Montaż klimatyzacji z jednostką zewnętrzną w bloku - Orlińskiego / Avia
Re: Montaż klimatyzacji z jednostką zewnętrzną w bloku - Orlińskiego / Avia
czyli trzeba zwrócic sie z prosba o zgodę do zarządcy.
-
póki nie mamy na O8 wspólnoty to pewnie tak 

A tak z innej beczki, taka klima to głośna jest?
morth pisze:A tak z innej beczki, taka klima to głośna jest?
nie....ale to też chyba zalezy jaki sprzęt się kupi ( jeszcze co do szczegółów się nie orientowałam )
mike_ pisze:jasiek pisze:Nie wiem co wszyscy mają z tym szpeceniem elewacji
Dajcie żyć ludzie..
To mamy na myśli...
Nie dość, że O i Avia już teraz wyglądają jak wyglądają to może dbajmy o to co mamy.

Dobrze by było, gdyby Budimex przy odbiorach dawał każdemu zalaminowaną kartkę, gdzie było by napisane dużą czerwoną czcionką, w najważniejszych punktach, czego nie wolno robić na własną rękę w mieszkaniu i w częściach wspólnych ;p Żeby później się ktoś nie usprawiedliwiał niewiedzą. Albo niech wisi takie coś przy wejściach 

Deweloper Budimex daje coś takiego, choć może nie jest to na jednej kartce - jest to instrukcja użytkowania mieszkania i tam jest sporo tego rodzaju informacji zawartych, tylko wiadomo, ma to sporo stron i trzeba się przez nie przekopać
Generalnie elewacja bloku jest częścią wspólną, podobnie jak balkon i teoretycznie, nie można w nią ingerować bez zgody i aprobaty wspólnoty mieszkaniowej. Inna sprawa, że to też może wiązać się z utratą gwarancji na elewację, więc lepiej z tym ostrożnie postępować 
Chyba, że miałby sens montaż klimatyzacji bez jednostki zewnętrznej, może ktoś ma z tym jakieś doświadczenia?

Chyba, że miałby sens montaż klimatyzacji bez jednostki zewnętrznej, może ktoś ma z tym jakieś doświadczenia?
jasiek pisze:mike_ pisze:jasiek pisze:Nie wiem co wszyscy mają z tym szpeceniem elewacji
Dajcie żyć ludzie..
To mamy na myśli...
Nie dość, że O i Avia już teraz wyglądają jak wyglądają to może dbajmy o to co mamy.
bez przesady. Nie dajmy się zwariować. Póki wszystko jest nowe i piękne to cieszy oko to każdy się czepia. Po roku, dwóch latach będzie.kazdemu wszystko jedno. Trzeba dbać o otoczenie i szanować części wspólne i sąsiadów a potem czepiać się elewacji. Nikt nie pyta się wspólnoty o montaż tylko montuje jak chce.
Niby dlaczego ma każdemu być wszystko jedno? No chyba skoro jest ten temat to właśnie NIE JEST wszystko jedno.
A elewacja to nie jest część wspólna

Rozumiem, że zależy Ci na tym żeby Twoje mieszkanko traciło na wartości ze względu na wygląd otoczenia?

W taki sposób również SZANUJE SIĘ sąsiadów.
Nie jest mi wszystko jedno, ale wiem jacy są ludzie. Ja akurat należę do osób, które szanują sąsiadów i otoczenie w którym mieszkają, ale nie dajmy się zwariować. Masz pytać wspólnotę o montaż anteny satelitarnej, może i dobrze że nie ma samowolki ale ludzie mają podejście takie jakie mają że wszystko szpeci, kolor anteny nie taki itd, Dla mnie to już przesada. Nie uważam, żeby antena satelitarna była tu problemem. Rozsądnie zamontowana klimatyzacja też jest ok, sąsiad w klatce obok ma na elewacji ale zasypiając co wieczór nie myślę o tym, że ona tam wisi i szpeci wygląd bloku. Wszystko w granicach zdrowego rozsądku. Na tak duzym osiedlu i tak nie uplinujesz ludzi więc szkoda sobie szarpać nerwy 

jasiek pisze:Nie jest mi wszystko jedno, ale wiem jacy są ludzie. Ja akurat należę do osób, które szanują sąsiadów i otoczenie w którym mieszkają, ale nie dajmy się zwariować. Masz pytać wspólnotę o montaż anteny satelitarnej, może i dobrze że nie ma samowolki ale ludzie mają podejście takie jakie mają że wszystko szpeci, kolor anteny nie taki itd, Dla mnie to już przesada. Nie uważam, żeby antena satelitarna była tu problemem. Rozsądnie zamontowana klimatyzacja też jest ok, sąsiad w klatce obok ma na elewacji ale zasypiając co wieczór nie myślę o tym, że ona tam wisi i szpeci wygląd bloku. Wszystko w granicach zdrowego rozsądku. Na tak duzym osiedlu i tak nie uplinujesz ludzi więc szkoda sobie szarpać nerwy
Właśnie o to chodzi, że jednak jak każdy sobie zamontuje klimę/antenę, to jednak szpeci wygląd tego bloku, poza tym chyba pozostają kwestie związane z gwarancją dewelopera na tę elewację.
Nie chodzi o szarpanie sobie i komuś nerwów ale spokojne przypominanie co można, a czego nie można robić.
Jeśli każdy będzie się stosował do tych podstawowych zasad to życie na tym wielkim osiedlu będzie znacznie łatwiejsze i przyjemniejsze.

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”