Czy u kogoś z Was zdarzyły się już pęknięcia na ścianach?
U mnie niestety tak. Jaką procedura? Kontakt z zarządcą czy deweloperem?
Pęknięcia na ścianach w nowym mieszkaniu a rękojmia dewelopera - os. Avia
Re: Pęknięcia na ścianach w nowym mieszkaniu a rękojmia dewelopera - os. Avia
Evadnro pisze:Czy u kogoś z Was zdarzyły się już pęknięcia na ścianach?
No właśnie jeśli chodzi o pęknięcia ścian w nowym mieszkaniu, a odpowiedzialność dewelopera, to też mnie czeka zajęcie się tym w najbliższym czasie. Ale ja trochę zaczekałem, aż pęknięcie przestanie się powiększać, więc trochę z nim pożyłem i pewnie niedługo też będę zgłaszał. Teoretycznie to sprawa dewelopera, a nie zarządcy, który reprezentuje nas w sprawach, w których chodzi o części wspólne bloku. No i jeszcze kwestia malowania w mieszkaniu, nie wiem czy oni będą coś robić z tym, czy tylko zalepią gipsem i sobie pójdą, co nie do końca by mi odpowiadało. Ale podłączam się do pytania, bo też bym się chętnie dowiedział, jak to wygląda w praktyce, niedługo taka ścieżka mnie czeka :/ Inna sprawa, że też wcale pęknięcia mnie nie dziwią i spodziewałem się tego, że mogą się pojawić

-
Tak, ale niewielkie, przy parapetach, Avia 5
A czy cokolwiek idzie uzyskać w tej sprawie?
W końcu oczywistym jest, że budynek osiada.
W końcu oczywistym jest, że budynek osiada.
Tu jest coś więcej o tym, czy gwarancja na mieszkanie obejmuje pęknięcia na ścianach, chociaż jednoznacznie nikt tam też nic dokładnie nie powiedział. Jedno jest pewne, problem pękania ścian w nowych mieszkaniach nie jest niczym oryginalnym na osiedlu i trzeba się z tym będzie zmierzyć. Oby tylko nikomu płytki nie popękały w łazience czy na podłodze, albo jakieś wklejone lustro, inne przypadki są raczej nie aż tak bardzo szkodliwe 

zgłosiłem usterkę przez stronę Budimexu. Dam znać jak coś ustalę 

Evadnro pisze:zgłosiłem usterkę przez stronę Budimexu. Dam znać jak coś ustalę
Daj znać koniecznie, co udało Ci się ustalić, pewnie więcej osób ba osiedlu będzie musiało przez to przejść

był inspektor, popatrzył, powiedział, że odpowiedź będzie przez bok budimexu. no i tak czekam 3 dzien od wizyty na razie 

Evadnro pisze:był inspektor, popatrzył, powiedział, że odpowiedź będzie przez bok budimexu.
To zostało zgłoszone przez biuro Budimexu czy przez formularz na stronie? Inspektor coś mówił, że to będzie do naprawy, czy jak na razie nie wiesz jaka będzie decyzja? W każdym razie dzięki za informację, bo wreszcie wiadomo trochę więcej o tym, jak wygląda zgłaszanie usterek w nowym mieszkaniu do dewelopera

Zgłoszenie miało miejsce przez formularz na stronie - przyszedł inspektor, ocenił i po paru dniach otrzymałem odpowiedź od budimexu
""Informujemy, że zgłoszenie dotyczące zarysowania ściany zostało zweryfikowane przez Inspektora i przekazane do wykonawcy. Informujemy, że w pierwszych latach budynek stabilizuje się, jest dociążany i możliwe jest pojawienie się zarysowań na tynku. Prace poprawkowe wymagają kilkukrotnego wejścia wykonawcy, dlatego proponujemy, aby pod koniec trzeciego roku rękojmi zbiorczo usunąć wszystkie powstałe w tym okresie zarysowania."
Co prawda te zarysowania u mnie w pewnym miejscu pęknięcie na tynku który trzyma się na słowo honoru
""Informujemy, że zgłoszenie dotyczące zarysowania ściany zostało zweryfikowane przez Inspektora i przekazane do wykonawcy. Informujemy, że w pierwszych latach budynek stabilizuje się, jest dociążany i możliwe jest pojawienie się zarysowań na tynku. Prace poprawkowe wymagają kilkukrotnego wejścia wykonawcy, dlatego proponujemy, aby pod koniec trzeciego roku rękojmi zbiorczo usunąć wszystkie powstałe w tym okresie zarysowania."
Co prawda te zarysowania u mnie w pewnym miejscu pęknięcie na tynku który trzyma się na słowo honoru
Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”