Przesuniecie drzwi w ścianie nośnej w bloku - czy można / jakie formalności

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
Staś

Re: Przesuniecie drzwi w ścianie nośnej w bloku - czy można / jakie formalności

Postautor: Staś » 22 wrz 2017, 12:10

darekodz pisze:Z tego co mi wiadomo to zmiany w scianach nosnych sa mozliwe ale wymagaja projektu oraz zgody spoldzielni.

Ja mam inne pytanie - moze ktos z Was bedzie wiedzial: czy na zmiany w scianach dzialowych (wyburzenie, przesuniecie, przesuniecie drzwi) sa potrzebne jakies pozwolenia, zgody?

Po pierwsze u nas nie ma spółdzielni.
Ścianki działowe można sobie zmieniać bez niczyjej zgody.
Jeśli chodzi o nośne to nie są one własnością właściciela mieszkania, lecz własnością wspólną wszystkich członków wspólnoty bo podtrzymują cały budynek (mieszkania innych mieszkańców).
Nie radzę żadnych zmian w ścianach nośnych. Jest to ingerencja w projekt (prawo autorskie) i zagraża statyce budynku.
Zgoda pewnie byłaby możliwa do załatwienia ale wymagałoby to przeprojektowania bloku. Od nowa obliczenia statyki, nośności itp. Na pewno wymagałoby to zgody autora projektu bloku.
Myślę, że to bardzo czasochłonna i kosztowna rzecz.
Jeszcze jedno. Nie wszystkie ściany nośne są z betonu w blokach na Orlińskiego. Jest sporo ścian nośnych, zwłaszcza na wyższych kondygnacjach, wykonanych z silikatów. Podsumowując: ściana ma 18 cm grubości lub więcej - nie ruszać (beton lub silikat), ścianka ma 8 lub 10 cm (gips) - można rozwalać.

Nowy

Postautor: Nowy » 24 wrz 2017, 0:19

Przede wszystkim, żeby ingerować w ściany nośne budynku trzeba mieć opinie projektanta, czy można czy nie. Następnie trzeba mieć projekt zmiany od tego projektanta (nie wiem czy może być od innego). To koszt mniej więcej kilkuset złotych (choć nie wiem jaki jest tu maksymalny pułap). Jeśli ma się to wszystko, to należy jeszcze mieć zgodę wspólnoty mieszkaniowej, bo jak zauważył wcześniej @Staś, to nie jest tylko własność właściciela mieszkania. No i sam otwór drzwiowy też zapewne musiałby być odpowiednio wzmocniony i raczej dobra, znająca się na rzeczy ekipa powinna to robić. Czyli przesunięcie drzwi w ścianie nośnej bloku jest możliwe (choć nie wiem czy w każdym przypadku), to jednak jest to sprawa dosyć skomplikowana, a i do najtańszych raczej też nie należy.

Brunon K.

Postautor: Brunon K. » 20 paź 2017, 8:12

Wiedzą, ze nie wolno, ale i tak próbują.
Nie radzę usuwać ścian nośnych w Tych wieżowcach. Ale patrząc na osiedle, i czytając forum...
Nie dokończę bo się po obrażają Nowi Entelegenci!

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”