Co ze szkołą, przedszkolem i żłobkiem w sąsiedztwie Avii Orlińsiego?

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
Mysha

Co ze szkołą, przedszkolem i żłobkiem w sąsiedztwie Avii Orlińsiego?

Postautor: Mysha » 15 lut 2016, 14:28

Nie wiem, co wy o tym myślicie, ale z przedszkolami a zwłaszcza szkołami, szykuje się masakra !!!!!!!!!!

Juz ktos pisał na forum, że przecież są 2 podstawówki w okolicy, ale DO 3 LAT SPROWADZI TU SIĘ 10 TYS. LUDZI (z samej Avii i Orlińskiego), niechby tylko 400 dzieci było w wieku szkolnym, to jest to liczba uczniów w całej szkole !!! Wiem, co mówię, bo sama pracuję w szkole.

O przedszkolach nie wspomnę choć te pewnie powstaną...prywatne. W głowie mi się nie mieści jak Miasto Kraków mogło wydac zgodę na tyle bloków i nie zaplanować SZKOŁY, PRZEDSZKOLA i ŻŁOBKA z DEFINICJI !!!

Tu będzie niemal tylu nowych ludzi, ile w mieście Miechów - porównajcie sobie na Wikipedii w rozdziale Edukacja.

Tam mają:

-2 podstawówki
-szkołę muzyczną
-gimnazjum
- 2 licea
- zawodówkę i prywatne placówki

a my co?!
Co o tym myślicie?

jasiek

Re: Co ze szkołą, przedszkolem i żłobkiem w sąsiedztwie Avii Orlińsiego?

Postautor: jasiek » 15 lut 2016, 15:01

Z tego co wiem, jedna szkole mieli zamykać z powodu braku dzieci chętnych do uczęszczania do niej. Chyba chodziło o ta szkolę w głębi osiedla na lewo od avii2..

D89

Postautor: D89 » 15 lut 2016, 16:12

Na osiedlach na hucie mieszkają głównie starsi mieszkańcy, nie ma tam zbyt wielu dzieci. Avia i Orlińskiego raczej zapobiegną wymieraniu i zamykaniu szkół podstawowych, a nie doprowadzą do przepełnienia.

abcd

Postautor: abcd » 15 lut 2016, 18:12

w żłobkach i tak nie ma miejsc od zaraz, niezależnie czy osiedla są zamieszkane czy nie.
Jednak w Czyżynach i Hucie jest najwięcej żłobków w całym Krakowie. Po prostu trzeba będzie jeździć kilka przystanków.
Ja zapisałam dziecko do żłobka na 2PL w lutym 2015 i jeszcze się nie dostał. Ale jestem dobrej myśli na wrzesień:D

Mysha

Postautor: Mysha » 15 lut 2016, 23:54

Zerknęłam na strony obu podstawówek - ta na 2 pólku cieszy się świetną opinią, dlatego mają pełne obłożenie i średnio po 4-5 klas na każdym poziomie. Nikogo i niczego tam nie dołożą, bo by lekcje musiały być na dachu. SP na Dywizjonu ma mniejsze nabory, ale i tak ma 252 uczniów, wg danych na stronie, więc wielkich pustek nie ma.

Odnośnie przedszkoli, to oba na Dywizjonu to prawdziwe kombinaty, które już mają po 8 oddziałów każdy!

wojtekf

Postautor: wojtekf » 16 lut 2016, 0:02

@Mysha ale siejesz propagandę :D a dzwoniłaś i dopytywałaś się o przyjmowanie do szkoły ? A poza tym przecież nie wszystkie dzieci na AVII i Orlińskiego będą w tym samym wieku i nie wszystkie rodzice będą chcieli przepisywać do innej szkoły. Ehhh :D

supper

Postautor: supper » 16 lut 2016, 13:34

Smieszny tekst.
Podstawówkę nr 52 chcieli 2 lata temu zlikwidować. Było 150 dzieciaków. Zostawili tylko dlatego, że AVIA zaczęła się budować.
6 innych szkół w NH też było w planach do likwidacji z powodu niżu demograficznego.

ATM

Postautor: ATM » 16 lut 2016, 22:55

Mysha pisze:Zerknęłam na strony obu podstawówek - ta na 2 pólku cieszy się świetną opinią, dlatego mają pełne obłożenie i średnio po 4-5 klas na każdym poziomie. Nikogo i niczego tam nie dołożą, bo by lekcje musiały być na dachu. SP na Dywizjonu ma mniejsze nabory, ale i tak ma 252 uczniów, wg danych na stronie, więc wielkich pustek nie ma.

Odnośnie przedszkoli, to oba na Dywizjonu to prawdziwe kombinaty, które już mają po 8 oddziałów każdy!

:lol: :lol: :lol: :lol:

GrzegorzDragon

Postautor: GrzegorzDragon » 23 lut 2016, 19:23

w odległości ok 10-15min pieszo jest jeszcze na dywizjonu 303 i na kościuszkowskim są szkoły i przedszkola

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 24 lut 2016, 8:29

GrzegorzDragon pisze:w odległości ok 10-15min pieszo jest jeszcze na dywizjonu 303 i na kościuszkowskim są szkoły i przedszkola

w przedszkolach i zlobkach liczba miejsc = 0 i nie liczcie, że się cos zmieni. 2 Pulku i Dywizjonu ma pelno rodzin z 2 i 3 pokolenia i dzieci które czekają po 1,5 roku na zlobek czy 1 rok na przedszkole. Sam czekalem na zlobek 1 rok i 7 miesięcy będąc zapisany do wszystkich w okolicy 2 pulku, dywizjonu, kosciuszkowskim. Nie bedzie lepiej i nie zaklinajcie rzeczywistosci tylko szturmem pisać do Urzędu Miasta albo samemu tworzyć placówki w lokalach usługowych.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2016, 8:35 przez ngy16687, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”