Miejsca parkingowe w okolicach ulicy Orlińskiego - jak sobie radzić?

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
ania84

Re: Miejsca parkingowe na Orlińskiego - jak sobie radzić?

Postautor: ania84 » 02 lip 2017, 17:10

Gosia&Piotr pisze:
ania84 pisze:Tak czytamy z mężem posty w tym wątku i łapiemy się za głowe. Przecież jest tyle wolnych miejsc w garażu podziemnym więc o co Wam chodzi, że nie ma miejsc? My kupiliśmy dwa i nawet dzięki temu dostaliśmy zniżkę na drugie.

Wiesz, nie wszystkich stać na miejsce parkingowe za 50 000 zł...

Ale przy zakupie dwóch wychodzi 37500 i to już jest całkiem dobra cena :)

usia

Postautor: usia » 03 lip 2017, 9:34

ania84 pisze:
Gosia&Piotr pisze:
ania84 pisze:Tak czytamy z mężem posty w tym wątku i łapiemy się za głowe. Przecież jest tyle wolnych miejsc w garażu podziemnym więc o co Wam chodzi, że nie ma miejsc? My kupiliśmy dwa i nawet dzięki temu dostaliśmy zniżkę na drugie.

Ale przy zakupie dwóch wychodzi 37500 i to już jest całkiem dobra cena :)

Co nie zmienia faktu, ze to nadal prawie 80 tyś, często połowa kwoty za jaką ludzie kupili tu mieszkanie i zwyczajnie nie każdego stać na taki luksus :? :twisted:

Banan7775

Postautor: Banan7775 » 04 lip 2017, 14:16

A mogłabyś wrzucić plan hali i powiedzieć które miejsca były w takiej cenie?

qaz

Postautor: qaz » 06 lip 2017, 16:31

Gosia&Piotr pisze:

To dlaczego mając auto kupował mieszkanie w tej inwestycji? Chyba nawet przedszkolakom nie trzeba tłumaczyć, że auto nie lewituje, tylko trzeba nim gdzieś zaparkować...

Chcąc korzystać na co dzień z auta, cena mieszkania to w przypadku AVII/Orlińskiego 'niestety' cena mieszkania + cena miejsca postojowego. A wtedy już nierzadko okazuje się, że AVIA/Orlińskiego to niekoniecznie najtańszy i najlepszy wybór...

Trzeba być nieźle naiwnym, aby kupić tu mieszkanie i myśleć, że po zasiedleniu całego osiedla "gdzieś się zaparkuje".

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 06 lip 2017, 18:42

qaz pisze:To dlaczego mając auto kupował mieszkanie w tej inwestycji? Chyba nawet przedszkolakom nie trzeba tłumaczyć, że auto nie lewituje, tylko trzeba nim gdzieś zaparkować...

Chcąc korzystać na co dzień z auta, cena mieszkania to w przypadku AVII/Orlińskiego 'niestety' cena mieszkania + cena miejsca postojowego. A wtedy już nierzadko okazuje się, że AVIA/Orlińskiego to niekoniecznie najtańszy i najlepszy wybór...

Trzeba być nieźle naiwnym, aby kupić tu mieszkanie i myśleć, że po zasiedleniu całego osiedla "gdzieś się zaparkuje".

A Pan nie musi być tak arogancki. Zresztą nie ma potrzeby kilka razy zamieszczać na forum tego samego wpisu.

Niektórym zależy po prostu na tym, by kupić mieszkanie, by mieć gdzie mieszkać (nie na wynajmowanym, nie z teściami, nie z rodzicami, nie...), a kwestia parkowania jest na dalszym miejscu. 50 000 zł kredytu to naprawdę duża kwota, znacząco podwyższająca miesięczną ratę, sumę odsetek, nie mówiąc o zdolności kredytowej (nie ma co ukrywać, milionerzy na Avii raczej nie kupują). Póki każdemu udaje się gdzieś na osiedlu zaparkować, to próbuje i ryzykuje. Kiedy osiedle się w całości zapełni i nie będzie mowy o znalezieniu miejsca, to każdy zacznie parkować dalej. Za każdym razem, gdy tamtędy jadę do parking wzdłuż drogi przy 2 Pułku Lotniczego jest niemal pusty, a są też inne.

Poza tym ja nie kupiłam miejsca postojowego, ale nie oznacza to, że nie zdecyduję się na ten krok w przyszłości. Dlaczego nie kupiłam? Po pierwsze teraz nie mam auta, po drugie musiałabym wziąć od razu 50 000 więcej kredytu i przez ponad rok od podpisania umowy do wprowadzenia się za nic płaciłabym znacznie większą miesięczną ratę (a to same odsetki). Teraz odkładam pieniądze na wykończenie mieszkania, a gdy je wykończę, to może zacznę zbierać na miejsce parkingowe. Nie od razu Avię i Orlińskiego zbudowano;)

michzio

Postautor: michzio » 07 lip 2017, 13:21

Nie rozumiem tego, jak nie stać się na miejsce postojowe to po co jeździsz autem. Sprzedaj i jeździj tramwajem. Nie szkoda ci kasy na paliwo i inne opłaty? Przecież to totalnie bez sensu. Ewentualnie wynajmij gdzieś za 200zł.

, a kwestia parkowania jest na dalszym miejscu.

