Zmiana podatku od nieruchomości / podatek za miejsce postojowe - os. Orlińskiego

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
Neigbour

Re: Zmiana podatku od nieruchomości / podatek za miejsce postojowe - os. Orlińskiego

Postautor: Neigbour » 28 mar 2019, 15:19

Stella pisze:
znasiek pisze:
Bishop pisze:Czy nabycie zewnętrznego miejsca postojowego jako udział w działce infrastrukturalnej powinno też zgłaszać się do Urzędu czy oni już jakoś sami to sobie załatwiają?

O ile się nie myle to nabycie jest poprzez akt notarialny a to z automatu idzie do urzędu, więc chyba nic zgłaszać nie trzeba; przynajmniej ja nie musiałem, wszystko się samo działo.

Ja to zgłosiłam, pani z urzędu mi to wyliczyła z podatkiem za mieszkanie i komórka lokatorską. Miejsce postojowe liczyła jako mój "kawałek ziemi", inaczej płacisz za cały plac parkingowy.

Ja również po podpisaniu aktu notarialnego za mieszkanie i parking zrobiłem sobie wycieczkę do Urzędu i tam wypełniłem jakaś papierologie na podstawie danych w akcie.

Bishop

Re: Zmiana podatku od nieruchomości / podatek za miejsce postojowe - os. Orlińskiego

Postautor: Bishop » 02 kwie 2019, 15:57

Stella pisze:
znasiek pisze:
Bishop pisze:Czy nabycie zewnętrznego miejsca postojowego jako udział w działce infrastrukturalnej powinno też zgłaszać się do Urzędu czy oni już jakoś sami to sobie załatwiają?

O ile się nie myle to nabycie jest poprzez akt notarialny a to z automatu idzie do urzędu, więc chyba nic zgłaszać nie trzeba; przynajmniej ja nie musiałem, wszystko się samo działo.

Ja to zgłosiłam, pani z urzędu mi to wyliczyła z podatkiem za mieszkanie i komórka lokatorską. Miejsce postojowe liczyła jako mój "kawałek ziemi", inaczej płacisz za cały plac parkingowy.

Potwierdzam trzeba to zgłosić w dwa tygodnie od podpisania aktu notarialnego w Urzędzie Miasta wydział podatków od nieruchomości

michalxg

Postautor: michalxg » 02 kwie 2019, 22:36

Bishop pisze:
Stella pisze:
znasiek pisze:O ile się nie myle to nabycie jest poprzez akt notarialny a to z automatu idzie do urzędu, więc chyba nic zgłaszać nie trzeba; przynajmniej ja nie musiałem, wszystko się samo działo.

Potwierdzam trzeba to zgłosić w dwa tygodnie od podpisania aktu notarialnego w Urzędzie Miasta wydział podatków od nieruchomości

To nie jest prawda, niczego nie trzeba zgłaszać. Sami naliczą należny podatek i przyślą informację listownie.

Stella

Postautor: Stella » 05 kwie 2019, 20:29

michalxg pisze:
Bishop pisze:
Stella pisze:Ja to zgłosiłam, pani z urzędu mi to wyliczyła z podatkiem za mieszkanie i komórka lokatorską. Miejsce postojowe liczyła jako mój "kawałek ziemi", inaczej płacisz za cały plac parkingowy.

To nie jest prawda, niczego nie trzeba zgłaszać. Sami naliczą należny podatek i przyślą informację listownie.

Nie rozumiem czemu Pan pisze, że jest to nieprawda.
Przecież nie napisałam, że mnie zmuszono.
Zgłosiłam bo mi tak doradził notariusz, a że Panu przysłano pocztą - super zaoszczędził Pan wycieczki do urzędu.

michalxg

Postautor: michalxg » 06 kwie 2019, 9:06

Czytamy ze zrozumieniem ;) Napisałem, że nieprawdą jest, że TRZEBA to zgłosić ;)

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”