Planowana inwestycja w sąsiedztwie bloku Orlińskiego 1

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
maximuss

Re: Planowana inwestycja w sąsiedztwie bloku Orlińskiego 1

Postautor: maximuss » 13 maja 2019, 14:57

Ktoś wie co się dzieje z tą inwestycją? Miała ruszyć na początku roku a już mamy maj i jest cisza.

marzec

Postautor: marzec » 13 maja 2019, 18:51

z tego co sie dowiedzialem od jednego z podwykonawcow, budimex ma pozwolenie na budowe 2 blokow z 4 ale podobno nie oplaca sie taki wariant i beda chcieli sprzedac dzialke miastu.

maximuss

Postautor: maximuss » 13 maja 2019, 19:47

Tak przypuszczałem, że ta cisza może być związana z analizą finansową i spadkiem opłacalności. Cała ta inwestycja może upaść przez przewlekłość decyzji administracyjnych i spraw sądowych.

Przestudiowałem na podstawie ogólnodostępnych informacji tą sprawę i w skrócie wygląda to mnie więcej tak.

Jeśli chodzi o pozwolenie na wycinkę drzew:
1.BXN w toku postępowania o wydanie pozwolenia na budowę całego osiedla Avia/Orlińskiego otrzymał od Wydziału Kształtowania Środowiska (WS) pozytywne uzgodnienie środowiskowe m.in. w zakresie wycinki drzew (w tym na działce 299/2).
2. BXN wystąpił do WS z wnioskiem o wycinkę drzew na 299/2 i otrzymał odmowną decyzję.
3. BXN odwołał się do SKO, które utrzymało decyzję WSu.
4. BXN zaskarżył decyzję do WSA.
5.WSA wyrokiem z listopada 2016 roku uchyliło decyzję WSu i zwróciło sprawę do ponownego rozpoznania do organu I stopnia.
6. Wpłynęła skarga kasacyjna na wyrok WSA. NSA wyrokiem z lutego 2019 oddalił skargę kasacyjną i wyrok WSA stał się prawomocny.

Jeśli chodzi o pozwolenie na budowę:
1. BXN wystąpił z wnioskiem o zamianę pozwolenia na budowę w zakresie budowy dwóch budynków w Enklawie 15.
2.BXN otrzymał negatywną decyzję i odwołał się od niej do wojewody.
3. Wojewoda uchylił tą decyzję i sprawa wróciła do organu I stopnia, czyli Wydziału Architektury i Urbanistyki UMK.
4. W listopadzie 2018 roku WAiU wydał pozytywną decyzję zamienną na budowę dwóch bloków w E15. Te dwa budynki nie kolidują z zielenią.
5. W/w decyzja w dalszym ciągu nie widnieje jako ostateczna i może to wynikać z tego, że:
a) WAiU nie zaktualizował danych
b) było odwołanie do wojewody/skarga do sądu administracyjnego

Budowa dwóch zachodnich budynków nie koliduje z zielenią, ale budowa trzeciego bloku wiąże się z wycinką drzew. Z czwartego bloku BXN oficjalnie zrezygnował w komunikacie.

Na chwilę obecną (jeśli to pozwolenie na budowę dwóch bloków jest ostateczne) BXN może postawić dwa bloki a trzeci wiązałby się z ponownymi postępowaniami o wycinkę drzew i o pozwolenie na budowę, które ponownie oznaczają oczekiwanie na decyzje + ewentualne odwołania. Zobaczymy co zdecyduje BXN, bo faktycznie może się okazać, że sprzedadzą działkę miastu.

mmm123

Postautor: mmm123 » 13 maja 2019, 20:48

maximuss pisze:Tak przypuszczałem, że ta cisza może być związana z analizą finansową i spadkiem opłacalności. Cała ta inwestycja może upaść przez przewlekłość decyzji administracyjnych i spraw sądowych.

Przestudiowałem na podstawie ogólnodostępnych informacji tą sprawę i w skrócie wygląda to mnie więcej tak.

