Nie wiem, co wy o tym myślicie, ale z przedszkolami a zwłaszcza szkołami, szykuje się masakra !!!!!!!!!!
Juz ktos pisał na forum, że przecież są 2 podstawówki w okolicy, ale DO 3 LAT SPROWADZI TU SIĘ 10 TYS. LUDZI (z samej Avii i Orlińskiego), niechby tylko 400 dzieci było w wieku szkolnym, to jest to liczba uczniów w całej szkole !!! Wiem, co mówię, bo sama pracuję w szkole.
O przedszkolach nie wspomnę choć te pewnie powstaną...prywatne. W głowie mi się nie mieści jak Miasto Kraków mogło wydac zgodę na tyle bloków i nie zaplanować SZKOŁY, PRZEDSZKOLA i ŻŁOBKA z DEFINICJI !!!
Tu będzie niemal tylu nowych ludzi, ile w mieście Miechów - porównajcie sobie na Wikipedii w rozdziale Edukacja.
Tam mają:
-2 podstawówki
-szkołę muzyczną
-gimnazjum
- 2 licea
- zawodówkę i prywatne placówki
a my co?!
Co o tym myślicie?
Co ze szkołą, przedszkolem i żłobkiem w sąsiedztwie Avii Orlińsiego?
Re: Co ze szkołą, przedszkolem i żłobkiem w sąsiedztwie Avii Orlińsiego?
Z tego co wiem, jedna szkole mieli zamykać z powodu braku dzieci chętnych do uczęszczania do niej. Chyba chodziło o ta szkolę w głębi osiedla na lewo od avii2..
Na osiedlach na hucie mieszkają głównie starsi mieszkańcy, nie ma tam zbyt wielu dzieci. Avia i Orlińskiego raczej zapobiegną wymieraniu i zamykaniu szkół podstawowych, a nie doprowadzą do przepełnienia.
w żłobkach i tak nie ma miejsc od zaraz, niezależnie czy osiedla są zamieszkane czy nie.
Jednak w Czyżynach i Hucie jest najwięcej żłobków w całym Krakowie. Po prostu trzeba będzie jeździć kilka przystanków.
Ja zapisałam dziecko do żłobka na 2PL w lutym 2015 i jeszcze się nie dostał. Ale jestem dobrej myśli na wrzesień:D
Jednak w Czyżynach i Hucie jest najwięcej żłobków w całym Krakowie. Po prostu trzeba będzie jeździć kilka przystanków.
Ja zapisałam dziecko do żłobka na 2PL w lutym 2015 i jeszcze się nie dostał. Ale jestem dobrej myśli na wrzesień:D
Zerknęłam na strony obu podstawówek - ta na 2 pólku cieszy się świetną opinią, dlatego mają pełne obłożenie i średnio po 4-5 klas na każdym poziomie. Nikogo i niczego tam nie dołożą, bo by lekcje musiały być na dachu. SP na Dywizjonu ma mniejsze nabory, ale i tak ma 252 uczniów, wg danych na stronie, więc wielkich pustek nie ma.
Odnośnie przedszkoli, to oba na Dywizjonu to prawdziwe kombinaty, które już mają po 8 oddziałów każdy!
Odnośnie przedszkoli, to oba na Dywizjonu to prawdziwe kombinaty, które już mają po 8 oddziałów każdy!
@Mysha ale siejesz propagandę
a dzwoniłaś i dopytywałaś się o przyjmowanie do szkoły ? A poza tym przecież nie wszystkie dzieci na AVII i Orlińskiego będą w tym samym wieku i nie wszystkie rodzice będą chcieli przepisywać do innej szkoły. Ehhh 

Smieszny tekst.
Podstawówkę nr 52 chcieli 2 lata temu zlikwidować. Było 150 dzieciaków. Zostawili tylko dlatego, że AVIA zaczęła się budować.
6 innych szkół w NH też było w planach do likwidacji z powodu niżu demograficznego.
Podstawówkę nr 52 chcieli 2 lata temu zlikwidować. Było 150 dzieciaków. Zostawili tylko dlatego, że AVIA zaczęła się budować.
6 innych szkół w NH też było w planach do likwidacji z powodu niżu demograficznego.
Mysha pisze:Zerknęłam na strony obu podstawówek - ta na 2 pólku cieszy się świetną opinią, dlatego mają pełne obłożenie i średnio po 4-5 klas na każdym poziomie. Nikogo i niczego tam nie dołożą, bo by lekcje musiały być na dachu. SP na Dywizjonu ma mniejsze nabory, ale i tak ma 252 uczniów, wg danych na stronie, więc wielkich pustek nie ma.

-
w odległości ok 10-15min pieszo jest jeszcze na dywizjonu 303 i na kościuszkowskim są szkoły i przedszkola
GrzegorzDragon pisze:w odległości ok 10-15min pieszo jest jeszcze na dywizjonu 303 i na kościuszkowskim są szkoły i przedszkola
w przedszkolach i zlobkach liczba miejsc = 0 i nie liczcie, że się cos zmieni. 2 Pulku i Dywizjonu ma pelno rodzin z 2 i 3 pokolenia i dzieci które czekają po 1,5 roku na zlobek czy 1 rok na przedszkole. Sam czekalem na zlobek 1 rok i 7 miesięcy będąc zapisany do wszystkich w okolicy 2 pulku, dywizjonu, kosciuszkowskim. Nie bedzie lepiej i nie zaklinajcie rzeczywistosci tylko szturmem pisać do Urzędu Miasta albo samemu tworzyć placówki w lokalach usługowych.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2016, 8:35 przez ngy16687, łącznie zmieniany 1 raz.
Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”