Drogi pożarowe na osiedlu Avia i ich przejezdność

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
k59g

Drogi pożarowe na osiedlu Avia i ich przejezdność

Postautor: k59g » 15 cze 2018, 13:29

Od jakiegoś czasu przy drodze wjazdowej na osiedle AVIA ustawiony został znak informujący ,że wszystkie drogi na os.Avia są drogami pożarowymi i w związku z tym jest zakaz parkowania poza miejscami do tego przeznaczonymi. Ciekaw jestem kiedy służby, zarządcy,ochrona zaczną egzekwować ten zakaz. Co musi się zdarzyć aby można było normalnie parkować , wjeżdżać do garaży .

Edyta.

Re: Drogi pożarowe na osiedlu Avia i ich przejezdność

Postautor: Edyta. » 15 cze 2018, 14:08

Ale wszystkie drogi na naszym osiedlu to drogi wewnętrzne i ani Policja ani Straż Miejska nic nie mogą. Tylko zarządca jakby chciał to może nastawiać słupków. Ale wczoraj Pani mi powiedziała że to nie takie proste i że "słupki nie są takie tanie bo 150 zł za jeden" ale chociaż na skrzyżowaniach by mogli... No zobaczymy

AnnaNY

Postautor: AnnaNY » 15 cze 2018, 15:21

Wystarczy zmienić z drogi wewnętrznej na strefę zamieszkania (z dopiskiem jak na zdjęciu) lub ruchu i służby mogą egzekwować zasady ruchy drogowego.
Pewnym rozwiązaniem byłoby tez postawienie zakazu postoju ze strzałkami w newralgicznych miejscach lub ze znakiem odholowania. Koszt za odholowanie to mniej więcej od 500 do 900 zł więc może by się nauczyli parkować poprawnie.
Załączniki
znak.PNG
znak.PNG (53.46 KiB) Przejrzano 5488 razy

Edyta.

Postautor: Edyta. » 15 cze 2018, 16:45

Tylko że na strefę nie zgodzą się ci co tak parkują.

AnnaNY

Postautor: AnnaNY » 15 cze 2018, 18:33

Nie wiem na ile jest to prawda ale słyszałam, że na Avii w większości parkują ludzie z Orlińskiego. Myślę, że warto dopytać zarządcę o zmiany, które trochę uporządkują sprawę z parkowaniem i czy potrzebne jest głosowanie czy nie. Dopytam ich czy da się jakoś sprawnie ogarnąć sytuację. Może jak kilka osób do nich się zgłosi to jakoś to ruszy.

Edyta.

Postautor: Edyta. » 15 cze 2018, 20:27

AnnaNY pisze:Nie wiem na ile jest to prawda ale słyszałam, że na Avii w większości parkują ludzie z Orlińskiego. Myślę, że warto dopytać zarządcę o zmiany, które trochę uporządkują sprawę z parkowaniem i czy potrzebne jest głosowanie czy nie. Dopytam ich czy da się jakoś sprawnie ogarnąć sytuację. Może jak kilka osób do nich się zgłosi to jakoś to ruszy.

Na zebraniu była mowa o wydaniu identyfikatorów(Ale
Widać nic z tym nie zrobiono) dla mieszkańców Avia tylko wtedy ochrona musiałaby się ogarnąć i pilnować bram,

michalxg

Postautor: michalxg » 15 cze 2018, 22:46

AnnaNY pisze:Nie wiem na ile jest to prawda ale słyszałam, że na Avii w większości parkują ludzie z Orlińskiego. Myślę, że warto dopytać zarządcę o zmiany, które trochę uporządkują sprawę z parkowaniem i czy potrzebne jest głosowanie czy nie. Dopytam ich czy da się jakoś sprawnie ogarnąć sytuację. Może jak kilka osób do nich się zgłosi to jakoś to ruszy.

Co to za bzdura? Mieszkańcy Orlińskiego parkują pod Avią, a mieszkańcy Avi gdzie w takim razie parkują? Każdy ma miejsce lub garaż? Jakoś jeszcze nigdy nie widziałem aby ktoś parkując pod Avią zmierzał w kierunku bloku na Orlińskiego. Zakładam, że 90% mieszkańców O nawet tam nie wjeżdża ;)

Neigbour

Postautor: Neigbour » 16 cze 2018, 7:53

michalxg pisze:

Co to za bzdura? Mieszkańcy Orlińskiego parkują pod Avią, a mieszkańcy Avi gdzie w takim razie parkują? Każdy ma miejsce lub garaż? Jakoś jeszcze nigdy nie widziałem aby ktoś parkując pod Avią zmierzał w kierunku bloku na Orlińskiego. Zakładam, że 90% mieszkańców O nawet tam nie wjeżdża ;)

Co za bzdura wyssana z palca... to właśnie Avia parkuje gdzie się da na Orlińskiego wliczając w to wszelakie chodniki, przejścia da pieszych...po czym wnioskuję? Bo widzę pielgrzymki od samochodów w stronę Avii... Więc powiedz mi Anno NY na jakiej podstawie wysnuwasz swoje wnioski ?

AnnaNY

Postautor: AnnaNY » 16 cze 2018, 20:38

Neigbour pisze:
michalxg pisze:
AnnaNY pisze:Nie wiem na ile jest to prawda ale słyszałam...

Co za bzdura wyssana z palca... to właśnie Avia parkuje gdzie się da na Orlińskiego wliczając w to wszelakie chodniki, przejścia da pieszych...po czym wnioskuję? Bo widzę pielgrzymki od samochodów w stronę Avii... Więc powiedz mi Anno NY na jakiej podstawie wysnuwasz swoje wnioski ?

Skoro przytaczasz już moja wypowiedz to czytanie ze zrozumieniem się kłania. Nie jest to mój wniosek, a dzięlę się tym co usłyszałam od dwóch różnych osób.

Jednak nie to jest problemem. Nie ważne kto z którego osiedla parkuje tam gdzie nie powinien chodzi o rozwiązanie sytuacji gdzie niszczone są części wspólne lub utrudniane jest normalne chodzenie/jeżdżenie po osiedlu.
Odnoszenie się do jednego zdania w moim komentarzu nie wnosi nic do rozwiązania problemu.
Działajmy razem dla dobra osiedla i tego jak ono będzie wyglądało za parę lat a nie przeciwko sobie bo to do niczego nie prowadzi.

xksisnki

Postautor: xksisnki » 17 cze 2018, 15:06

Betonowe krawężniki przy obecnym parkowaniu za 2 lata bedą wsztstkie zryte.. ale co tam lepiej zaparkować autem bliżej, zalać chodnik olejem i zablokować przejście żeby wszystkim nam lepiej sie żyło :)

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”