Parkowanie poza miejscami postojowymi wyznaczonymi na osiedlu - Orlińskiego

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
Saul

Re: Parkowanie poza miejscami postojowymi wyznaczonymi na osiedlu - Orlińskiego

Postautor: Saul » 11 paź 2018, 9:16

Fiszka pisze:Saul powiedz to tym, którzy niosą ciężkie zakupy, prowadzą wózek i drugie dziecko za rękę, poruszają się o kulach. Nie chodzi o wygodę posiadaczy miejsc parkingowych ale uszanowanie pieszych. Wierz mi, samochody często stoją tak, że trzeba się obok nich przeciskać albo, co gorsza, iść ulicą.

Faktycznie skandal. Ja w tym nie widzę problemu, zrobienie kilku krokow wiecej to dla mnie nie problem, pewnie dlatego nie rozumiem tych postulatów. Ile osób poruszających się o kulach widujesz? Żeby nie było, w trakcie mojego ogólnego życia w krk miałem 4 operacje, z czego 2 na nogi i nigdy nie był to dla mnie probelm. Jak prowadzisz dziecko za rekę to musicie isc obok? Jak Ty się zmieścisz to dziecko tym bardziej idąc za lub przed Tobą. A jak niosą lekkie zakupy to mają wiecej miejsca?

Jedynie rozumiem osoby niepełnosprawne (poruszających na wózku się nie widziałem) i pchające wózki. Ale wystarczy się przejść po soiedlu dwa razy, żeby wiedzieć któredy chodzić, aby się nie przeciskać. Oczywiscie tego nie wymagam, ale z Twoich 4 argumentów jestem w stanie zrozumieć tylko jeden :) Reszta to dla mnie szukanie na siłe argumentów w celu poparcia swojej racji

Edit: Na mostostal i budimex zaparkowany w nieprawidłowym miejscu też bym dzwonił :) Ale mam dziwne przeczucie, że im uda się to obejsc...

jasiek pisze:Przejdź się za blokiem O3 w stronę O1. Tam nie da się bez wózka przejść a co dopiero z wózkiem czy rowerem. Tam to już jest przegięcie totalne mimo, że tam zaprojektowana jest trasa spacerowa od Ania 2 aż do Orlińskiego 1.

Ale jak tam sie nie da przejsc to ide pieknie wytyczoną sciezką wzdłuż orlińskiego. 2-3 minuty więcej mnie nie zbawi, nawet w czasie smogu nie uratuje mi to życia. I rowerem tam jeździłem nie raz

ragandbones

Postautor: ragandbones » 11 paź 2018, 9:23

Neigbour pisze:Oj Jak ja tam chodzę z wózkiem to takie k...y mi się Cisna na język że aż świat mały..
Tam to świat na głowie stoi że wózkiem muszę zjechać na drogę bo na chodniku samochody i nie ma jak przejść...

Jak chodnik jest zastawiony ide srodkiem jezdni :) w sluchawkach nie slychac klaksonow :)

kad

Postautor: kad » 11 paź 2018, 10:47

Saul pisze:
Fiszka pisze:Saul powiedz to tym, którzy niosą ciężkie zakupy, prowadzą wózek i drugie dziecko za rękę, poruszają się o kulach. Nie chodzi o wygodę posiadaczy miejsc parkingowych ale uszanowanie pieszych. Wierz mi, samochody często stoją tak, że trzeba się obok nich przeciskać albo, co gorsza, iść ulicą.

Faktycznie skandal. Ja w tym nie widzę problemu, zrobienie kilku krokow wiecej to dla mnie nie problem, pewnie dlatego nie rozumiem tych postulatów. Ile osób poruszających się o kulach widujesz? Żeby nie było, w trakcie mojego ogólnego życia w krk miałem 4 operacje, z czego 2 na nogi i nigdy nie był to dla mnie probelm. Jak prowadzisz dziecko za rekę to musicie isc obok? Jak Ty się zmieścisz to dziecko tym bardziej idąc za lub przed Tobą. A jak niosą lekkie zakupy to mają wiecej miejsca?

Jedynie rozumiem osoby niepełnosprawne (poruszających na wózku się nie widziałem) i pchające wózki. Ale wystarczy się przejść po soiedlu dwa razy, żeby wiedzieć któredy chodzić, aby się nie przeciskać. Oczywiscie tego nie wymagam, ale z Twoich 4 argumentów jestem w stanie zrozumieć tylko jeden :) Reszta to dla mnie szukanie na siłe argumentów w celu poparcia swojej racji

Edit: Na mostostal i budimex zaparkowany w nieprawidłowym miejscu też bym dzwonił :) Ale mam dziwne przeczucie, że im uda się to obejsc...

jasiek pisze:Przejdź się za blokiem O3 w stronę O1. Tam nie da się bez wózka przejść a co dopiero z wózkiem czy rowerem. Tam to już jest przegięcie totalne mimo, że tam zaprojektowana jest trasa spacerowa od Ania 2 aż do Orlińskiego 1.

