Witam,
Potrzebuje zapytać o sposób wzięcia kredytu za pośrednictwem Budimex. Czy zgłoszenie się bezpośrednio do banku nie jest racjonalniejsze? Jak wygląda to z perspektywy doświadczenia?
Kredyt mieszkaniowy za pośrednictwem Budimex
Re: Kredyt mieszkaniowy za pośrednictwem Budimex
Ja gdybym miał wybierać jeszcze raz to wybrał bym kredyt za pośrednictwem BDX. Poprzez to ze deweloper zajmuje się uzyskaniem kredytu, odchodzi wiele zalatwień
Ja wprawdzie nie kupuję od Budimexu, ale powiem, ze kredyt załatwiam bez pośrednictwa dewelopera. Choćby po to, by na te wszystkie papiery rzucił okiem ktoś z zewnątrz. Oczywiście pracownik dew. będzie zachęcał, by działać przez nich (standardowy tekst - "załatwi Pan to szybciej, nie będzie musiał załatwiać spraw papierkowych - my to sami zrobimy"), ale to taki pic na wodę. Po pierwsze - tej roboty nie ma tak dużo, papiery daje ci deweloper (np. wypis z rejestru gruntów), a ty je de facto tylko donosisz do banku, po drugie- banki znają tego typu masowe inwestycje, więc nie analizują wszystkiego jakoś strasznie długo.
Reasumując - moim zdaniem nie ma to znaczenia.
Reasumując - moim zdaniem nie ma to znaczenia.
Dzięki za odp. Zastanawiam się właśnie czy nie dostanę korzystniejszej oferty przygotowanej przez bank jak się samemu do nich zglosze bez pośredników. Z formalnościami też mam wrażenie, że nie ma tego dużo.
Felipe pisze:Oczywiście pracownik dew. będzie zachęcał, by działać przez nich (standardowy tekst - "załatwi Pan to szybciej, nie będzie musiał załatwiać spraw papierkowych - my to sami zrobimy")
W moim przypadku to przez developera było wolniej, został złożony wniosek do jednego banku w którym kredytu nie dostałem.. i o mały włos nie skończyło by się utratą wkładu 5tys przy umowie rezerwacyjnej (przedłużanej chyba z 3 razy).
Na szczęście udało się przez inną firmę doradczą załatwić kredyt rzutem na taśmę. No ale każdy ma inne doświadczenia.
Kredyt z banku który jest obsługiwany przez Budimex, lepiej załatwić u dewelopera. Tańszy prowizja za udzielenie kredytu + mniej załatwiania papierów. Porównywałem ofertę w BZWBK i Budimexie. Na waszym miejscu sprawdziłbym jeszcze Mbank który nie jest obsługiwany przez Budimex.
Lepiej bezpośrednio w banku. Bdx przedstawia Ci po prostu te same oferty co bank, a wszystko ciągnię sie dużo dłużej + wszytsko się obsuwa jak trzeba coś donieść to zawsze musisz do budimexu a oni potem do banku, przy czym specjalnie się z tym zwykle nie śpieszą. To samo jak chcesz się coś dowiedzieć, zapytać też musisz do budimexu a oni potem maila do banku, itp.
Z mojego doświadczenia, przez budimex ciągnie się to wszystko nie miłosiernie długo....
Z mojego doświadczenia, przez budimex ciągnie się to wszystko nie miłosiernie długo....
Ja brałem kredyt za pośrednictwem Homebrokera ( wybraliśmy PEKAO), byłem zadowolony. Wszystkie formalności załatwiał doradca, był dobrze zorietnowany. W między czasie pytałem sam też w oddziałach banków.W oddziale zaproponowali mi konkretny % , doradca z HB zaproponował żebym wstrzymał się tydzień bo ma cynk od koleżanki z oddziału że ma być jakaś promocja oprocentowania ( o czym doradca w banku oczywiście nie wspominał bo i po co) a że wyrobimy się przed podpisaniem umowy. Faktycznie po tygodniu weszła wtedy promocja i skorzystałem na dużo lepszej marży.
Od razu zaznaczam że nie jest to reklama HB z mojej strony, po prostu uważam że bank sam z siebie może dać taki sam % jak poprzez doradcę z firm pośredniczących a nawet czasem wyższy, jak zorientowany doradca z firm pośredniczących potrafi załatwić. My nic za to nie płacimy bo prowizję wypłaca im bank ( za przyciągniecie do nich klienta) a po drodze wszystko załatwia doradca więc jest to wygodne.
Od razu zaznaczam że nie jest to reklama HB z mojej strony, po prostu uważam że bank sam z siebie może dać taki sam % jak poprzez doradcę z firm pośredniczących a nawet czasem wyższy, jak zorientowany doradca z firm pośredniczących potrafi załatwić. My nic za to nie płacimy bo prowizję wypłaca im bank ( za przyciągniecie do nich klienta) a po drodze wszystko załatwia doradca więc jest to wygodne.
Re: Kredyt mieszkaniowy za pośrednictwem dewelopera Budimex
Widzę, że zdania są dosyć podzielone. Tak z mojego punktu widzenia, to Budimex miał wynegocjowane z Pekao lepsze warunki niż mieli dla ludzi "z ulicy". No i odpowiedź na pytanie czy lepiej brać kredyt hipoteczny za pośrednictwem dewelopera czy bezpośrednio w banku jest prosta. Brać tam, gdzie dają taniej
Bierzesz ofertę dewelopera, podliczasz wszystkie koszty, które się wiążą i chodzisz z tym po bankach i doradcach zadając pytanie czy mają dla ciebie coś lepszego. Jeśli znajdziesz lepsze warunki, to wybór jest prosty, podobnie jak w sytuacji jeśli ich nie znajdziesz 
Ze swojej strony odradzam oddział banku Pekao, ul. Pijarska w Kraków, mam o nich raczej kiepskie opinie, nie doradzają jak trzeba, a nawet nie do końca znają ofertę i jeszcze nie mają czasu, że niby tacy zarobieni. Wbrew pozorom kompetentna i pomocna osoba po stronie banku może nam bardzo pomóc lub napsuć dużo krwi (i zmarnować niemało złotówek)

