś pilot jeżeli nie ma miejsca postojowego?? Jeżeli potrzebuje podjechać pod klatkę z meblami to po to jest budka ochrony, żeby na czas wyładunku ktoś z budki otworzył bramę.

Rozumiem ze użytkownik ma wykupione miejsce, ciekawe jakby wygladała sytuacja gdyby nie miał.. czy także sprzeciwiłby sie aby nie rozdawać :) jeśli nie mam wykupionego miejsca a chce wjechać autem z zakupami to mam mieć specjalna przepustkę innych mieszkańców którzy maja pilot i miejsce postojowe ? Sory ale ja tak samo kupiłam mieszkanie jak inni i mam być dyskryminowana bo nie kupiłam miejsca za tak grube pieniądze ? Skoro tacy jesteście mądrzy to wszystkie koszty związane z utrzymaniem bramy i konserwacja prosze wziąć na siebie, jedynie osoby które maja miejsca postojowe powinni za to płacić a nie każdy mieszkaniec nawet który nie ma miejsca. Taka sprawiedliwość ? No nie sadze :) nie traktujecie całego terenu za brama jak swoją własność bo to jest CZEŚĆ WSPÓLNA MIESZKAŃCÓW ! Sadze ze znajdzie sie mnóstwo osób które podziela moje zdanie i oczywiście tacy posiadający pilot do bramy którzy zaraz mnie skrytykują :)

Gdybym nie miał miejsca to też nie zgadzałbym się na rozdawanie pilotów. Jeżeli nie ma publicznych miejsc to dlaczego rozdawać piloty.
Utrzymanie bramy jest wliczone w czynsz za miejsce.

Ja (oraz pozostali mieszkańcy) nie prosimy o piloty do bram garażowych bo to mnie nie obchodzi co tam jest skoro nie mam miejsca postojowego, ja prosze o pilot do bramy głównej która jest do cholery częścią wspólna !
Przepychamy sie tutaj z wami a tak na prawdę praktycznie każdy kto nie posiada miejsca postojowego domaga sie pilota do bramy głównej poniewaz ma takie samo prawo jak reszta. Zgadzam sie z jednym użytkownikiem który pisał ze niektórzy posiadający miejsce postojowe i dwa samochody obawiają sie o to ze jak każdy bedzie miał wjazd to oni nie bedą mieli gdzie postawić drugiego auta :)
Istne jaja... każdy kupił mieszkanie a nie ma prawa wjazdu za bramę uzywajac pilota.....

dexter

Postautor: dexter » 14 wrz 2017, 12:21

weider80
Niektórym to osiedle mam wrażenie myli się z kameralnymi małymi osiedlami gdzie każdy ma garaż/miejsce postojowe, ciszę i spokój. Czego się spodziewali kupują mieszkanie (i miejsce postojowe) na osiedle gdzie na mały skrawku ziemi jest kilka tysięcy mieszkań a miejsc postojowych na lekarstwo.

Spodziewali się właśnie tego, że zasady panujące na osiedlu będą przestrzegane, bramy będą zamknięte i parkowanie będzie możliwe tylko na przeznaczonych do tego miejscach. I już nie mówię o zasadach, ale nawet w akcie notarialnym jest informacja że wszystkie drogi są pożarowe i nie ma możliwości na nich parkować i wszelkie próby ich zastawiania będą kończyły się karami dla wspólnoty, a miejsc ogólnodostępnych na osiedlu nie ma. Proponuję zrobić listę zwolenników parkowania na dziko - oprócz mandatów od Straży Miejskiej będą pokrywać kary od Straży Pożarnej.
To może odwrócę pytanie - a czego spodziewały się osoby które miejsca parkingowego nie zakupiły ? Powody dlaczego nie kupiły są teraz nieistotne.

Arav

Postautor: Arav » 14 wrz 2017, 12:38

Czy przeciwnicy dawania pilotów wszystkim mieszkacom nie rozumieja ze skoro I TAK kazdy bedzie mogl otworzyc brame na kod/ochroniarz bedzie ja otwieral TO I TAK ludzie beda parkowac za brama. Rozdanie pilota nic nie zmienia w kwestii parkowania a jedynie jest nie fair w stosunku do wszystkich mieszkancow.

klukli26

Postautor: klukli26 » 14 wrz 2017, 12:50

Arav pisze:Czy przeciwnicy dawania pilotów wszystkim mieszkacom nie rozumieja ze skoro I TAK kazdy bedzie mogl otworzyc brame na kod/ochroniarz bedzie ja otwieral TO I TAK ludzie beda parkowac za brama. Rozdanie pilota nic nie zmienia w kwestii parkowania a jedynie jest nie fair w stosunku do wszystkich mieszkancow.

Bardzo trafne ! Ale i tak tego nie zrozumieją :)

Ralfin

Postautor: Ralfin » 14 wrz 2017, 13:36

Dokładnie rozdanie pilotów nie zmieni nic w stosunku do parkowania gdzie popadnie, natomiast może się przyczynić do udrożnienia przepustowości na bramie.
Ale te argumenty nie docierają do tych "uprzywilejowanych" z pilotami, może jak się sami przekonają na własnej skórze, wtedy to zauważą, tylko pewnie będzie wtedy już za późno.
Skoro brama jest wspólna - sprawiedlliwie byłoby gdyby wszyscy mieli równy dostęp do jej otwarcia.

Wydaje mi się że wątek można już spokojnie zamknąć, ponieważ wiele z niego nie wynika za wyjątkiem przedstawiania "swoich" racji, przez każdego z Nas.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”