Ale jak tam sie nie da przejsc to ide pieknie wytyczoną sciezką wzdłuż orlińskiego. 2-3 minuty więcej mnie nie zbawi, nawet w czasie smogu nie uratuje mi to życia. I rowerem tam jeździłem nie raz

Całe życie wydawało mi się, że chodniki robi się dla pieszych, a nie dla samochodów... :roll: Coś się zmieniło?

adi

Postautor: adi » 11 paź 2018, 10:56

Saul pisze:

Faktycznie skandal. Ja w tym nie widzę problemu, zrobienie kilku krokow wiecej to dla mnie nie problem, pewnie dlatego nie rozumiem tych postulatów. Ile osób poruszających się o kulach widujesz?

Skoro nie widzisz problemu ze zrobieniem kilku kroków więcej, to odstaw samochód na jednym z parkingów obok osiedla i przejdź się. Nie widzę żadnego powodu, dla którego mieszkańcy mają go omijać, kiedy parkujesz go na chodniku. A choćby i jedna osoba o kulach się zdarzyła, to powinna móc wygodnie przejść przeznaczonym dla niej i innych pieszych chodnikiem i nic ci do tego, ile to przypadków.

Paproch i Farfocel

Postautor: Paproch i Farfocel » 11 paź 2018, 21:14

Na osiedlu często widuje się biały samochód reklamujący niejaki Maripossa Styl. A gdzie ten samochód się zazwyczaj widuje ? Na chodnikach przy pasie startowym przy O3 i O5, na drodze przeciwpożarowej (przy O8) lub na wejściach do klatek schodowych innych bloków (zwłaszcza O5), choć sam kierowca mieszka w innym, bo sąsiednim bloku (O8). Czyli parkuje wszędzie tam, gdzie parkować nie można lub się nie powinno. I tak od co najmniej początku tego roku. Czasami za wycieraczkami widywało się karteczki Gremaxu przypominające o zakazach parkowania w tych miejscach. Nie pomogło. Więc co takiego cwaniaczka nauczy ? Mandat jeden za drugim ? Niestety straż miejska już chyba nie reaguje, nie przyjeżdża na zgłoszenia. A takich cwaniaczków jak ten goguś od Maripossa Styl jest sporo, którzy myślą tylko i wyłącznie o własnej wygodzie. Apeluję do takich właśnie kierowców, którzy czują się upoważnieni do pozostawiania swych samochodów, gdzie mają kaprys. Opamiętajcie się ! Szanujcie innych mieszkańców. Nie jesteście panami tego świata, tylko samolubnymi cwaniakami, a wasze samochody to nie świętości, ale utrapienia dla innych. Jak nie ma miejsca pod waszymi klatkami, to zostawiajcie je tam, gdzie są wolne miejsca postojowe. Paręset metrów pieszo od klatki do samochodu to nie jest dramat, ale wciąż wygoda.

Saul

Postautor: Saul » 12 paź 2018, 14:38

kad pisze:Całe życie wydawało mi się, że chodniki robi się dla pieszych, a nie dla samochodów... :roll: Coś się zmieniło?

To całe życie byłeś w błędzie. Zatem odsyłam do poszukania definicji i przeznaczenia chodznika. Nie zamierzam Cie edukować, skoro innym przez lata się nie udało.

adi

Możliwość parkowania regulują przepisy. Skoro w pewnych miejscach wezwana przez Was policja nie kara mandatami kierowców to najwyraźniej w myśl panujących przepisów można tam parkować. Odpowiadając na Twoją sugestię. Skąd wiesz gdzie odstawiam samochód?

Na prawdę ludzie (Paproch) nie macie co robić, tylko sprawdzacie gdzie ktoś parkuje i sprawdzacie gdzie gość mieszka? To jest skandal żyć w takiej wspólnocie, a nie wśród ludzi, którzy zamją kawałek chodnika. Grubo.

kad

Postautor: kad » 12 paź 2018, 14:50

Saul pisze:
kad pisze:Całe życie wydawało mi się, że chodniki robi się dla pieszych, a nie dla samochodów... :roll: Coś się zmieniło?

To całe życie byłeś w błędzie. Zatem odsyłam do poszukania definicji i przeznaczenia chodznika. Nie zamierzam Cie edukować, skoro innym przez lata się nie udało.

To ja odsyłam do definicji i przeznaczenia chodnika :lol:

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Chodnik_(droga)

"Chodnik (trotuar) – utwardzony pas terenu służący do poruszania się pieszych, zazwyczaj fragment pobocza drogi. W Polsce najczęściej wyłożony jest płytami betonowymi, kostką betonową lub kamiennym brukiem.

