Jakość i stabilność balustrad na balkonach bloków - osiedle Orlińskiego

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
Paproch i Farfocel

Jakość i stabilność balustrad na balkonach bloków - osiedle Orlińskiego

Postautor: Paproch i Farfocel » 27 lut 2018, 2:05

Witam.

Zastanawia mnie jakość zamontowania balustrad na balkonach. Ze 2 miesiące temu byłem z kolegą oglądać jedno z mieszkań w stanie deweloperskim na 14 piętrze. Oparłem się o balustradę na balkonie i od razu się poruszyła. Gdy potrząsłem rękami to ta ewidentnie się poruszała, a w jednym miejscu przymocowania do ściany zauważyłem tworzące się pęknięcia i kruszący się tynk na moich oczach.

Wczoraj miałem drugi termin odbioru mojego własnego mieszkania. Już po odbiorze i otrzymaniu kluczy potrząsnąłem dość mocno balustradą i ta nieznacznie się poruszała. Ponadto do ściany jest przymocowana tylko od lewej strony, od strony prawej nawet się nie styka ze ścianą, a opiera się na mocowaniach na podłodze/stropie. Jednak nie wiem, na ile to zamierzony efekt braku dociągnięcia do ściany i jest to zgodne z wymogami bezpieczeństwa a na ile po prostu forma niechlujstwa ze strony wykonawcy.

Inną rzeczą, które mnie zastanawiają, to są te szklenia, moim zdaniem niepraktyczne o tyle, że są zamontowane przed prętami balustrady (patrząc od strony balkonu), co utrudniać może utrzymanie ich w czystości od strony zewnętrznej. Nie bardzo sobie mogę wyobrazić, jak sięgać na zewnątrz myjką/ściereczką i nawet przy pomocy specjalnego sprzętu do mycia szyb (ściągaczki na kijku) nie bardzo dałoby się nim manewrować między metalowymi prętami balustrady. Bo od strony balkonu to nie ma problemu, ale od strony zewnętrznej to już kłopot, a takie zakurzone i zachlapane szklenia wyglądają bardzo nieestetycznie. Czy Wam w jakiś sposób sprawiają one trudności i niedogodności ?

Tommy

Re: Jakość i stabilność balustrad na balkonach bloków - osiedle Orlińskiego

Postautor: Tommy » 27 lut 2018, 10:30

A jak wrażenia po drugim odbiorze? Naprawili wszystkie usterki?

Paproch i Farfocel

Re: Jakość i stabilność balustrad na balkonach.

Postautor: Paproch i Farfocel » 27 lut 2018, 10:54

Niestety nie wszystkie. Zadrapania i rysy na tynku na suficie w salonie jedynie zamaziali bez wygładzenia i bez wyszlifowania, co wygląda równie nieestetycznie, jak te zadrapania. Na ścianach w salonie w ogóle nie zrobili nic. Nie wyrównali także wylewki na podłodze w łazience - zdaniem inspektora odchył był niewielki, zdaniem poziomicy spory, nawet kilka spiętych kartek swobodnie można było wsuwać pod poziomicę i jeździć nimi po podłodze. Udało się za to uzyskać od nich 3 worki kleju (ostro negocjując, bo chcieli dać co najwyżej 1 worek). Mój wykończeniowiec i tak będzie szlifował i gładził ściany i sufity, więc uznaliśmy, żeby już wykonawca Budimexu nie poprawiał tych mankamentów, bo jeszcze spierniczy bardziej, jak na suficie w salonie. Ale pozostałe usterki usunęli. Zauważyłem też rysy na szybach, których nie zauważyłem wcześniej przy pierwszym odbiorze, albo nie było ich wówczas i pojawiły się podczas prac poprawkowych. Ale to na miejscu panowie wyszlifowali szyby. No i w pewnym momencie po cichu przyszedł pewien pan ze ściereczką umyć klamkę drzwi zewnętrznych i sobie równie szybko i cicho poszedł, ale dzięki temu ukazały się obicia. Gdyby nie ten pan, to bym nawet nie zauważył ich. Więc zgłosiłem to jako usterkę. A pan ze ściereczką pewnie będzie stracony. ;-) Zaniepokoiła mnie jednak ta balustrada. Wcześniej sprawdzałem jej umocowanie i wydawała mi się być stabilna. Tym razem lekko chwiejąca się przy mocnym potrząsaniu. I to mnie niepokoi. O zdanie "fachowców" Budimexu i "niezależnych" inspektorów nie zapytam, bo Ci by uznaliby, że jest wszystko zgodne z normami, choćby pewnie i na ich oczach ta balustrada wraz z mocowaniami i połową ściany wypadła.

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”