Strefa zamieszkania na os. Avia - zakończone głosowanie

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
Edyta.

Re: Strefa zamieszkania na os. Avia - zakończone głosowanie

Postautor: Edyta. » 05 sie 2019, 18:51

Strefa jest, ale teraz trzeba to zgłosić do urzędów a to trwa...

Piotrekkk

Postautor: Piotrekkk » 06 sie 2019, 17:19

Co znaczy, że jest już strefa? Jakieś znaki postawili których nie zauważyłem?

Edyta.

Postautor: Edyta. » 06 sie 2019, 22:25

Piotrekkk pisze:Co znaczy, że jest już strefa? Jakieś znaki postawili których nie zauważyłem?

No przecież pisałam ze trzeba czekać na znaki...

Ogr

Postautor: Ogr » 17 paź 2019, 20:46

znasiek pisze:No kochani możemy otwierać szampana :D . Dziś otrzymałem maila z pdf-em o zakończeniu głosowania nad strefą. Uchwała została podjęta.

Tak, pamiętam tamten czas. Początek lipca. Gorąca pogoda. Wieczorem popijałem schłodzonego szampana.
Kolejnego mam schłodzonego i czeka. W tym tygodniu została wprowadzona strefa, myślałem: wypiję tego szampana, ale na razie nie ma czego świętować.. strefa przegłosowana, znaki są i samochody jak były tak są dalej. Szampan czeka.

Arav

Postautor: Arav » 18 paź 2019, 12:21

Bo bardziej oplaca sie raz na jakis czas zaplacic mandat niz kupic miejsce od Budimexu :) Prosta ekonomiczna kalkulacja.

weider80

Postautor: weider80 » 18 paź 2019, 16:18

Fantastyczna wiadomość z tą strefą zamieszkania. Orientacyjnie sprawdziłem ile samochodów wyleci poza ogrodzenie osiedla to wyszło, że ok. 110, a to więcej niż parking który wybudowało miasto na Orlińskiego. Myślę, że mieszkańcy sąsiednich osiedli są nam bardzo wdzięczni,nie dość że korzystamy z ich gościnności w takich miejscach jak szkoły, przedszkola, przychodnie to na pewno z chęcią przyjmą tą nadwyżkę samochodów. Nie rozumiem tylko dlaczego spółdzielnia mieszkaniowa Czyżyny postawiła ogrodzenie od os. Dywizjonu 303, przecież my mieszkańcy Avii i ul. Orlińskiego mamy im tyle do zaoferowania.
Bardzo mnie cieszy to, że potrafimy spojrzeć na to wszystko z innej perspektywy, szerzej i dalej niż koniec własnego nowa, a wyrozumiałość i umiejętność współpracy w takiej dużej społeczności jest jedną z naszych głównych cech. Dzięki temu wszystkim a nie tylko jednostkom będzie żyło się lepiej.

Wspominany we wcześniejszych wątkach pas startowy i możliwość parkowania tam może niebawem przejść do historii. Pewne osoby pod pretekstem doprowadzenia drogi do SP155, doprowadziły ze do terenów zielonych przy pasie startowym została doprowadzona droga publiczna, więc pozwolenia na budowę mogą zostać wydane.

Piotrekkk

Postautor: Piotrekkk » 18 paź 2019, 16:33

Problem polega w ludziach którzy kupili mieszkania na AVII bo tanie i nie pomyśleli, że będzie potrzeba też wykupienia miejsca postojowego. A było jasne zadeklarowane jak takie osiedle wygladać będzie i że nie bedzię miejsc ogólnodostępnych. Więc jeżeli inteligentne osoby kupiły mieszkanie przemyślanie to czemu maja cierpieć za głupotę innych? Wytłumacz mi to proszę bo nie rozumiem.

