Wprowadzenie Strefy zamieszkania na osiedlu Avia - wady / zalety / głosowanie

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
clash

Re: Wprowadzenie Strefy zamieszkania na osiedlu Avia - wady / zalety / głosowanie

Postautor: clash » 21 lip 2018, 23:38

k59g pisze:
clash pisze:
k59g pisze:Te chodniki to nie polna droga u ciebie na wsi. Tok rozumowania dziecka z przedszkola . Trawniki poogradzamy i wypuścimy barany a mamy ich na osiedlu sporo.Miejsc parkingowych neutralnych nie ma i nie było . jak już pisałem w poprzednim wpisie każdy podpisał akt notarialny w którym jest napisane ,że wszystkie drogi na osiedlu Avia są drogami pożarowymi i nie będzie można na nich parkować. To samo było zapisane w umowie deweloperskiej. Więc trzeba było nie kupować mieszkania a jak kopiłeś to się dostosuj przestrzegaj norm prawnych .Ktoś kto wydał 30.000 na miejsce parkingowe i ponosi koszty utrzymania ma wywołać w sobie poczucie winy ,że coś sąsiadowi zabiera . Uciążliwe jest codzienne parkowanie na cztery pięć razy ze względu na zaparkowanie bez wyobraźni samochody( niezgodnie z prawem bo musi zostać 1,5 m chodnika ).
Życzę dalszego dobrego samopoczucia i myślę ,że osoby posiadające miejsca parkingowe ale tez inne zgodzą się ze mną ,że nikt nikomu nic nie zabiera bo lewych miejsc parkingowych nie było nie ma i nie będzie .Miłej niedzieli i do zobaczenia u Farosza

W przeciwieństwie do Ciebie mam wykupione miejsce garażowe. I przeciwnie do Ciebie nie jestem egoistą. Zaproponowałem rozwiązanie które zadowolić powinno większość. Ale jak widzę jednak nie o to chodzi w tym wątku.

A na jakiej podstawie wysnułeś swoje wywody ,ze nie wykupiłem miejsca garażowego i ,że jestem egoistą . A może mam miejsce garażowe i zewnętrzne miejsce postojowe . No zgadnij . W przeciwieństwie do ciebie idę prosta drogą . A twoje rozwiązania możesz dzieciom na dobranoc opowiadać .

Brak miejsca psstojowego wynika z Twojej niechęci do ogradzania trawników. A egoizm z Twojego podejścia do problemu - nie bo nie.
Natomiast ciekawe skąd Ty wpadłeś na pomysł że jestem ze wsi. Natomiast w jednym się z Tobą zgadzam - strefa zamieszkania nie zabiera żadnych miejsc parkingowych bo ich nie ma. Ale właśnie dzięki niej można je wygospodarować pod warunkiem nie bycia właśnie egoistą

mmm123

Re: Wprowadzenie Strefy zamieszkania na osiedlu Avia - wady / zalety / głosowanie

Postautor: mmm123 » 22 lip 2018, 19:36

kazlev pisze:Art. 47.

1. Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 2,5 t, pod warunkiem, że:

1) na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju,

2) szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m

Tu nie ma warunków "nie dotyczy drogi wewnętrznej" czy czegoś podobnego.
Podobnie nie można parkowac na drodze pożarowej nigdy.

Polecam przeczytanie całego kodeksu, albo chociaż Art 1.

Edik

Postautor: Edik » 22 lip 2018, 20:03

mmm123 pisze:Polecam przeczytanie całego kodeksu, albo chociaż Art 1.

No właśnie czytam, że:
"1. Ustawa określa:
1) zasady ruchu na drogach publicznych, w strefach zamieszkania oraz w strefach ruchu;"
ale chyba nie dokończyłeś, bo dalej jest:
"2. Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza miejscami wymienionymi w ust. 1 pkt 1, w zakresie:
1) koniecznym dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa osób;"

mmm123

Postautor: mmm123 » 22 lip 2018, 21:41

Edik pisze:

No właśnie czytam, że:
"1. Ustawa określa:
1) zasady ruchu na drogach publicznych, w strefach zamieszkania oraz w strefach ruchu;"
ale chyba nie dokończyłeś, bo dalej jest:
"2. Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza miejscami wymienionymi w ust. 1 pkt 1, w zakresie:
1) koniecznym dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa osób;"

so what?

Edik

Postautor: Edik » 22 lip 2018, 23:29

so what?

k59g

Postautor: k59g » 23 lip 2018, 11:49

To512 pisze:W jaki sposób? Ograniczenie prędkości do 20km/h i pierwszeństwo dla pieszych? Brakuje tylko fotoradaru na osiedlu :lol:

Nie musiałes umieszczać na końcu wpisu swojej podobizny i tak po wpisie wiadomo z kim mamy do czynienia .
Jak przeczytasz wpisy ze zrozumienie to się dowiesz ,że brak możliwości parkowania poza miejscami do tego wyznaczonymi spowoduje poprawę widoczności a to ma wpływ na poprawę bezpieczeństw .Myślę ,ze niektóre osoby wpisujące swe wypociny chcą tylko zaistnieć a nie merytorycznie i konstruktywnie coś wnieść do dyskusji . Już chyba czas zamknąć temat.

