Wygłuszenie mieszkań / wygłuszenie stropów / hałasy z innych mieszkań - os. Orlińskiego / Avia

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
Awatar użytkownika
Wściekły Wąż

Re: Wygłuszenie mieszkań / wygłuszenie stropów / hałasy z innych mieszkań - os. Orlińskiego / Avia

Postautor: Wściekły Wąż » 01 lis 2018, 20:34

Widzisz? Tak sformułowany post zawiera jakąś minimalną ilość treści i nie zniechęca do rozmowy, nawet jeżeli mamy inną opinię na zadany temat. To co pisałeś wcześniej zalatywało prostackim hejtem, a na to wielu mieszkańców nowej części osiedla jest uczulonych.
Uwierz mi, na temat Avii i Orlińskiego słyszałem już tak kosmiczne brednie, że szkoda gadać.
A co do użytych materiałów i jakości wygłuszenia porazmawiamy najwcześniej 21 listopada (a pewnie później ;)). Mam delikatną styczność z branżą budowlaną i zdziwiłbyś się jak walą w kulki ci "dobrzy" deweloperzy na osiedlach po 12k za metr.
A to, że wygłuszenie podłogi jest w gestii mieszkańców, to nie ja tak uważam, tylko takie są fakty, zwłaszcza w przypadku kupowania mieszkań w stanie deweloperskim. Bardzo wielu z nas odbierze mieszkanie puste, jedynie z wylewką na podłodze i będzie je meblować samemu, to jest fakt a nie opinia.
I to jakich użyjemy materiałów wpłynie na poziom wygłuszenia, znowu fakt a nie opinia. Nawet ci, którzy wykupili sobie mieszkanie urządzone, wybierają spośród iluś tam pakietów udostępnionych przez podwykonawców Budimexu, z różnymi materiałami i w różnych przedziałach cenowych. Rozmawiamy tu o tym etapie urządzania mieszkań a Ty wskakujesz w rozmowę i jedziesz ze swoim "budimex to gónwo". Chociaż nie masz pojęcia jakich materiałów użyto, to już wiesz że będzie hałas. Każdy z etapów budowy osiedla był przeprowadzany przez innych podwykonawców (nasz nawet przez dwóch ;)), więc tak naprawdę niewiele wiadomo, ale nie mamy powodów przypuszczać, że jest gorzej ani lepiej niż gdzie indziej.
Jedno jest pewne, hejt ze strony sąsiednich osiedli zbudowanych technologią wielkiej płyty jest śmieszny, bo nawet najtańsze współczesne materiały i technologie są o niebo lepsze niż wielka płyta budowana w czasach największych niedoborów socjalizmu.

znasiek

Re: Wygłuszenie mieszkań / wygłuszenie stropów / hałasy z innych mieszkań - os. Orlińskiego / Avia

Postautor: znasiek » 02 lis 2018, 22:42

dobra Wściekły nie ma co się spierać, peace ;) ; gdzie ty tam znalazłeś prostacki hejt? (hehe swoją drogą fajny tekst :D ); ja jak hejtuje to tak że wyraźnie widać, a nie że trochę lub może, a w tym temacie nie widzę sensu do hejtu (w temacie o strefie zamieszkania i parkowaniu można się wyżyć ale nie tu :D ); no co najwyżej (jak wskazałeś) hejt na BX ma dla mnie rację bytu; nasza różnica zdań polega wyłącznie na tym że Ty "jakby" zalecasz naprawiać błędy dewelopera tzn. wygłuszenie poprzez specjalne podłogi itp żeby było wszystkim fajnie (i ok dobry pomysł żeby żyło nam się lepiej), a ja bym mu za to posłał przysłowiową kulkę, za to że my mieszkańcy musimy dodatkowo postarać się o lepsze wygłuszenie, przyłożyć się do tego, postarać, bo on BX i jego podwykonawcy użyli tandety i to spaprali w stanie deweloperskim; a po tym co widziałem, słyszałem i czytałem w wielu przypadkach tak jest, ot tyle.

Awatar użytkownika
Wściekły Wąż

Postautor: Wściekły Wąż » 03 lis 2018, 0:19

No luz, rozumiem Cię.
Tylko, że wybór rodzaju podłogi to nie jest naprawianie czyiś błędów, nie fiksuj się znowu na swoim "koniku" ;).
Tak zwyczajnie jest, że za słyszalność odgłosów pomiędzy piętrami największy wpływ ma rodzaj parkietu. Nawet jak wszystko jest zrobione z super duper kosmicznego turbo nano ultra betonexu 3000, to i tak będziesz słyszał przysłowiowe tupanie kota, jak sąsiad położy na to najgorsze (nie najtańsze, to nie zawsze to samo) panele na goły beton.

znasiek

Postautor: znasiek » 03 lis 2018, 12:46

Wściekły Wąż pisze:Nawet jak wszystko jest zrobione z super duper kosmicznego turbo nano ultra betonexu 3000, to i tak będziesz słyszał przysłowiowe tupanie kota, jak sąsiad położy na to najgorsze (nie najtańsze, to nie zawsze to samo) panele na goły beton.

dokładnie tu się nie zgadzamy :) , bo według mnie super duper betonex 3000 będzie miał znaczenie, nie duże, ale zauważalne; ale mniejsza z tym niech każdy myśli swoje, nie ma co tego ciągnąć.

