Brak zaworów odcinających centralne ogrzewanie w niektórych pionach Orlińskiego / Avia

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
maciek

Re: Zdjęcia zaworów odcinających ogrzewanie i wodę w pionach - Orlińskiego / Avia

Postautor: maciek » 28 wrz 2017, 23:04

Obrazek

może teraz się uda :x

maciek

Re: Brak zaworów odcinających centralne ogrzewanie w niektórych pionach Orlińskiego / Avia

Postautor: maciek » 30 wrz 2017, 19:42

Adminie - taka mała prośba o zmianę tematu wątku - proponuję: BRAK zaworów odcinających Centralne Ogrzewanie w pionach Orlińskiego / Avia.
Sprawa jest poważna, a deweloper umywa ręce ... :?

iti

Re: Brak zaworów odcinających centralne ogrzewanie w niektórych pionach Orlińskiego / Avia

Postautor: iti » 02 paź 2017, 23:59

Tak to wygląda w Orlińskiego 4:

Obrazek

Mam nadzieję, że zdjęcie okaże się pomocne ;)

maciek

Postautor: maciek » 03 paź 2017, 9:18

Obrazek

No właśnie, jednak widać różnicę! W przypadku instalacji w O4 jest zawór kulowy przed zaworem nastawnym !
W O8 brak jest takiego zaworu (o wartości 10 pln) - jest to wada wykonania instalacji i powinniśmy wymóc na BDX zamontowanie takich zaworów.

PS poruszam tą kwestię nie dlatego, że nie mam co robić w pracy/w domu i wymyślam, a dlatego że w naszym mieszkaniu okazał się być nieszczelny kaloryfer i okazało się, że w przypadku awarii nie ma jak szybko zakręcić dopływu. Sugerowanie przez BDX zamykania dopływu przez zawory podgrzejnikowe lub wzywanie hydraulika w takim przypadku jest po prostu żenujące . :?

Gregor

Postautor: Gregor » 03 paź 2017, 12:18

Nie mam zielonego pojęcia o hydraulice, ale tak na zdrowy chłopski rozum, to może po prostu wystarczy ściągnąć ten plastikowy kapturek i zakręcić zawór?

pawd_tbg

Postautor: pawd_tbg » 03 paź 2017, 13:22

Nie wolno. Tym zaworem jest ustawiony przepływ przez nasze mieszkanie. Zmiana nastawy zaburzy ogrzewanie w całym pionie. Ktoś może mieć całkowicie zimne grzejniki. Teoretycznie można by liczyć obroty i potem tyle samo wykonać w 2 stronę. Ale nie wiem czy po całkowitym jego zakręceniu zawór się zamknie.
A i tak ma to mało wspólnego z awaryjnym wyłączeniem w razie wycieku wody z instalacji w mieszkaniu.
Jak taki sam system będzie na O3 to będzie trzeba przejść po mieszkaniach z podaniem by się każdy podpisał i do BX sprawę zgłosić.

maciek

Postautor: maciek » 03 paź 2017, 14:27

pawd_tbg pisze:Nie wolno. Tym zaworem jest ustawiony przepływ przez nasze mieszkanie. Zmiana nastawy zaburzy ogrzewanie w całym pionie. Ktoś może mieć całkowicie zimne grzejniki. Teoretycznie można by liczyć obroty i potem tyle samo wykonać w 2 stronę. Ale nie wiem czy po całkowitym jego zakręceniu zawór się zamknie.
A i tak ma to mało wspólnego z awaryjnym wyłączeniem w razie wycieku wody z instalacji w mieszkaniu.
Jak taki sam system będzie na O3 to będzie trzeba przejść po mieszkaniach z podaniem by się każdy podpisał i do BX sprawę zgłosić.

No właśnie teoretycznie i zgodnie z instrukcją nie wolno ... lecz co zrobić gdy w mieszkaniu jest wyciek wody z kaloryfera ? I zalewa nas i sąsiada?
Oczywiście ja zakręciłem ten kapturek przed przyjazdem hydraulika, który po przyjeździe sprawdził czy ...jest dobrze dokręcony. Więc teoretycznie nastawy pozmieniane.

Gregor

Postautor: Gregor » 03 paź 2017, 15:04

pawd_tbg pisze:Nie wolno. Tym zaworem jest ustawiony przepływ przez nasze mieszkanie. Zmiana nastawy zaburzy ogrzewanie w całym pionie. Ktoś może mieć całkowicie zimne grzejniki. Teoretycznie można by liczyć obroty i potem tyle samo wykonać w 2 stronę. Ale nie wiem czy po całkowitym jego zakręceniu zawór się zamknie.

W specyfikacji jest mowa o nastawie wstępnej, którą wykonuje się specjalnym kluczem. Może to jest zabezpieczenie przed "rozregulowaniem" pionu?
http://www.herz.com.pl/grafiki/kt_7217_ts_v.pdf

pawd_tbg

Postautor: pawd_tbg » 03 paź 2017, 19:34

Teraz powstają dwa pytania.
1. Jak sobie to rozreguluje ktoś sam - to jak to nastawić ponownie, by było dobrze. Czy jest to w stanie zrobić jakiś hydraulik czy musi to robić BX aby było dobrze i każdy miał Ciepło.

2. Jak zmusić BX aby zamontował zawory dzięki którym można by odciąć całkowicie ogrzewanie (jak to jest na O4) Ja osobiście grzejników przekładać nie zamierzam. Ale chcę mieć możliwość awaryjnego odłączenia ogrzewania. Choć kto to wie co kto za 5 albo 10 lat będzie chciał robić w swoim mieszkaniu.

Postaram się popytać znajomych czy na wykonanie takiej instalacji są jakieś wytyczne. Czy ten zawór nie jest konieczny.

egal1754

Postautor: egal1754 » 04 paź 2017, 7:34

Proponuje powołać się na
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
Rozdział 4
Instalacje ogrzewcze
§ 132.

10. Poszczególne części instalacji ogrzewczej powinny
byç wyposażone w armaturę umożliwiającą zamknięcie dopływu ciepła do nich i opróżnienie z czynnika
grzejnego bez konieczności przerywania działania
pozostałej części instalacji.

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”