Policyjna mapa zagrożeń i oznaczenie parkujących na Orlińskiego

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
dexter

Re: Policyjna mapa zagrożeń i oznaczenie parkujących na Orlińskiego

Postautor: dexter » 09 maja 2017, 13:48

A jeszcze dodam, że na obu osiedlach nie ma zakazu parkowania na chodnikach, parkowanie jest jak najbardziej dozwolone, nie wiem skąd tutaj kilka osób wypowiada się na temat jakichś chodników nieprzystosowanych do obciążenia, które komuś się uginają, ale fantazja niezła ;)

Nieznajomość prawa nie zwalnia Cię z obowiązku przestrzegania go - proponuję poczytać coś więcej na ten temat zanim napiszesz coś niezgodnego z prawdą, bo bzdury piszesz ;)
A niszczenie nowego lakieru za który się dopłaca kilkanaście tysięcy naklejaniem naklejek, które z auta nie schodzą już jest w porządku i zgodne z prawem tak?

Nie jest, podobnie jak uniemożliwianie korzystania z wykupionych miejsc parkingowych osobom które za to zapłaciły też niemałe pieniądze
I nie spodziewajcie się, że to osiedle będzie bezpieczne

Powtarzasz się z tym bezpieczeństwem - straszysz ? Takie metody są wg Ciebie ok? Nie strasz, nie strasz ..... :lol:

jasiek

Postautor: jasiek » 09 maja 2017, 13:49

Mnie śmieszy to, że najwięcej roszczeń mają Ci którzy teraz czują się poszkodowani i zgrywają wielkich cwaniaków obrażając wszystkich dookoła zamiast coś działać. Przy takiej ilości mieszkańców na pewno udało by się wywrzeć presję na deweloperze czy na prezydencie żeby coś zdziałać ale najlepiej nagadać się i napyskowac ba forum zamiast podjąć wspólna inicjatywę i działać. Ci, którzy mają gdzie parkować nie będą takiej inicjatywy zwoływać na pewno ale myślę, że chętnie też udzielą poparcia w takiej sprawie. Ale kogo to obchodzi - lepiej ponarzekać sobie.
A sprawa druga - jeździć samochodem za 100 tysięcy a żałować 25 tysięcy na miejsce i stawiać go kilometr od bloku :lol:

qaz

Postautor: qaz » 09 maja 2017, 13:54

Na deweloperze jedyną presję wywarłby brak sprzedaży mieszkań, gdyby nie było miejsc postojowych. Ale jak widać po wypowiedziach kol. "samochodowego", raczej dużo czasu upłynie, zanim ludzie zaczną normalnie podchodzić do tematu, a nie kupować wszystkiego jak leci na zasadzie "jakoś to będzie, a jak nie będzie, to wszyscy dookoła się zrzucą i będzie" :mrgreen:

samochodowy pisze:A niszczenie nowego lakieru za który się dopłaca kilkanaście tysięcy naklejaniem naklejek, które z auta nie schodzą już jest w porządku i zgodne z prawem tak?

Nie mam pojęcia, czy te naklejki niszczą lakier, czy nie, bo ich nie naklejałem.

Natomiast trzeba by być skrajnym idiotą, aby wykupić lakier za kilkanaście tysięcy, a nie pomyśleć o miejscu postojowym :mrgreen:

Odnośnie "nie było miejsc" - miejsca bardzo często były, wystarczyło się o nie upomnieć (a raczej dać do zrozumienia, że mieszkania się nie kupi), a nie łykać wszystkiego co mówi PH dewelopera jak młody pelikan :mrgreen:

samochodowy pisze:Panowie powiem tyle - z takim myśleniem nie wiem skąd przyjechaliście, ale nie spotkałem się jeszcze mieszkając od dziecka w Krakowie z myśleniem w taki sposób. I nie spodziewajcie się, że to osiedle będzie bezpieczne, jeżeli jedni z was będa na innych donosić, drudzy zas oblepiać auta...