Główną funkcją chodników jest zapewnienie bezpiecznej i wygodnej komunikacji pieszym i oddzielenie jej od komunikacji kołowej na drodze. Mogą pełnić funkcje promenady.

Regulacje prawne w Polsce
Zgodnie z definicją z ustawy Prawo o ruchu drogowym chodnik to „część drogi przeznaczona do ruchu pieszych”[1]. Zgodnie z ustawą żadnym pojazdem kołowym łącznie z rowerami nie można zatem jeździć wzdłuż po chodniku. Rowerem po chodniku można jechać wyłącznie, gdy są spełnione 3 warunki: nie ma drogi dla rowerów, dopuszczalna szybkość poruszania się na drodze wynosi więcej niż 50 km/h i chodnik ma minimum 2 metry szerokości. Rowerem można jechać też, gdy jadąca osoba opiekuje się „osobą w wieku do lat 10 kierującą rowerem”, a także w przypadku wystąpienia niekorzystnych warunków atmosferycznych, takich jak opady śniegu, silny wiatr, ulewa, gołoledź, gęsta mgła.

Parkowanie na chodniku pojazdem samochodowym dozwolone jest w określonych przypadkach: na danym odcinku nie może obowiązywać zakaz zatrzymania albo postoju, a szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych ma być nie mniejsza niż 1,5 m. Pojazd nie może utrudniać przejścia pieszym po chodniku (Art. 47. ustawy Prawo o ruchu drogowym)."

Na edukację nigdy nie jest za późno :)
Ostatnio zmieniony 12 paź 2018, 15:13 przez kad, łącznie zmieniany 2 razy.

Mordin

Postautor: Mordin » 12 paź 2018, 15:10

Przecież to jest jasne gdzie można i nie można parkować na tym osiedlu - nie trzeba się z tego doktoryzować - przepisy są jasne - to, że służby nie zawsze przyjeżdżają i nie karzą to nie znaczy, że nagle parkowanie tam gdzie nie można stało się legalne. Przepisy w tym zakresie obowiązują niezależnie od tego czy służby akurat w danym momencie zechcą się pofatygować do takiego czy innego wykroczenia. To racjonalne założenie, że nie wszędzie naraz mogą być. Jak się znowu osiedlem zainteresują to Ci co teraz przyzwyczaili się do łamania przepisów będą się musieli odzwyczaić.

PS. Dziś przed około godziną była Straż Miejska między Orlińskiego 6 i 8 i mandat dostał nawet Pan z Inpostu, który zaparkował pewnie na chwilę, podobnie jak "kierowcy" parkujący na zakolu przy Orlińskiego 10 - więc jednak nie jest tak, że służby przestały tutaj interweniować.

Polpol

Postautor: Polpol » 12 paź 2018, 18:37

pan z inpostu to ostatnio parkował miedzy 04 i 06 i też dostał mandat wiec pewnie przestawił sie na drugą stronę O6 i też mu nie poszło.

Paproch i Farfocel

Postautor: Paproch i Farfocel » 12 paź 2018, 19:07

Saul pisze:
kad pisze:Na prawdę ludzie (Paproch) nie macie co robić, tylko sprawdzacie gdzie ktoś parkuje i sprawdzacie gdzie gość mieszka? To jest skandal żyć w takiej wspólnocie, a nie wśród ludzi, którzy zamją kawałek chodnika. Grubo.

Musiałbym nie wiem, ile mieć wolnego czasu i jak bardzo się nudzić, żeby takie rzeczy sprawdzać. Saul, naprawdę myślisz, że obserwacje, o których napisałem, wymagają konkretnych i zaplanowanych działań, jak "sprawdzanie" ? Nie trzeba sprawdzać, gdzie ktoś parkuje, kiedy po wyjściu z klatki schodowej natrafia się na samochód stojący pół dnia tuż przed nią na chodniku i uniemożliwia wniesienie czegoś wielkogabarytowego, lub wychodząc z uliczki wewnętrznej prostopadłej na wjeździe w główną i nie widzi samochodów jadących, bo zaparkowany samochód zasłania widoczność. Ten sam samochód. Notorycznie. Nie trzeba sprawdzać ludzi, gdzie mieszkają, by stojąc na balkonie, lub wracając z pracy do bloku czy wychodząc do sklepu zauważać, kto podjeżdża, kto zostawia samochód w miejscach do tego nieprzeznaczonych, kto z niego wychodzi i kto sobie idzie do bloku takiego czy owakiego bloku. Jeśli na takie sytuacje natrafia się nie raz, ale jak pisałem, notorycznie, to wnioski nasuwają się same. I ja to piszę nie jako uciążliwy współmieszkaniec osiedla, ale jako ofiara egoizmu niektórych kierowców, bo byle gdzie zaparkowane samochody realnie utrudniają mi przemieszczanie się po osiedlu i wchodzenie do bloku, w którym mieszkam, lub z niego wychodzenie.

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”