Budowa osiedla Avia w Czyżynach z szerszej perspektywy

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
Nowy

Budowa osiedla Avia w Czyżynach z szerszej perspektywy

Postautor: Nowy » 12 lis 2015, 11:10

A na stronie pojawiło się ostatnio kilka zdjęć ilustrujących to, jak przebiega budowa osiedla Avia w Krakowie z nieco szerszej perspektywy - pod linkiem na stronie. Poniżej zamieszczam jeszcze dwa dodatkowe, pierwsze wykonane z ostatniego piętra budynku Avia 4, widok niezły, choć jak już wyrosną wszystkie bloki, to chyba nie będzie taki rozległy ;) W każdym razie skala prowadzonych budów robi spore wrażenie...

Obrazek
Obrazek

ATM

Re: Budowa osiedla Avia w Czyżynach z szerszej perspektywy

Postautor: ATM » 15 lis 2015, 12:07

smczyzyny.pl/index.php/podstrony/154-informacja-dla-mieszkancow-sm-czyzyny
Nie wiedziałem gdzie wrzucić więc podpisać tutaj ;)

Nowy

Postautor: Nowy » 16 lis 2015, 20:03

Jak widzę tekst o powstaniu "ok. 30 wieżowców", to już mi się nie chce reszty czytać. Nie wiem dlaczego spółdzielnia nie zadbała o "żywotne interesy mieszkańców" i sama nie wykupiła działek, na których ta tak ważna zieleń rosła, a została wycięta przez Budimex... :) Jak to mówią, papier wszystko przyjmie, choć kilka spraw poruszonych tam jest faktycznie istotnych, jak choćby zdecydowanie zbyt niski współczynnik miejsc parkingowych na inwestycji Budimexu, ale spółdzielnia już zadbała o swoich mieszkańców i ma stawiać szlabany ;)

jasiek

Postautor: jasiek » 16 lis 2015, 22:59

Nowy masz racje z tym, ze mogli wykupic dzialki zeby zapewnic komfort życia swoim mieszkancom. Wiadomo, ze jak ktoś przywzyczail sie przez lata ze to był teren do ogólnego użytku, spaceru z psem itd to moze być mu to ciężko zaakceptować. Ale argumenty typu tam powstają wysokie wieżowce a patrząc, ze na Dywizjonu 303 sami mieszkają w 15 piętrowych blokach jest śmieszne. Nikt w Krakowie prócz rdzennych mieszkańców nie mógłby zamieszkać gdyby oprotestowano wszystkie nowo powstające osiedla. A co do szkoły to znajoma z tamtego osiedla mówiła mi, ze jedną szkole mieli tam zamknąć ze wzglledu na mała ilość dzieci.. a dzieci rosną i jeśli dzieci aktualnych mieszkańców chodzą tam do.szkół czy przedszkoli to przecież zanim dzieci mieszkańców z bloku np Orlińskiego 1 czy 10 zaczną tam chodzić do przedszkola czy szkoły to tamte dzieci juz beda na tyle duże ze sie wymienia miejscami. A co do miejsc parkingowych to fakt, ze mieszkańcy Dywizjonu 303 czy 2 pułku mogą sie wkurzac - ja im sie wcale nie dziwię, sama bym sie wkurzała ale jak zrobią miejsca prywatne czy szlabany to nie będę mieć do nikogo pretensji - mają do tego prawo.
Dziękuję za uwagę!! :lol:

KOSMO

Postautor: KOSMO » 17 lis 2015, 0:16

jasiek pisze:A co do miejsc parkingowych to fakt, ze mieszkańcy Dywizjonu 303 czy 2 pułku mogą sie wkurzac - ja im sie wcale nie dziwię,

Gdyby zapłacili za te miejsca parkingowe to by sie mogli denerwować, ale nie płacili. Nieliczni mają indywidualne garaże. Pozostali polują na wolne ogólnodostępne miejsce za darmoszkę. To nie są ludzie do rozmowy na temat przestrzeni życiowej, jak dla mnie zbyt roszczeniowi.
Jak pomyśleć, że wykupili mieszkania za 5-10% wartości, to zaczynam używać brzydkich słów.
Za PRL dawali wiele opcji do mieszkania za darmo, za które teraz się płaci - takie czasy.