Wystarczy parkować zgodnie z przepisami, to nikt na nikogo nie będzie donosił ani oblepiał auta :)

samochodowy pisze:[...] na temat jakichś chodników nieprzystosowanych do obciążenia, które komuś się uginają, ale fantazja niezła ;)

Raczej podstawowa wiedza choćby z fizyki z podstawówki, której najwyraźniej nie wszyscy skończyli :/
Ostatnio zmieniony 09 maja 2017, 13:59 przez qaz, łącznie zmieniany 2 razy.

samochodowy

Postautor: samochodowy » 09 maja 2017, 13:56

Mnie Budimex nie sprzedał i nie chce sprzedać miejsc, także w innych miejscach. Więc nie kupiłem. Ale gdy odbierze miejsca ludziom, którzy kupili i da na inwalidzkie będzie można przypisać..
Świetnie, co nie zmienia faktu, że brak aut na chodniku, gdzie jest zresztą ich miejsce to jest to czyjaś fantazja, która nigdy się nie spełni.
Polecam budowę domu.

qaz

Postautor: qaz » 09 maja 2017, 14:10

samochodowy pisze:Mnie Budimex nie sprzedał i nie chce sprzedać miejsc, także w innych miejscach. Więc nie kupiłem. Ale gdy odbierze miejsca ludziom, którzy kupili i da na inwalidzkie będzie można przypisać..

Skoro kupiłeś mieszkanie, no to pech, już raczej innego, niż podziemne za 50 tys. zł Ci nie sprzedadzą. Chociaż czasem dziwię się, jak bardzo ludzie są nieporadni życiowo (mając auto i jeżdżąc nim codziennie kupować mieszkanie bez miejsca postojowego na osiedlu ze współczynnikiem miejsc bodajże 0,65... a potem narzekać, że inni nie chcą, żeby zastawiać chodnik) :mrgreen:

samochodowy pisze:Świetnie, co nie zmienia faktu, że brak aut na chodniku, gdzie jest zresztą ich miejsce to jest to czyjaś fantazja, która nigdy się nie spełni.

Nie wiem, gdzie ich miejsce, mnie się zawsze wydawało, że na jezdni i na miejscach postojowych, a chodnik jest dla ludzi. Ale to znowuż był kolejny przedmiot z podstawówki - język polski - gdzie uczyło się czytać ze zrozumieniem.

A odnośnie fantazji, tak, fantazja sejmu. Proponuję zmienić ustawę Prawo o Ruchu Drogowym :mrgreen:

mike_

Postautor: mike_ » 09 maja 2017, 14:18

samochodowy pisze:Mnie Budimex nie sprzedał i nie chce sprzedać miejsc, także w innych miejscach. Więc nie kupiłem. Ale gdy odbierze miejsca ludziom, którzy kupili i da na inwalidzkie będzie można przypisać..
Świetnie, co nie zmienia faktu, że brak aut na chodniku, gdzie jest zresztą ich miejsce to jest to czyjaś fantazja, która nigdy się nie spełni.
Polecam budowę domu.

Wynająć miejsca parkingowego nie można, prawda?

samochodowy

Postautor: samochodowy » 09 maja 2017, 14:26

Napisze raz jeszcze bo niektórzy mnie źle rozumieją wciąż:

- nikt nie chce zastawiać chodnika całego, w PL prawo macie dość jasne - 150cm ma zostać wolne aby wózek inwalidzki chodnikiem przejechał, reszta powinna być zastawiona przez auto, aby nie blokować drogi

- sprzeciwiam się niszczeniu mojego auta poprzez przyklejanie nieschodzących lub schodzących z lakierem naklejek (lakiernik szkodę wycenił na 2800zł za malowanie na nowo drzwi srebrną perłą) - auto jest ubezpieczone, ale nie mam czasu co miesiąc latać do lakiernika

- sprzeciwiam się donosicielstwu na siłę - nikomu nic nei przeszkadza, ale musi na sąsiada donieść, a niech ugra bo tym razem 10cm za mało zostawił a drugą stroną nie da się przejść

