Awaria masowa internetu na osiedlu Orlińskiego w Krakowie - Netia

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
michal_

Awaria masowa internetu na osiedlu Orlińskiego w Krakowie - Netia

Postautor: michal_ » 26 maja 2018, 10:49

Cześć,

Mam pytanie do osób korzystających z usług interneti, czy zwróciliście ostatnio uwagę u siebie na spadek prędkości ?
Mam wrażenie, że z początkiem kwietnia, jakość się pogorszyła. Korzystam z usługi Internet MAX 100 + TV, największą prędkość na kablu przy jednym urządzeniu mam do 25 Mbps a średnio ok 15.

Problem jest dość nietypowy bo do lokalu przy bezpośrednim podłączeniu usługi z pominięciem routera szybkość jest normalna.
Nie jest to wina routera, sprawdzane już na 2xNetiaSpot, Huawei, TP LINK AC1200 - dla każdego analogicznie taka sama sytuacja.

Dostałem informacje po trzech zgłoszeniach, dwóch wizytach techników, że to awaria masowa, która ma być rozwiązania do tygodnia dlatego szukam potwierdzenia, czy zauważyliście takie problemy u siebie. Nie chciałbym, żeby to była jakaś polityka firmy, że w ten sposób dostarczają usługę. Usługa nie jest droga ale jeżeli oferują takie prędkości to niech się tego trzymają.

Proszę sprawdźcie na kablu u siebie jaki macie transfer na speedtest i dajcie znać - jeżeli macie podobne problemy to możecie czekać albo zgłaszać. Dzięki

http://www.speedtest.net/result/7322664168

nadka

Re: Awaria masowa internetu na osiedlu Orlińskiego w Krakowie - Netia

Postautor: nadka » 26 maja 2018, 19:20

I jak, udało się naprawić awarię i sieć już działa, jak należy? Zastanawiam się nad wyborem dostawcy internetu, tylko skoro miałoby to działać, to nie wiem czy na pewno ta firma :/

knd

Postautor: knd » 26 maja 2018, 21:28

Co jakis czas mi scigam cos z torrentow i zawsze 100Mbps, więc nie było i nie ma żadnej awarii (np. teraz)

Teraz zastanowmy sie - mowisz, ze jak kompa podlaczasz bezposrednio do kabla wchodzacego do domu, to jest ok. Ja podlaczasz do tego kabla router i do routera kompa, to wtedy dziala wolno. To chyba jasno przedstawia, ze nie jest to wina wolnego internetu.

Wylacz w routerze kompletnie wifi i sprawdz wtedy.

Sprawdzales kabel, ktorym podlaczasz router do komputera?

Sprawdzales na innym komputerze?

Jak odpalisz na kompie netstat, to pokazuje coś ciekawego? Może coś Ci otwiera dużo połączeń i spowalnia NAT w routerze?

Może faktycznie wina routera. Te Netiaspoty, to straszna kicha, TP LINK AC1200 z oryginalnym oprogramowaniem nie jest wiele lepszy, tez go mam i dzialal beznadziejnie dokad nie wgralem OpenWRT, Huaweii nie wiem ale cudów bym się nie spodziewał.

Mieszkam w tym samym bloku, co Ty (klatka A) i nie mam zadnych problemow.

Ewentualnie jak sobie nie poradzisz, to mogę do Ciebie wpaść ze swoim kompem, albo swoim routerem (mam też zapasowy jakby co).

EDIT:

To jest mój wynik, kilka urządzeń podłączonych cały czas do netu: http://www.speedtest.net/result/7342874908

Czyli równe 100Mbps.

michal_

Postautor: michal_ » 26 maja 2018, 22:33

knd pisze:Co jakis czas mi scigam cos z torrentow i zawsze 100Mbps, więc nie było i nie ma żadnej awarii (np. teraz)

Teraz zastanowmy sie - mowisz, ze jak kompa podlaczasz bezposrednio do kabla wchodzacego do domu, to jest ok. Ja podlaczasz do tego kabla router i do routera kompa, to wtedy dziala wolno. To chyba jasno przedstawia, ze nie jest to wina wolnego internetu.

Wylacz w routerze kompletnie wifi i sprawdz wtedy.

Sprawdzales kabel, ktorym podlaczasz router do komputera?

Sprawdzales na innym komputerze?

Jak odpalisz na kompie netstat, to pokazuje coś ciekawego? Może coś Ci otwiera dużo połączeń i spowalnia NAT w routerze?

Może faktycznie wina routera. Te Netiaspoty, to straszna kicha, TP LINK AC1200 z oryginalnym oprogramowaniem nie jest wiele lepszy, tez go mam i dzialal beznadziejnie dokad nie wgralem OpenWRT, Huaweii nie wiem ale cudów bym się nie spodziewał.