Staś

Postautor: Staś » 03 lis 2018, 15:16

To ja podsumuję ten temat.
Pan Znasiek nie ma pojęcia o budownictwie. Wierzy, że drożej znaczy lepiej. Wierzy w cudowne materiały stosowane przez innych, droższych, "lepszych" deweloperów.
W większości realizowanych bloków stosuje się te same materiały. Cena m2 mieszkania przy zakupie nie ma tu nic do rzeczy. To cena rynkowa uzależniona głównie od lokalizacji i ceny gruntu. Wszyscy deweloperzy budują bardzo podobnie, o ile nie identycznie. Wystarczy rozejrzeć się jadąc przez miasto. Wszędzie ta sama technologia. Lany beton (szybka, tania i solidna technologia) i niewielkie wstawki z ceramiki, betonów lekkich lub silikatu. Po co wstawki a nie 100 % beton? Żeby można było napisać w folderze, że blok jest wznoszony z użyciem np. ceramiki. Jest o czym potem opowiadać na spotkaniach rodzinnych. Tylko, że tej ceramiki jest tam może 5%. Materiały są takie, jakie wynikają z projektu budowlanego, który uwzględnia np. statykę budynku , akustykę itp. Jakie lepsze "wygłuszenie" ma zastosować deweloper? Dodam tylko, że nowe bloki są naprawdę lepiej wygłuszone niż wielka płyta. Na Orliśkiego jest np. izolacja akustyczna z wełny między korytarzami i klatkami schodowymi a mieszkaniami. Pokażcie mi coś takiego w bloku z płyty.

Ktoś pisze: "Prawda jest taka, że ściany i stropy w naszych blokach są cienkie ....". To jest własnie nieprawda, bo stropy u nas są wyjątkowo grube, a po drugie grubość betonu ma tu niewiele do rzeczy. Ściany są cieńsze niż powinny być? Bloki nam się zawalą?

Jeśli chodzi o podłogi to powszechnie stosuje się teraz tzw. "podłogę pływajcą". Taka jest zrobiona na Orlińskiego i w Avii. Zaryzykuję stwierdzenie, że 99,9 % nowej mieszkaniówki w Krakowie ma takie rozwiązanie. Materiały ? Zawsze te same: folia, styropian (może być wełna, ale nie wierzę że deweloper da wełnę, gdyż jest droższa), folia, jastrych na bazie cementu.
Jak zrobił to Budimex, można zobaczyć wiele razy na zdjęciach przez niego zamieszczanych.
Taką posdzkę można łatwo zepsuć podczas prac wykończeniowych. Np. podczas przerabiania instalacji idących w podłodze. Efekt - drgania i dźwięki przenoszące się bezpośrednio na strop. Ale to już wina mieszkańców (ekip wykończeniowych), a nie dewelopera.
Kwestia dalszego wykończenia (panele) jest drugorzędna. Więc nie wierzmy w bajki, że drogie panele są "cichsze". Zwiększanie grubości podkładu pod panele też ma sens do pewnego momentu. Jak masz ciepłą kurtkę i jest Ci w niej wystarczająco ciepło to ubierzesz sobie jeszcze dwie żeby było Ci jeszcze bardziej wystarczająco ciepło?

Miłego weekendu wszystkim.
Załączniki
indeks.png
podłoga
indeks.png (5.35 KiB) Przejrzano 5495 razy
Ostatnio zmieniony 03 lis 2018, 16:27 przez Staś, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wściekły Wąż

Postautor: Wściekły Wąż » 03 lis 2018, 16:16

Dzięki wielkie za tego posta :).

Staś

Postautor: Staś » 03 lis 2018, 16:50

Proszę bardzo.

Riva Verona - nad Wisłą, Dębniki. "Ekskluzif" taki,  że nawet ceny utajnione - "zapytaj o cenę" . Nie zapytam. Jak kupuję coś w sklepie, to towar ma podaną cenę. Mieszkanie to też towar.

lovekrakow.pl/galerie/zdjecie/id/91054#photo

Beton, beton i beton. Nawet się nie wysilili na wstawki z ceramiki czy silikatów. Dobre miejsce, sprzeda się, nie trzeba się wysilać. Buduje się jak najtaniej żeby wyciągnąć jak najwyższy zysk. Ściany grubsze, czy cieńsze niż u nas?

Jest !
Cenę znalazłem u pośredników - cena około 12 000 zł/m2.
Pewnie z lepszego betonu. ;)

sam.slater

Postautor: sam.slater » 04 lis 2018, 11:58

Technologia przyjęta przez budiemx jest ok, zresztą nie ma innej lepszej niż podloga pływająca, chyba że podłoga pływająca i sufit podwieszony, to wtedy mamy już mega parametry akustyczne - jak w biurowcach. Izolacyjność akustyczna stropu jest funkcję jego masy, ale to też uproszczenie, bo mamy różne rodzaje rozchodzenia się dźwięku i właśnie w tym rzecz. Jeżeli deweloper zastosował 5 cm styropianu w podłodze pływającej i umieścił tam jednosześnie rure odpływu kanalizacji fi 50 ze spadkiem to mamy mostek akustyczny czy nie? Mamy. Jeżeli deweloper postawił ścianę działową na płycie betonowej to mamy motek akustyczny na ściance? Mamy. Stosując maty pod panelami możemy wygluszyć dźwięki uderzeniowe o podłogę. Wełna minteralna na korytarzach pojawiłą się ze względow p.poż. REI120.

Oczywiście napiszecie zaraz że się nie znam ;)

Obrazek

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”