RaceX

Postautor: RaceX » 23 lip 2018, 11:59

Widziałem dzisiaj ogłoszenie, o wprowadzeniu strefy zamieszkania. Głosowania nie będzie, decyzję podejmie BX na podstawie maili.
Liczyłem na spotkanie, żeby porozmawiać na ten temat twarzą w twarz, bo na forum to cała masa chojraków siedzących przed klawiaturą, a w realu słowa z siebie nie wyduszą. Przed tym jak napiszę maila do BX chciałbym jeszcze o coś was zapytać.

Jestem za wprowadzeniem strefy, bo obecnie na osiedlu panuje chaos.
Bezsprzecznie zakręty i przejścia dla pieszych muszą być zwolnione. Na przejściu dla pieszych pomiędzy A1/A3 od strony A2 ciągle ktoś parkuje. Odblokować skrzyżowania i przejścia dla pieszych możemy poprzez postawienie np donic z kwiatami, za które zapłacą dobrowolnie mieszkańcy(wpłacać będą prawdopodobnie zwolennicy parkowania na osiedlu). Jeżeli nie uzbieramy kwoty wymaganej na odblokowanie skrzyżowań, taki pomysł/projekt zostanie automatycznie odrzucony.

Pytałem mojego radcy o blokowanie do garażów.Powiedział, że przy poprawnym oznakowaniu, można spokojnie wzywać SM lub odholować samochód na koszt właściciela. Dodatkowo można napisać regulamin osiedla.

Pytanie co z miejscami wzdłuż bloków. Proszę o opinię osób, które mają miejsca naziemne. Ciężko wyjechać z takiego miejsca, jak ktoś po ludzku zaparkuje jednym kołem na chodniku, pozostawiając dużo miejsca dla pieszych?
Może dobrym pomysłem będzie namalować linie wyznaczające gdzie ma zmieścić się samochód i jeżeli wystaje poza linie to dzwonić na SM(może robić to ochrona, tylko musimy wpisać to do ich obowiązków).

znasiek

Postautor: znasiek » 23 lip 2018, 12:24

RaceX pisze:Pytanie co z miejscami wzdłuż bloków. Proszę o opinię osób, które mają miejsca naziemne. Ciężko wyjechać z takiego miejsca, jak ktoś po ludzku zaparkuje jednym kołem na chodniku, pozostawiając dużo miejsca dla pieszych?

ja ma się małe auto to jeszcze ujdzie, ale jak kombi albo vana to już trzeba się trochę nagimnastykować co do centymetra żeby nie zachaczyć i to nawet jeśli boczne auto staje głęboko na chodniku a pieszy z trudem przejdzie; jeszcze zależy gdzie, bo nie wszędzie jest taka sama ciasnota; ale wiem wiem zaraz się znajdą głosy typu naucz się chłopie parkować i głównie ci co nie mają swoich miejsc, ale tylko powiem że mam prawie 20 lat prawko i tyle czasu jeżdżę i parkuję; trzeba brać jeszcze pod uwagę to że im trudniejszy wjazd na parking tym dłużej muszą czekać inni w kolejce którzy chcą jechać dalej bo automatycznie blokuje się cała droga; reasumując jak będą stawać głęboko na chodniku niestety kosztem pieszych to dużym autem z czasem można jakoś przeboleć takie parkowanie często kur.. pod nosem.

RaceX

Postautor: RaceX » 23 lip 2018, 13:04

BX mógł pomyśleć nad miejscami ukośnymi, wtedy nie byłoby problemu. Za dużo zachodu, żeby to zmienić teraz i koszty musieliby ponieść zwolennicy "wolnego" parkowania na osiedlu. Byłem teraz zobaczyć miejsca zewnętrzne i przyjrzałem się samochodom parkującym na chodniku i jak ktoś stanie jak krowa, to ciężko wykręcić dłuższym samochodem z miejsc naziemnych.

mko13

Postautor: mko13 » 23 lip 2018, 13:35

RaceX pisze:
Pytanie co z miejscami wzdłuż bloków. Proszę o opinię osób, które mają miejsca naziemne. Ciężko wyjechać z takiego miejsca, jak ktoś po ludzku zaparkuje jednym kołem na chodniku, pozostawiając dużo miejsca dla pieszych?
Może dobrym pomysłem będzie namalować linie wyznaczające gdzie ma zmieścić się samochód i jeżeli wystaje poza linie to dzwonić na SM(może robić to ochrona, tylko musimy wpisać to do ich obowiązków).

Informacje od zarządcy:
1) nie ma możliwości wyznaczenia tam (tzn wzdłuż bloków) miejsc postojowych ze względu na drogę pożarową
2) wprowadzenie strefy zamieszkania raczej jest nieuniknione

Moja ocena: szkoda. Wg mnie najlepiej jakby wprowadzić strefę z wyznaczonymi miejscami parkingowymi wzdłuż bloków tak jak ktoś napiał, ale niestety nie jest to możliwe. Ciekawe gdzie będą goście parkować, skoro okoliczne parkingi będą zawalone...?!

A może strefa ruchu będzie rozwiązaniem? Ciekawe czemu takie rozwiązanie nie jest brane pod uwagę. Wtedy wystarczy zostawić 1,5m chodnika i można parkować zgodnie z przepisami.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”