Mieszkam w tym samym bloku, co Ty (klatka A) i nie mam zadnych problemow.

Ewentualnie jak sobie nie poradzisz, to mogę do Ciebie wpaść ze swoim kompem, albo swoim routerem (mam też zapasowy jakby co).

EDIT:

To jest mój wynik, kilka urządzeń podłączonych cały czas do netu: http://www.speedtest.net/result/7342874908

Czyli równe 100Mbps.

Dzieki za odpowiedz, do dzisiaj juz 3 technikow sie zastanawialo co sie dzieje kazdy z nowym netia spotem przychodzil pierwsze co to router chcial wymieniac. Jeden mi grozil ze kare bede placil ze nieslusznie zglaszam problem to go zaprosilem zeby sprawdzil na swoim sprzecie wszystko co chce i nic nie poradzil.

Swoj router uruchamialem w trybie bridge i bez znaczenia , mam rowniez openwrt i nic dalej to samo. Podnioslem nawet ttl skoro na kazdym dodatkowym urzadzeniu przed koncowym jest gorsza predkosc. Myslalem ze to ich praktyki, ale jezeli u Ciebie dziala to dobrze ta usluga w takim razie istnieje naprawde :) pytanie bede mial do netii co to za awaria masowa skoro dotyczy wybranych osob.

Dzieki za wsparcie poczekam do kilku dni co wymysla.

Po 2 wizytach myslalem ze faktycznie u mnie problem i wszystkie opcje sprawdzilem, na roznych kablach urzadzeniach, 3 laptopach. Myslalem ze po zmianach, ktore robilem po odbiorze mieszkania cos namieszalem przy obnizaniu skrzynki telewizyjno internetowej, ale nie wszystko jest ok.

knd

Postautor: knd » 26 maja 2018, 22:42

michal_ pisze:Dzieki za odpowiedz, do dzisiaj juz 3 technikow sie zastanawialo co sie dzieje kazdy z nowym netia spotem przychodzil pierwsze co to router chcial wymieniac. Jeden mi grozil ze kare bede placil ze nieslusznie zglaszam problem to go zaprosilem zeby sprawdzil na swoim sprzecie wszystko co chce i nic nie poradzil.

Swoj router uruchamialem w trybie bridge i bez znaczenia , mam rowniez openwrt i nic dalej to samo. Podnioslem nawet ttl skoro na kazdym dodatkowym urzadzeniu przed koncowym jest gorsza predkosc. Myslalem ze to ich praktyki, ale jezeli u Ciebie dziala to dobrze ta usluga w takim razie istnieje naprawde :) pytanie bede mial do netii co to za awaria masowa skoro dotyczy wybranych osob.

Dzieki za wsparcie poczekam do kilku dni co wymysla.

Po 2 wizytach myslalem ze faktycznie u mnie problem i wszystkie opcje sprawdzilem, na roznych kablach urzadzeniach, 3 laptopach. Myslalem ze po zmianach, ktore robilem po odbiorze mieszkania cos namieszalem przy obnizaniu skrzynki telewizyjno internetowej, ale nie wszystko jest ok.

A jeszcze mi przyszło jedno do głowy, sprawdzasz na kablach Cat5, czy Cat6? Bo jak Cat6, to one są ekranowane i ani netiaspot, ani tp-link nie mają uziemienia ekranu - w takim przypadku ten ekran będzie działać jak kondensator i będzie generować zakłócenia.

Skąd to wiem? Bo sam się czymś takim popisałem. :D Problem rozwiązałem tak, że ekran z kabli podłączyłem do uziemienia z gniazdka elektrycznego.

Ewentualnie jeszcze mi przychodzi do głowy, że ktoś na switchu w piwnicy założył Ci jakieś ograniczenie prędkości, źle QOS ustawił, albo przy podłączaniu komuś innemu kabla do crossownicy skopał coś z Twoim, no ale to już są rzeczy, których samemu nie sprawdzisz.

ragandbones

Postautor: ragandbones » 02 cze 2018, 16:10

Dziala Wam Netia teraz? U mnie ani internetu ani tv

knd

Postautor: knd » 02 cze 2018, 21:25

ragandbones pisze:Dziala Wam Netia teraz? U mnie ani internetu ani tv

Teraz dziala, wczesniej mnie nie bylo w domu, to nie wiem.

squax

Postautor: squax » 02 cze 2018, 22:08

Nie działa. Pracują nad problemem.

knd

Postautor: knd » 03 cze 2018, 21:11

Ej chłopaki, u mnie cały czas działa... ale może powinienem siedzieć cicho, bo mi odłączą? ;)

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”