Ze swojej strony odradzam oddział banku Pekao, ul. Pijarska w Kraków, mam o nich raczej kiepskie opinie, nie doradzają jak trzeba, a nawet nie do końca znają ofertę i jeszcze nie mają czasu, że niby tacy zarobieni. Wbrew pozorom kompetentna i pomocna osoba po stronie banku może nam bardzo pomóc lub napsuć dużo krwi (i zmarnować niemało złotówek)

ragar pisze:Ze swojej strony odradzam oddział banku Pekao, ul. Pijarska w Kraków, mam o nich raczej kiepskie opinie, nie doradzają jak trzeba, a nawet nie do końca znają ofertę i jeszcze nie mają czasu, że niby tacy zarobieni. (...)
z tym się zgodzę, sami wzięliśmy tam kredyt (przez budimex) ale co się musiałem użerać z tą kobietą tam to głowa mała. Oczywiście dodzwonić się tam i zapytać o cokolwiek nie było szans a jak już mi się udało to w odpowiedzi słyszałem "sprawdzę i jutro do Pana oddzwonię". Po 2 dniach traciłem cierpliwość i ślęczałem na słuchawce. Sytuacja była taka, że na początku mogłem brać miliony kredytu a jak szanowna pani wreszcie wrzuciła mnie na bęben to okazało się że brakło i musiałem rodziców zaangażować w kredyt. Z papierkami latałem tam i z powrotem bo czas rezerwacji dobiegał końca. Doradca to jedna dobra sprawa bo załatwi wszystko. Tylko tu też trzeba uważać bo doradca doradcy nie równy... co znajomi się ze swoim męczyli to ich

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”