Namioty z produktami spożywczymi na wjeździe na osiedle / Osiedle Avia i Orlińskiego

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
Maria_

Namioty z produktami spożywczymi na wjeździe na osiedle / Osiedle Avia i Orlińskiego

Postautor: Maria_ » 16 maja 2019, 18:17

Drodzy Mieszkańcy,

Piszę z pytaniem: co sądzicie na temat dwóch, ciemnych namiotów, w których prowadzona jest sprzedaż produktów spożywczych, które pojawiły się na wjeździe na osiedla Avia i Orlińskiego?

Czy wiadomo jak długo namioty pozostaną w tym miejscu?

Osobiście mam kilka obserwacji związanych przede wszytkim z lokalizacją namiotów. Znajdują się one zaraz przed zakrętem i zupełnie zasłaniają widoczność. To jest miejsce, w którym często przez ulicę przechodzą dorośli i dzieci (no w końcu to osiedle). Kiedy namioty tam są zupełnie nie widać co jest za zakrętem, przejście stało się niebezpieczne.

Zaraz obok namiotów robią się głębokie koleiny, przez co kawałek trawnika zmienia się w błoto. Co więcej to błoto jest nanoszone na chodnik. Co prawda widziałam, jak dzisiaj jeden z panów próbował sprzątnąć błoto z chodnika, ale nie oszukujmy się niewiele to dało.

Ostatni aspekt to kwestia estetyczna. Mamy piękne, nowoczesne osiedle a te dwa namioty na jego wjeździe moim zdaniem są ziszczeniem koszmarów sennych każdego architekta przestrzeni miejskiej. Nie pasują do tej przestrzeni zupełnie.

Jaka jest Wasza opinia na ten temat?

mik

Re: Namioty z produktami spożywczymi na wjeździe na osiedle / Osiedle Avia i Orlińskiego

Postautor: mik » 16 maja 2019, 22:16

To teren avii5. Tylko oni mogą decydować.
Co do widoczności, polecam jeździć z przepisowa prędkością.

Edik

Re: Namioty z produktami spożywczymi na wjeździe na osiedle / Osiedle Avia i Orlińskiego

Postautor: Edik » 17 maja 2019, 0:11

... która wynosi 30 km/h ;)

Arav

Postautor: Arav » 17 maja 2019, 8:00

Maria_ pisze:Zaraz obok namiotów robią się głębokie koleiny, przez co kawałek trawnika zmienia się w błoto. Co więcej to błoto jest nanoszone na chodnik. Co prawda widziałam, jak dzisiaj jeden z panów próbował sprzątnąć błoto z chodnika, ale nie oszukujmy się niewiele to dało.

Tez mam spore zastrzezenia do tych rolnikow.... Nie podoba mi sie ze nie szanuja naszego terenu tylko wlasnie zniszczyli ladnie wyrownany teren pod przyszla trawke.

Pozatym z tego co sie orientuje to ten samochod z wedlinami stal juz poza terenem Avia 5 (tym ladnie przygotowanym z wylozonymi plytami) czyli postanowil sobie zrobic samowolke na miejskim terenie ...
Załączniki
Capture.JPG
Capture.JPG (38.69 KiB) Przejrzano 6037 razy

maniekmal

Postautor: maniekmal » 17 maja 2019, 10:28

co do zakrętu to jest jeszcze jedna kwestia, przejście dla pieszych w tamtych okolicach jest też naruszeniem przepisów - tam nie ma przejścia dla pieszych (głowy nie dam ale wydaje mi się, że nie ma tam znaku - poprawicie jeśli się mylę, będę wracać z pracy to zwrócę uwagę).

Estetyka estetyką, piękne to to nie jest ale nie ma co wymagać, żeby się dopasowali budując piękną budkę w kolorze kremowo/brązowo/pomarańczowym :D jeśli asortymenty warzyw i owoców się powiększy do takiego jaki zwykle oferują takie budki z warzywami to będzie wspaniale i nikt nawet nie zwróci uwagi na estetykę. Co do kolein to się zgadzam, gość z wędlinami niełanie zrobił :(

Mordin

Postautor: Mordin » 17 maja 2019, 10:28

Zgadzam się, że póki co realizacji pomysłu to niewypał. W namiotach ze świeżych rzeczy można kupić tylko jabłka - poza tym mamy przetwory i wędliny, które są do kupienia normalnie w pobliskich lewiatanach i innych sklepach. Póki co stracona szansa - jak usłyszałem o tym pomyśle to oczekiwałem stoisk ze świeżymi warzywami i owocami - tymczasem mamy stragany jak na jarmarkach świątecznych. Szkoda, wydaje się, że osoby, które to organizują w ogóle nie rozpoznały potrzeb osiedla.

maniekmal

Postautor: maniekmal » 17 maja 2019, 10:31

ja bym jeszcze tego nie skreślał, dopiero się to rozkręca. Warzywa pewnie będą sezonowe, czyli trochę jeszcze poczekamy. W sumie teraz myślę sobie tak, że lokal po "Ogrodnikach" też padnie jak się ten bazarek rozkręci. Tam też jakieś przetwory sprzedają? Jeszcze tam nie byłem :)

Edik

Postautor: Edik » 17 maja 2019, 10:50

maniekmal pisze:co do zakrętu to jest jeszcze jedna kwestia, przejście dla pieszych w tamtych okolicach jest też naruszeniem przepisów - tam nie ma przejścia dla pieszych (głowy nie dam ale wydaje mi się, że nie ma tam znaku - poprawicie jeśli się mylę, będę wracać z pracy to zwrócę uwagę).

Przy zakręcie jest trochę więcej od wymaganej odległości 100m od najbliższego przejścia, więc można przechodzić.

maniekmal

Postautor: maniekmal » 17 maja 2019, 12:17

Edik pisze:Przy zakręcie jest trochę więcej od wymaganej odległości 100m od najbliższego przejścia, więc można przechodzić.

to się tyczy skrzyżowań a nie zakrętów :) na szybko sprawdziłem jak jest z zakrętami i kategorycznie w tamtym miejscu jest zakaz (zakaz przechodzenia przez jezdnie w miejscu o ograniczonej widoczności drogi)

Edik

Postautor: Edik » 17 maja 2019, 14:56

maniekmal pisze:to się tyczy skrzyżowań a nie zakrętów :) na szybko sprawdziłem jak jest z zakrętami i kategorycznie w tamtym miejscu jest zakaz (zakaz przechodzenia przez jezdnie w miejscu o ograniczonej widoczności drogi)

To już kwestia dyskusyjna i do rozstrzygnięcia w sądzie, bo w prawie nie ma bezpośrednio zakazu przechodzenia na zakręcie.
Ostatnio zmieniony 04 cze 2019, 23:35 przez Edik, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”