gucio

Postautor: gucio » 17 lis 2015, 0:38

Nie wchodzac z nikim w polemike chcialbym zauwazyc ze mieszkancy okolicznych osiedli nie maja wykupionych miejsc postojowych a nieliczne garaze i wyremontowany kawalek parkingu nad ORLINSKIEGO 1 moga sobie ogrodzic i tam gdzie wylozyli pieniadze na remont albo wykupili grunt na wlasnosc niech sobie postawia nawet zamek z fosą bo takie mają do tego prawo.
Z kolei tam gdzie nie jest ustanowione zadne inne prawo lub wspolna wlasnosc kazdy ma prawo stawac samochem nie tylko z AVI czy ORLINSKIEGO ale takze z calego Krakowa. Jest to takie same osiedle jak nasze tylko ze postawione kiladziesiat lat wczesniej i w miejscu ktore uwazali za swoje.
Ciekawe czy pamietaja jak ich teerny pod budowe ich bloku byly wywlaszczane i ileludzi stracilo swoje wlasne ziemie pod Nasze mieszkania ....
U Nas jakby bylo miejsce to naprawde nie interesowałoby mnie to kto tam stoi i co robi byle nie brudzil i szanowal to miesce ...

Feelip

Postautor: Feelip » 17 lis 2015, 22:02

Z formalnego punktu widzenia proba podwazenia prawomocnej i ostatecznej decyzji pozwolenia na budowe jest bardzo ciekawa..Ciekawe co by sie stalo gdyby w jakis nieznany mi sposob decyzja zostala uchylona, gdy np.budynek zostalby juz praktycznie w 100% skonczony, czy budynek bylby wtedy zamowola budowlana? Decyzji pozwolenia na uzytkowanie na pewno by wtedy nie uzyskal.

michalb

Postautor: michalb » 21 lis 2015, 10:15

Uważam że ta spółdzielnia i mieszkańcy mają rację, ale tylko i wyłącznie jeśli pozwolenie o budowie zostalo wydane z naruszeniem prawa. Jeśli konsultacje społeczne są wymogiem, a ich nie było to pomimo że kupilem na naszym osiedlu mieszkania, uważam że osoby odpowiedzialne powinny ponieść duże konsekwencje. W skaranym przypadku zaakceptowałbym nawet rozbiórkę, ale łączyło to by się z olbrzymimi odszkodowaniami.
Jednak jeśli konsultacje społeczne mają charakter doradczy, opiniotwórczy, a ich brak nie jest złamaniem prawa, więc cóż takie czasy takie prawo. Wtedy te protesty spółdzielni i mieszkańców wynikają poprostu z lat przyzwyczajenia do pustej przestrzeni starego pasa startowego i traktowania go jak własnej nieruchomości do spacerów i wyprowadzania psów.
Przy prawomocnej decyzji budowlanej tylko jeden argument jaki podnoszą oponenci ma rację bytu: 0,7 miejsca postojowego na mieszkanie. 1,2 to standard w Krakowie i o ile dobrze pamiętam to w 2013 roku taki obowiązywał. Dla mnie Budimex powinien tak zmodyfikować plany by ten warunek spełnić (choć wiem że to marzenie z tych nierealnych).

Nowy

Postautor: Nowy » 21 lis 2015, 11:28

Z tymi konsultacjami społecznymi, to trzeba pamiętać, że to są właśnie "konsultacje", czyli sąsiedzi opiniują, ale nie jest to wiążące... W innej sytuacji nikt by nic już pewnie w Krakowie nie postawił, bo zawsze zastani sąsiedzi mieliby milion argumentów przeciw (brak miejsc parkingowych, brak miejsc w szkołach, korki na dojazdowej ulicy, większy poziom hałasu itp.). Jasne, że stawiając nowe osiedle trzeba brać też pod uwagę już zastaną sytuację, ale też nie wyobrażam sobie, żeby miało działać to na zasadzie "zamieszkałem tu pierwszy, więc będę decydował co może stanąć na nie moich działkach w sąsiedztwie mojej", a mam wrażenie, że tak trochę chciała działać spółdzielnia. I żeby nie było, widzę wady projektu Budimexu :)

akm102

Postautor: akm102 » 25 lis 2015, 16:18

KOSMO pisze:
jasiek pisze:A co do miejsc parkingowych to fakt, ze mieszkańcy Dywizjonu 303 czy 2 pułku mogą sie wkurzac - ja im sie wcale nie dziwię,