Jak kupujesz coś to oczekujesz, zadeklarowanego produktu. Właśnie dzięki strefie osiedle Avia stanie się osiedlem jakie było planowane. (Oby)

Jeszcze raz. Problem nie polega na tym, że wprowadzono strefe i właściciele miejsc utrudniaja innym życie a wrecz odwrotnie! To osoby z myśleniem a jakoś to będzie sa problemem. WIęc jeżeli ktoś będzie musiał nawet dochodzić do auta 20min to wyjdzie mu to na zdrowie. Zawsze można sprzedać mieszkanie i wynajac z miejscem postojowym ;)

D89

Postautor: D89 » 18 paź 2019, 16:46

weider80 pisze:Fantastyczna wiadomość z tą strefą zamieszkania.
Większość mieszkańców też tak uważa, dobrze że się zgadzamy ;)
weider80 pisze:Orientacyjnie sprawdziłem ile samochodów wyleci poza ogrodzenie osiedla to wyszło, że ok. 110, a to więcej niż parking który wybudowało miasto na Orlińskiego.
Co za różnica 10 czy 110? Zasady są proste i trzeba ich przestrzegać - i na szczęście większość mieszkańców osiedla przegłosowała, że od teraz będziemy po prostu EGZEKWOWAĆ to co każdy wiedział już przy zakupie mieszkania - ogólnodostępnych miejsc NIE MA i parkować na terenie osiedla NIE WOLNO.
weider80 pisze:Myślę, że mieszkańcy sąsiednich osiedli są nam bardzo wdzięczni,nie dość że korzystamy z ich gościnności w takich miejscach jak szkoły, przedszkola, przychodnie to na pewno z chęcią przyjmą tą nadwyżkę samochodów.
Bełkoczesz. Szkoły, przedszkola i przychodnie nie są własnością mieszkańców sąsiednich osiedli.Są albo publiczne - czyli każdy ma do nich równy dostęp, albo prywatne - wtedy na pewno właściciel nie będzie narzekał z powodu nowych klientów. Parkingi natomiast mogą być własnością wspólnot - wtedy niech postawią sobie własny szlaban i po sprawie, albo są miejskie - a wtedy od nich wara.
weider80 pisze:Nie rozumiem tylko dlaczego spółdzielnia mieszkaniowa Czyżyny postawiła ogrodzenie od os. Dywizjonu 303, przecież my mieszkańcy Avii i ul. Orlińskiego mamy im tyle do zaoferowania.
Ja też nie rozumiem że właściciele biznesów z pawilonu usługowego z D303 nie reagują kiedy odgradza się ich od 10k potencjalnych klientów.
weider80 pisze:Bardzo mnie cieszy to, że potrafimy spojrzeć na to wszystko z innej perspektywy, szerzej i dalej niż koniec własnego nowa, a wyrozumiałość i umiejętność współpracy w takiej dużej społeczności jest jedną z naszych głównych cech. Dzięki temu wszystkim a nie tylko jednostkom będzie żyło się lepiej.
Dokładnie. Spojrzyj szerzej, zacznij współpracować i zacznij parkować swoje auto dalej od naszego osiedla. Wtedy wszystkim będzie żyło się lepiej.
weider80 pisze:Wspominany we wcześniejszych wątkach pas startowy i możliwość parkowania tam może niebawem przejść do historii. Pewne osoby pod pretekstem doprowadzenia drogi do SP155, doprowadziły ze do terenów zielonych przy pasie startowym została doprowadzona droga publiczna, więc pozwolenia na budowę mogą zostać wydane.
I całe szczęście. Obecny wygląd tych terenów woła o pomstę do nieba. W środku miasta i blokowiska chaszcze jak w Czarnobylu, zero estetyki i zero użyteczności. Najwyższy czas żeby powstało tam coś pożytecznego zamiast tej zapuszczonej dżungli.

znasiek

Postautor: znasiek » 18 paź 2019, 16:48

Ogr pisze:
znasiek pisze:No kochani możemy otwierać szampana :D . Dziś otrzymałem maila z pdf-em o zakończeniu głosowania nad strefą. Uchwała została podjęta.

Tak, pamiętam tamten czas. Początek lipca. Gorąca pogoda. Wieczorem popijałem schłodzonego szampana.
Kolejnego mam schłodzonego i czeka. W tym tygodniu została wprowadzona strefa, myślałem: wypiję tego szampana, ale na razie nie ma czego świętować.. strefa przegłosowana, znaki są i samochody jak były tak są dalej. Szampan czeka.

Spokojnie Ogr, trzeba trochę czasu żeby rozkręcić imprezkę mandatową; za pół roku, rok powinno być już ok.

Edyta.

Postautor: Edyta. » 19 paź 2019, 14:09

Odnośnie tej strefy to jest złe oznakowanie i do czasu naprawienia tego nie będą podejmowane żadne interwencje. W czwartek zarządca został o tym poinformowany....

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”