Gwarancja / rękojmia na pęknięcia ścian spowodowane osiadaniem budynku - Orlińskiego

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
nadka

Re: Gwarancja / rękojmia na pęknięcia ścian spowodowane osiadaniem budynku - Orlińskiego

Postautor: nadka » 11 sty 2018, 21:55

Czyli jest jakaś furtka, której nie przewidział ustawodawca i Budimex próbuje kręcić wykorzystując ją? Jakiś czas temu pytałam znajomego prawnika co jest chwilą sprzedaży mieszkania od której liczy się rękojmia i bez zawahania stwierdził, że akt notarialny. Wydaje się być to całkiem logiczne, bo przed nim następuje rozliczenie spraw finansowych pomiędzy deweloperem i klientem, a następnie czego ten pierwszy przenosi własność nieruchomości na klienta... Brzmi logicznie, prawda? Jeżeli powiem pani w sklepie, żeby coś dla mnie przechowała do jutra i jutro to kupię, a nawet dam zadatek, to przecież rękojmia / gwarancja liczy się dopiero od czasu sprzedaży, a nie obietnicy, że mi sprzedadzą. I można się z tego wykręcić?

I może warto dla tej sprawy wydzielić osobny temat, bo jednak to dosyć poważna sprawa i jednak dotyczy pewnie niejednego mieszkańca osiedli Avia i Orlińskiego.

morth

Re: Gwarancja / rękojmia na pęknięcia ścian spowodowane osiadaniem budynku - Orlińskiego

Postautor: morth » 12 sty 2018, 10:24

Pytanie teraz czy łaskawy Budimex liczy sobie 5letnią rękojmię od odbioru mieszkania czy od podpisania umowy deweloperskiej ?:D

ked14

Postautor: ked14 » 12 sty 2018, 10:37

morth pisze:Pytanie teraz czy łaskawy Budimex liczy sobie 5letnią rękojmię od odbioru mieszkania czy od podpisania umowy deweloperskiej ?:D

to jest dobre pytanie :)

Ostatnio sprawdzałem gwarancję na drzwi wejściowe (gerda) i jest dwuletnia od momentu montażu (montaż był w marcu, a odbiór mieszkania w sierpniu). Także wchodząc do mieszkania mamy nie 24, a 18-19 które pozostało (jak ktoś nie odbierze mieszkania w pierwszym terminie to ma jeszcze krócej) :)

Awatar użytkownika
Trohgal

Postautor: Trohgal » 12 sty 2018, 14:20

Liczą od daty przekazania lub aktu notarialnego (pewnie data przekazania bo to zawsze kilka tygodni wcześniej)
Problem jest w tym ze twierdza ze jeżeli ktoś podpisał umowę deweloperska przed grudniem 2014 a odebrał mieszkanie po tej dacie to obowiązuje ich stare przepisy - 3 letnia rękojmia

Awatar użytkownika
Trohgal

Postautor: Trohgal » 19 sty 2018, 14:51

Zasięgnąłem opinii u porady AT dlakonsumentow.pl
No i niestety potwierdzili stanowisko Budimexu że dla umów deweloperskich zawartych przed 25.12.2014 obowiązuje 3 letnia rękojmi
Jednak:
„ W tym miejscu chciałabym Pana jednak poinformować, że wygaśnięcie uprawień z tytułu rękojmi nie powoduje utraty roszczeń odszkodowawczych wynikających z ogólnych zasadach odpowiedzialności za nienależyte wykonanie umowy sprzedaży (TAK: art. 471 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny, Dz. U. z 2017 r., poz. 459 ze zm.). Roszczenia te przedawniają się w stosunku do nabywcy - konsumenta po upływie lat 10.”

adi

Postautor: adi » 19 sty 2018, 17:43

Trohgal pisze:Zasięgnąłem opinii

Dzięki za zorientowanie się w tym, jak sprawa wygląda. Dosyć pokrętne to jest, że nie chcą tu uznać aktu notarialnego, jako chwili sprzedaży mieszkania. Ale wychodzi na to, że trzeba ich ścigać z naprawą usterek, żeby się wyrobić w ciągu trzech lat z możliwie dużą liczbą rzeczy.

anonim

Postautor: anonim » 19 sty 2018, 21:01

mik pisze:
anonim pisze:Takie stanowisko jest nie spójne z prawem: rękojmi i gwarancji.