Gdyby zapłacili za te miejsca parkingowe to by sie mogli denerwować, ale nie płacili. Nieliczni mają indywidualne garaże. Pozostali polują na wolne ogólnodostępne miejsce za darmoszkę. To nie są ludzie do rozmowy na temat przestrzeni życiowej, jak dla mnie zbyt roszczeniowi.
Jak pomyśleć, że wykupili mieszkania za 5-10% wartości, to zaczynam używać brzydkich słów.
Za PRL dawali wiele opcji do mieszkania za darmo, za które teraz się płaci - takie czasy.

Kolego KOSMO, przykro mi to stwierdzić ale dziwię się że ludzi o tak ograniczonym myśleniu, żeby nie powiedzieć prymitywnych stać na kupno mieszkania a żałość tym większa ogarnia , że będziesz lub już jesteś moim sąsiadem. Spróbuję Ci wytłumaczyć jakie podstawowe błędy logiczne popełniasz w swoim rozumowaniu.
1. To , że osiedla ma kilkanaście lat nie znaczy że wszyscy którzy tam mieszkają wykupili mieszkania za "złotówkę". Te mieszkania są przedmiotem wolnego obrotu na rynku i również Ty możesz sobie takie kupić. Spory odsetek tym mieszkań jest kupionych przez osoby młode na raty lub za gotówkę , więc nie uogólniaj proszę.
2. Osoby które miały okazję wykupić te mieszkania za złotówkę ( w domyśle mieszkają tam od początku) są albo w dość podeszły wieku albo już przeniosły się na "łono Abrachama" i w związku z tym nie potrzebują za bardzo miejsc parkingowych.
3. Na sprawę roszczeniowości spojrzyj z szerszej perspektywy, jeśli Ci się uda. AVIA "wkomponowała" się w istniejące nieogrodzone osiedle , gdzie przez kilkanaście lat odkąd tu mieszkam i w większym lub mniejszym stopniu ludzie potrafili ze sobą zgodnie współżyć . Nie było kompletnie żadnego problemu ze znalezieniem miejsca do parkowania o każdej porze dnia i nocy. Budowa Budimexu spowodowała , że teraz trudno znaleźć jakiekolwiek wolne miejsce parkingowe. Myślę że wniosek z tego może być tylko jeden - to nowi mieszkańcy AVII nie chcą płacić za miejsca postojowe na swoim terenie tylko "polują na wolne ogólnodostępne miejsce za darmoszkę" . Myślę że tylko człowiek "ograniczony" nie potrafi znaleźć związku przyczynowo skutkowego

Na koniec Ci powiem , że jak kupowałem mieszkanie na 2PL kilkanaście lat temu to nie było problemu z ogólnodostępnymi miejscami parkingowymi a jednym z podstawowych kryteriów mojego wyboru było to , że nie musiałem oglądać tych więziennych ogrodzeń na co dzień. Niestety tacy jak Ty preferują inne wartości i jest to , powiedzmy , Twoje święte prawo własności, co nie zmienia faktu , że to jednak AVIA i jej mieszkańcy są w tym miejscu "nowi" i zasady kultury , które najwyraźniej są Ci obce, nakazywałyby żeby jednak choć trochę postarać się dopasować do zastanego otoczenia.

I juz zupełnie na koniec - zwróć uwagę , ze jednak większość terenów wokół to jednak tereny SM CZyżyny i jeśli spółdzielnia na zasadzie kontrakcji zacznie ogradzać swoje tereny to będziesz musiał swoje dzieci do szkoły w Parku na D303 prowadzić przecz CH Czyżyny
Pozdrawiam Ciebie i rozsądnych mieszkańców AVII bo wierzę że tacy są

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”