Jeśli chodzi o pozwolenie na wycinkę drzew:
1.BXN w toku postępowania o wydanie pozwolenia na budowę całego osiedla Avia/Orlińskiego otrzymał od Wydziału Kształtowania Środowiska (WS) pozytywne uzgodnienie środowiskowe m.in. w zakresie wycinki drzew (w tym na działce 299/2).
2. BXN wystąpił do WS z wnioskiem o wycinkę drzew na 299/2 i otrzymał odmowną decyzję.
3. BXN odwołał się do SKO, które utrzymało decyzję WSu.
4. BXN zaskarżył decyzję do WSA.
5.WSA wyrokiem z listopada 2016 roku uchyliło decyzję WSu i zwróciło sprawę do ponownego rozpoznania do organu I stopnia.
6. Wpłynęła skarga kasacyjna na wyrok WSA. NSA wyrokiem z lutego 2019 oddalił skargę kasacyjną i wyrok WSA stał się prawomocny.

Jeśli chodzi o pozwolenie na budowę:
1. BXN wystąpił z wnioskiem o zamianę pozwolenia na budowę w zakresie budowy dwóch budynków w Enklawie 15.
2.BXN otrzymał negatywną decyzję i odwołał się od niej do wojewody.
3. Wojewoda uchylił tą decyzję i sprawa wróciła do organu I stopnia, czyli Wydziału Architektury i Urbanistyki UMK.
4. W listopadzie 2018 roku WAiU wydał pozytywną decyzję zamienną na budowę dwóch bloków w E15. Te dwa budynki nie kolidują z zielenią.
5. W/w decyzja w dalszym ciągu nie widnieje jako ostateczna i może to wynikać z tego, że:
a) WAiU nie zaktualizował danych
b) było odwołanie do wojewody/skarga do sądu administracyjnego

Budowa dwóch zachodnich budynków nie koliduje z zielenią, ale budowa trzeciego bloku wiąże się z wycinką drzew. Z czwartego bloku BXN oficjalnie zrezygnował w komunikacie.

Na chwilę obecną (jeśli to pozwolenie na budowę dwóch bloków jest ostateczne) BXN może postawić dwa bloki a trzeci wiązałby się z ponownymi postępowaniami o wycinkę drzew i o pozwolenie na budowę, które ponownie oznaczają oczekiwanie na decyzje + ewentualne odwołania. Zobaczymy co zdecyduje BXN, bo faktycznie może się okazać, że sprzedadzą działkę miastu.

Fajne przedstawienie sprawy. Gratuluję analizy.
Dla obecnych mieszkańców, gdyby miasto odkupiło działkę i zainwestowało w zieleń, to byłaby bardzo dobra wiadomość.

Jakubyyy

Postautor: Jakubyyy » 14 maja 2019, 11:51

No właśnie miasto miało tę działkę odkupić. Paniętam, jak prezydent mówił, że miasto urządzi tam skwer dla wszystkich.

Micha
Kontaktowanie:

Postautor: Micha » 17 maja 2019, 12:39

Oby ta inwestycja ruszyła z kopyta, marzy mi się jeszcze wiecej lokali usługowo-handlowych w pobliżu :P

eleese

Postautor: eleese » 20 maja 2019, 7:48

Micha pisze:Oby ta inwestycja ruszyła z kopyta, marzy mi się jeszcze wiecej lokali usługowo-handlowych w pobliżu :P

W bloku przy Orlińskiego 1 jest jeszcze sporo wolnych lokali...

Micha
Kontaktowanie:

Postautor: Micha » 23 maja 2019, 14:31

eleese pisze:
Micha pisze:Oby ta inwestycja ruszyła z kopyta, marzy mi się jeszcze wiecej lokali usługowo-handlowych w pobliżu :P

W bloku przy Orlińskiego 1 jest jeszcze sporo wolnych lokali...

A co mi z pustych lokali ? :lol:

Żeby powstały nowe lokale handlowe, a stare się wypełniły musi się wprowadzić więcej mieszkańców - Idąc dalej tym tropem muszą powstać nowe bloki mieszkalne.

Mate

Postautor: Mate » 07 cze 2019, 8:20

Czy wiadomo coś w sprawie tego bloku, który ma powstać za Orlińskiego 1? W ostatnich dniach zaczęli coś tam grzebać koparką.

kamil

Postautor: kamil » 11 cze 2019, 18:27

Na ogrodzeniu pojawiła się tablica informacyjna:
Budowa zespolu budynków E15
Dziś od rana na tym terenie pracowała koparka, także wygląda na to że na nic zdały się protesty

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”