To napraw teraz a za rok znowu Ci ściany pękną. I co wtedy? Oczywiście zgłoś rękojmie ale też żyj w ciągłym remoncie i pyle.

Osiadanie budynków i pękanie ścian jest naturalnym procesem. Ten blok trochę waży więc będzie osiadał mimo przygotowania gruntu pod niego.

Ty pracujesz dla Budimexu, czy jesteś ich adwokatem na forum ? Tłumaczenie, że pęknięcia są naturalne to bzdura, jeśli budynek pęka to ma złe rozwiązania konstrukcyjne, zapytam retorycznie: co by było z takim budynkiem gdybyśmy mieli wstrząsy geologiczne, zawaliłby się, skore sam pęka ?

Marcin.Raczowski

Postautor: Marcin.Raczowski » 21 sty 2018, 14:51

Małe pęknięcia są raczej normalne przy takich budynkach, ale w niektórych mieszkaniach widziałem takie "kratery" na ścianach jak po trzęsieniu ziemi, co dla mnie jest dziwne.

mik

Postautor: mik » 22 sty 2018, 16:41

anonim pisze:
mik pisze:
anonim pisze:Takie stanowisko jest nie spójne z prawem: rękojmi i gwarancji.

To napraw teraz a za rok znowu Ci ściany pękną. I co wtedy? Oczywiście zgłoś rękojmie ale też żyj w ciągłym remoncie i pyle.

Osiadanie budynków i pękanie ścian jest naturalnym procesem. Ten blok trochę waży więc będzie osiadał mimo przygotowania gruntu pod niego.

Ty pracujesz dla Budimexu, czy jesteś ich adwokatem na forum ? Tłumaczenie, że pęknięcia są naturalne to bzdura, jeśli budynek pęka to ma złe rozwiązania konstrukcyjne, zapytam retorycznie: co by było z takim budynkiem gdybyśmy mieli wstrząsy geologiczne, zawaliłby się, skore sam pęka ?

Tak, BDX mi płaci.

Wydaje mi się, że gdybyśmy byli w strefie trzęsień to budynki byłyby budowane inaczej...ale się nie znam.

Ktoś wie czy należycie wykonano odprowadzenie wody deszczowej? Z tego co czytam wygląda to średnio w niektórych blokach-zalane windy i garaże. Jeśli woda będzie wypłukiwać grunt spod bloku to może dojść nawet do zawalenia.

skyman

Postautor: skyman » 18 lut 2018, 16:29

Z innego wątku na forum, tam gdzie opisano odparzenia tynku / farby w nowym mieszkaniu, ale chyba też warto wrzucić to tutaj, bo pokazuje, jak powinno to być robione, i to nie gdzieś daleko, ale na naszym osiedlu:
znasiek pisze:a to u mnie z ponad rok temu na Avii 6 nie było takich problemów z reklamacją, na spokojnie zaoferowali albo naprawienie wszystkich pęknięć i gdzieniegdzie odpadających niewielkich tynków przez swoją ekipę na około tydzień albo rekompensatę pieniężną liczoną na zasadzie jeśli jest coś nie halo na jakiejś ścianie to jest liczony cały metraż tej ściany razy stawka za metr (już nie pamiętam ile); malowanie tylko białą farbą a jak klient chce coś ładniej to dopłaca do koloru. Generalnie lepiej zgodzić się na poprawki bo jeśli się weźmie tylko rekompensatę pieniężną to traci się gwarancje. Pozatym wszystko przy mnie mieżyli, konsultowali, mówili jaką metodą będą łatać pęknięcia itp. Być może już teraz nie jest tak wesoło z reklamacjami jak piszecie.

Komuś udało się już może takie rzeczy wyprostować w taki sposób, jak to zostało opisane w poście powyżej? Bo tu wydaje się, że wszystko było całkiem w porządku :)

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”