[DXIV] Prawidłowe oznakowanie skrzyżowania na rogu ul. Orlińskiego i os. Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
mik

[DXIV] Prawidłowe oznakowanie skrzyżowania na rogu ul. Orlińskiego i os. Avia

Postautor: mik » 23 paź 2018, 16:26

Czy ktoś już może zgłaszał do ZIKiT'u aby poprawnie oznakowali zakręt koło Avia1/3//Orlińskiego 5/8 ? Wiem, że jest tam droga wewnętrzna więc ulica Orlińskiego ma pierwszeństwo ale wiele osób ma z tym problem. Najbardziej wkurzają buce, którzy co chwila trąbią, jakby nie mogło się obejść bez klaksonów. Nawet zakręt nie powoduje odruchu zdjęcia nogi z gazu u niektórych - myślą, że na pełnej prędkości mogą w osiedle wjechać. Czekać tylko na wypadek albo potrącenie pieszego.

Podesłałem dziś maila do ZIKiT'u w tej sprawie i zachęcam abyście tez to zrobili. Może jakoś to zmotywuje ich do działania.
sekretariat@zikit.krakow.pl

mmm123

Re: [DXIV] Prawidłowe oznakowanie skrzyżowania na rogu ul. Orlińskiego i os. Avia

Postautor: mmm123 » 23 paź 2018, 17:32

mik pisze:Czy ktoś już może zgłaszał do ZIKiT'u aby poprawnie oznakowali zakręt koło Avia1/3//Orlińskiego 5/8 ? Wiem, że jest tam droga wewnętrzna więc ulica Orlińskiego ma pierwszeństwo ale wiele osób ma z tym problem. Najbardziej wkurzają buce, którzy co chwila trąbią, jakby nie mogło się obejść bez klaksonów. Nawet zakręt nie powoduje odruchu zdjęcia nogi z gazu u niektórych - myślą, że na pełnej prędkości mogą w osiedle wjechać. Czekać tylko na wypadek albo potrącenie pieszego.

Podesłałem dziś maila do ZIKiT'u w tej sprawie i zachęcam abyście tez to zrobili. Może jakoś to zmotywuje ich do działania.
sekretariat@zikit.krakow.pl

Pomysł dobry, aczkolwiek skrzyżowanie nie jest nieprawidłowo oznakowany. Każdy kto ma prawo jazdy powinien wiedzieć kto ma pierwszeństwo. Chociaż co chwila ktoś tam jedzie błędnie i wymusza pierwszeństwo.
Inny problem to ciągłe zawalone przejścia dla pieszych na tym skrzyżowaniu. Czasem całkowicie zablokowane. Mimo interwencji policji i straży miejskiej i mandatów na następny dzień jest to samo. Przypominam: do 15m od przejścia nie wolno parkować.

Bartek

Re: [DXIV] Prawidłowe oznakowanie skrzyżowania na rogu ul. Orlińskiego i os. Avia

Postautor: Bartek » 24 paź 2018, 9:42

Oznakowanie jest jak najbardziej prawidłowe. Ludzie nie znają przepisów. Miałem raz sytuacje, że kłóciłem się z 3 osobami równocześnie (2 kierowców i piesza), że to ja mam pierwszeństwo poruszając się Orlińskiego i skręcając, a nie osoba wyjeżdżająca z drogi wewnętrznej i jadąca prosto. Sytuacja na przejściu dla pieszych jest tragiczna. Nie da się przejść swobodnie, już nie mówiąc o przejechaniu z wózkiem. Moim zdaniem nie ma na co czekać tylko za każdym razem trzeba prosić o interwencję odpowiednich organów.

mik

Postautor: mik » 24 paź 2018, 10:03

Bartek pisze:Oznakowanie jest jak najbardziej prawidłowe. Ludzie nie znają przepisów.

Wiem, że jest poprawnie oznakowane - tak przecież napisałem. Chodzi mi tylko o zwiększenie bezpieczeństwa bo nie każdy patrzy na znaki za skrzyżowaniem.

madoxx

Postautor: madoxx » 24 paź 2018, 10:07

Nawet jak oznakowanie jest prawidłowe to co 2 osoba ma to w d.... i jedzie na wprost nie patrząc na zakręt po prawej lub wyjeżdża tak samo z naprzeciwka. Dlatego przydałby się znak pokazujący, która droga jest drogą z pierwszeństwem. Na chwilę obecną jest na tym skrzyżowaniu dziki zachód. Podobnie jak z przejściami dla pieszych i wyjazdami spod bloków. Jest deficyt miejsc parkingowych fakt, ale jak trzeba zjeżdżać z wózkiem na ulicę, żeby przejść na 2 stronę, ponieważ na przejściu stoją 3 samochody tak że nie idzie się przecisnąć to lekka przesada.

mik

Postautor: mik » 24 paź 2018, 11:04

madoxx pisze:Nawet jak oznakowanie jest prawidłowe to co 2 osoba ma to w d.... i jedzie na wprost nie patrząc na zakręt po prawej lub wyjeżdża tak samo z naprzeciwka.

właśnie to.

Dlatego piszcie proszę w tej sprawie do ZIKiT. Może jakoś tą sytuację unormują.

Ja dodałem do tego jeszcze brak znaków 'przejście dla pieszych' na podwyższeniu przy nowych zatokach koło hangaru. Ciągle jest tam zastawione i przejść się nie da. Ludzie nie mają za grosz kultury. Skoro nie da się normalnie to można tylko zakazami.
Drugie miejsce to przejście pomiędzy Orlińskiego 12 a stacją trafo. Obniżony krawężnik dla wózków zwykłych i inwalidzkich jest, kostka z wypustkami jest, znaku pionowego informującego o przejściu nie ma. Skąd taki niewidomy ma wiedzieć, że ładuje się na ulicę nie na przejściu skoro wypustki w chodniku mówią inaczej.

Patryk22

Postautor: Patryk22 » 24 paź 2018, 22:01

Jest to problem bo co niektórzy jeżdżą jak po wsi po 22 gdzie nie ma praktycznie ruchu i myślą że są sami na drodze wolna amerykanka , a i zastanawia mnie jedno po co zrobili drogę wyjazdową w kierunku Os. Dywizjonu przy bloku Orlińskiego 1 jak przez te po parkowane auta na jezdni nie ma możliwości swobodnego przejazdu notorycznie blokowany jeden pas ruchu ......

Edyta.

Postautor: Edyta. » 24 paź 2018, 22:03

Patryk22 pisze:Jest to problem bo co niektórzy jeżdżą jak po wsi po 22 gdzie nie ma praktycznie ruchu i myślą że są sami na drodze wolna amerykanka , a i zastanawia mnie jedno po co zrobili drogę wyjazdową w kierunku Os. Dywizjonu przy bloku Orlińskiego 1 jak przez te po parkowane auta na jezdni nie ma możliwości swobodnego przejazdu notorycznie blokowany jeden pas ruchu ......

Ktoś kiedyś pisał że miał być tam postawiony zakaz parkowania ale jakoś cisza.....

jasiek

Postautor: jasiek » 24 paź 2018, 22:29

Zikit chce tam zrobić drogę jednokierunkową (pod O1). Zanim oddali Avia 1 i otworzyli tą bramę wjazdową to z tego co pamiętam był tam znak od strony Orlińskiego 8 oznaczający drogę z pierwszeństwem. Nie wiem czemu zdecydowano o jego demontażu.

mik

Postautor: mik » 25 paź 2018, 10:17

Może źle zatytułowałem temat. Skrzyżowanie przy O1 mnie nie obchodzi. Mowa jest tutaj o tym przy A1.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”