Działania takie jak oblepianie aut, podkładanie butelek pod koła, donosicielstwo (czy to na złe auto które jest na drodze czy na imprezę o 22:05) nie stwarza dobrych relacji sąsiedzkich. Jeden doniesie, drugi mu te wyżej wymienione opony przebije, trzeci mu rzuci pety na balkon.. rozumiecie - to nie jest przyjemne, chyba lepiej się żyje gdy się z sąsiadami jakoś współżyje nie? Większość z nas nie ma jeszcze tyle lat by być przesiąkniętymi polaczkowatą ku**icą, z tego co rozumiem na osiedlu mieszkają głównie młodzi, którzy mogą jeszcze swój charakter zmienić lub nie dawać się wyprowadzić z równowagi tym, że akurat wczoraj sąsiad kaleka zaparkował o 10cm źle auto to mu dokopię ! a co! wezwę Policję ! Ja wiem, że sąsiad-wróg to nasz polski sport narodowy, to był jeden z głównych powodów do emigracji w moim wypadku - teraz wróciłem, nie na długo, musze podomykać sprawy - może dlatego tak bardzo dostrzegam te wasze problemy, problemiki i tą ww. ku**icę. Ale naprawde - ludzie na świecie potrafią z sobą żyć i to, że ktoś nie pomyśli i jednego dnia gorzej zaparkuje nie oznacza od razu, że cham, buc, prostak i wróg, więc trzeba mu nasypać cukru. Tam ludzie raczej myślą - trochę źle zaparkował, ale może miał ciężkie zakupy i potrzebował bliżej? Trochę źle zaparkował, ale może jest kaleką? Trochę źle zaparkował, ale na pewno jest powód, który to usprawiedliwia. Nikt nie traktuje drugiej osoby jak chama, buca, czy jak Wy w tym temacie powtarzacie już kilka razy - osoby, która ma braki w czytaniu na poziomie przedszkola.

gucio

Postautor: gucio » 09 maja 2017, 14:30

samochodowy pisze:Samochód ustawiony na chodniku pozostawiając 1.5 metra to samochód zaparkowany poprawnie.
Ludzie parkują i będą parkować, ponieważ osiedle Avai i Orlinskiego są zbudowane ze zbyt małą liczba miejsc postojowych. Dziś każda rodzina ma przynajmniej 2 auta i trzeba się z tym pogodzić, że w osiedlu gdzie miejsc jest mało wykorzystywany będzie każdy wolny skrawek - każdy ma obowiązek nauczyć się z tym żyć, ponieważ wiedział o tym, że auta będą zaparkowane wszędzie kupując mieszkanie tutaj, więc jeżeli ktoś nie pomyslał przed zakupem niech teraz nie donosi na sąsiadów - bo tak nie powstanie tutaj ani miła, ani BEZPIECZNA atmosfera dla młodych osób. Zapewniam, że notoryczne wzywanie policji lub oblepianie samochodu nei spotka się z miłą atmosferą sąsiadów a wrogą bardzo szybko. Już kilka osiedli jest z podobną ilością miejsc - pierwszy drugiemu oblepia auto, drugi pierwszemu przebija opony...

A w moim wypadku miejsc już na sprzedaż nie było kiedy kupowałem mieszkanie.

Skoro nie było to w jakim celu Pan kupił bez miejsca parkingowego na 2 samochody? Będzie Pan parkować u siebie na balkonie? Nic nie rozumiem z tego. . .

qaz

Postautor: qaz » 09 maja 2017, 14:42

Bo to trudno zrozumieć :/

samochodowy pisze:- nikt nie chce zastawiać chodnika całego, w PL prawo macie dość jasne - 150cm ma zostać wolne aby wózek inwalidzki chodnikiem przejechał, reszta powinna być zastawiona przez auto, aby nie blokować drogi

W takim razie z czym problem z tą mapą? Przecież policja / straż podejmuje interwencje jedynie w stosunku do aut, które parkują nieprawidłowo...

samochodowy pisze:- sprzeciwiam się niszczeniu mojego auta poprzez przyklejanie nieschodzących lub schodzących z lakierem naklejek (lakiernik szkodę wycenił na 2800zł za malowanie na nowo drzwi srebrną perłą) - auto jest ubezpieczone, ale nie mam czasu co miesiąc latać do lakiernika

Czytam to, czytam i nie wierzę :mrgreen: Możesz wyjaśnić, co przekonało Cię do kupna mieszkania na AVII bez miejsca postojowego? :mrgreen:

samochodowy pisze:- sprzeciwiam się donosicielstwu na siłę - nikomu nic nei przeszkadza, ale musi na sąsiada donieść, a niech ugra bo tym razem 10cm za mało zostawił a drugą stroną nie da się przejść

No popatrz, niektórym przeszkadza np. to, że nie mogą przejść chodnikiem albo że nie mogą wyjechać z kupionego miejsca postojowego, bo ktoś zastawił wyjazd. Najwyraźniej ludziom przeszkadzają inne rzeczy, niż Tobie.

samochodowy pisze:[...]chyba lepiej się żyje gdy się z sąsiadami jakoś współżyje nie?