Tylko, że to jest takie proste jak nie stać cię teraz na samochód to go nie posiadasz, po prostu kupujesz mieszkanie i mieszkasz. Kiedyś będzie cię stać na utrzymanie samochodu do sobie go kupisz. Jak cię nie stać na lodówkę to pójdziesz do Saturna i ją ukradniesz?

michzio

Postautor: michzio » 07 lip 2017, 13:37

Może dogadajcie się z tymi co kupili miejsca postojowe naziemne. I wybudujcie sobie parę takich bajerów :)
Oddacie gościowi 30 tys. zł i zapewnicie że będzie miał 1 slot wolny
http://smartparking-systems.pl/oferta/

Na wybudowanie się zrzucicie. :)
Będzie ciekawie to osiedle wyglądać :)

gucio

Postautor: gucio » 07 lip 2017, 13:48

michzio pisze:Może dogadajcie się z tymi co kupili miejsca postojowe naziemne. I wybudujcie sobie parę takich bajerów :)
Oddacie gościowi 30 tys. zł i zapewnicie że będzie miał 1 slot wolny
http://smartparking-systems.pl/oferta/

Na wybudowanie się zrzucicie. :)
Będzie ciekawie to osiedle wyglądać :)

Dobre to ale trzeba mieć dwa miejsc postojowe żeby to stało wiec koszta rosną do 60tys ha ha ha

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 07 lip 2017, 16:49

michzio pisze:Nie rozumiem tego, jak nie stać się na miejsce postojowe to po co jeździsz autem. Sprzedaj i jeździj tramwajem. Nie szkoda ci kasy na paliwo i inne opłaty? Przecież to totalnie bez sensu. Ewentualnie wynajmij gdzieś za 200zł.

, a kwestia parkowania jest na dalszym miejscu.

Tylko, że to jest takie proste jak nie stać cię teraz na samochód to go nie posiadasz, po prostu kupujesz mieszkanie i mieszkasz. Kiedyś będzie cię stać na utrzymanie samochodu do sobie go kupisz. Jak cię nie stać na lodówkę to pójdziesz do Saturna i ją ukradniesz?

Życie ne jest biało-czarne ;) Ja kupiłam sama mieszkanie. Nie mam auta. Nie wydawałam pieniędzy na miejsce postojowe. Zależało mi na jak najmniej kredycie. Mój wieloletni chłopak ma auto. Jeśli ze mną zamieszka, to może sam zainwestuje w garaż, a jeśli nie - albo tylko będzie mnie odwiedzał - to będzie parkował, gdzie się da. Podobnie moi rodzice, siostra, remontowiec itd. A może za rok ja sama sobie kupię garaż? Albo najpierw zacznę od auta? No bo po co mi garaż za 50 tys. jak nie będę miała samochodu choćby za 10 tys.? Nie kupuję wszystkiego na raz, bo nie sztuka się zapożyczyć w banku, a potem płakać, bo komornik zajął konto albo pracować po 20 godzin na dobę, żeby na wszystko wystarczyło.

Fedaykin

Postautor: Fedaykin » 09 lip 2017, 13:33

Życie ne jest biało-czarne ;) Ja kupiłam sama mieszkanie. Nie mam auta. Nie wydawałam pieniędzy na miejsce postojowe. Zależało mi na jak najmniej kredycie. Mój wieloletni chłopak ma auto. Jeśli ze mną zamieszka, to może sam zainwestuje w garaż, a jeśli nie - albo tylko będzie mnie odwiedzał - to będzie parkował, gdzie się da. Podobnie moi rodzice, siostra, remontowiec itd. A może za rok ja sama sobie kupię garaż? Albo najpierw zacznę od auta? No bo po co mi garaż za 50 tys. jak nie będę miała samochodu choćby za 10 tys.? Nie kupuję wszystkiego na raz, bo nie sztuka się zapożyczyć w banku, a potem płakać, bo komornik zajął konto albo pracować po 20 godzin na dobę, żeby na wszystko wystarczyło.

Kwestia priorytetów. Kupiłem sam mieszkanie. Na chwilę obecną nie mam auta. Zamierzam kupić miejsce postojowe, nawet kosztem nieco późniejszego wykończenia całości mieszkania. Po prostu wiem, że w dłuższej perspektywie, życie na tym osiedlu bez własnego miejsca postojowego to będzie udręka. Zewnętrzne miejsca postojowe rozejdą się bardzo szybko - raczej nie nabędzie się ich w późniejszym terminie, natomiast cena miejsca w garażu podziemnym wydaje mi się nieco przesadzona. Może z czasem będę chciał sprzedać mieszkanie na Orlińskiego i przenieść się w inne miejsce? Podejrzewam, że sprzedaż mieszkania na tym osiedlu, bez przypisanego miejsca postojowego może być znacząco utrudniona.

Jeżeli dla kogoś najważniejsze jest tanie mieszkanie, szybkie wykończenie tegoż lokum, jak najmniejszy kredyt, a sprawa miejsca postojowego zajmuje zaszczytne ostatnie miejsce na liście priorytetów, to niestety - z czasem może okazać się, że taka osoba nie będzie miała gdzie zaparkować samochodu. Każdy kupujący tutaj mieszkanie powinien mieć tego pełną świadomość.

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”