Jasne, że tak. Jednym ze sposobów na miłe współżycie z sąsiadami jest np. niezastawianie chodników i parkowanie tam, gdzie są miejsca postojowe.

samochodowy pisze:Większość z nas nie ma jeszcze tyle lat by być przesiąkniętymi polaczkowatą ku**icą, z tego co rozumiem na osiedlu mieszkają głównie młodzi, którzy mogą jeszcze swój charakter zmienić lub nie dawać się wyprowadzić z równowagi tym, że akurat wczoraj sąsiad kaleka zaparkował o 10cm źle auto to mu dokopię !

No właśnie polaczkowata ku**ica to tu chyba z innej strony wychodzi: "kupiłem z premedytacją mieszkanie bez miejsc postojowych, to teraz mam prawo parkować gdzie chcę, i ch... mnie obchodzi, że innym to przeszkadza". No chyba, że jest to faktycznie skrajny idiotyzm :/

samochodowy pisze:[...]to był jeden z głównych powodów do emigracji w moim wypadku - teraz wróciłem, nie na długo, musze podomykać sprawy - może dlatego tak bardzo dostrzegam te wasze problemy, problemiki i tą ww. ku**icę.!

Urzekła mnie Twoja historia :) A tam, gdzie wyemigrowałeś, mogłeś sobie rozumiem dowolnie zastawiać chodnik, parkować na trawniku etc. i nikomu to nie przeszkadzało....? :mrgreen:

samochodowy pisze:Ale naprawde - ludzie na świecie potrafią z sobą żyć i to, że ktoś nie pomyśli i jednego dnia gorzej zaparkuje nie oznacza od razu, że cham, buc, prostak i wróg, więc trzeba mu nasypać cukru.

Tyle, że "tam" ludzie zazwyczaj, w odróżnieniu od Ciebie, patrzą najwyraźniej dalej, niż tylko na czubeczek własnego noska ("nie mam miejsca, więc stanę tu i ch.... wszystkim do tego").

gucio

Postautor: gucio » 09 maja 2017, 15:03

I znowu zaczyna się robić nudnie w tym temacie . . .
Posiadanie samochodu to luxus . . . Jak się ma ten "lux" to napewno stać na miejsce postojowe lub garaż a jeśli nie to samochód sprzedać oddać będzie mniej kosztów do wydawania i mniej nerwów do tracenia . .
Na początku odwiedzania osiedla przy O4 stały samochody gdzie się tylko dało, następnie doszło O6 i tam było to samo . . .
Nagle po jakimś czasie (czyt. Przyjeździe SM oraz P. ) sytuacja się znormalizowala ani jednego auta na chodniku czyli jednak kary finansowe które można było uniknąć poskutkowały to zachownie oznacza że są osoby na osiedlu które chcą zastraszyć czy też wymoc na innych sprawdzanie ile mogą sobie powolic na rządzenie i stawianie aut gdzie im pasuje a więc nieładnie . . .
Sianie fermentu i jojczenie niczego nie da . . .
Jak zmieni się prawo ruchu drogowego na inną korzyść wtedy będziemy zmieniać nasze chodniki na nowo a tymczasem albo szukajcie miejsc postojowych obok osiedla albo zapraszam do korzystania z krakowskiej komunikacji zbiorowej która jako w drugim co do wielkości mieście w Polsce ma bardzo dobrze rozbudowana infrastrukturę komunikacyjną z której korzystam od wielu wielu lat i jestem zadowolony
Dla zainteresowanych bilet miesięczny koszuje 89zł na wszystkie linie, można jeździć ile się chce jak się chce kiedy się chce bez ograniczeń dla niepełnosprawnych są duże zniżki a dla osób powyżej 75 lat Za darmo
nie trzeba płacić za ubezpieczenie AC OC wymieniać części robić przeglądów tankować paliwa kupować płynów do szyb itp.
A jak to jeszcze za dużo i nie stać na bilet to zostaje rower hulajnoga albo wrotki. . .
Skonczcie ten temat bo juz szkoda śmiecic internety :-)

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”