Miejsca parkingowe w okolicach ulicy Orlińskiego - jak sobie radzić?

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
michalxg

Re: Miejsca parkingowe na Orlińskiego - jak sobie radzić?

Postautor: michalxg » 23 paź 2017, 20:04

K&L pisze:Nawet jeśli to nie worek bez dna. A wiadomo że po sprzedaży wszystkich miejsc naziemnych i w garażu nadal pozostaje spory problem. Ja miejsce mam i nie muszę się przejmować. Natomiast jeśli wszyscy razem się nie zmobilizujmy żeby coś wymyślić to nie zdziwi mnie jak pomysłowi kierowcy zaczną parkowa na trawniku i w innych absurdalnych miejscach.

Tu nie ma co wymyślać, konsekwencja w zgłaszaniu nieprawidłowo zaparkowanych samochodów. Osiedle jest zbudowane tak nie inaczej i nie ma legalnego sposobu ma powiększenie ilości miejsc. Żadne uchwały nie zmienia tego stanu rzeczy

K&L

Postautor: K&L » 23 paź 2017, 20:33

michalxg
Tu nie ma co wymyślać, konsekwencja w zgłaszaniu nieprawidłowo zaparkowanych samochodów. Brawo ty niesamowicie to błyskotliwe tylko jak widać mało skuteczne skoro nic się nie zmienia. A prawdziwy problem pojawi się już wkrótce jak oddadzą pozostałe budynki. Więc gdyby mógł się wypowiedzieć ktoś kto ma jakiś dobry pomysł co moglibyśmy zrobić wszyscy wspólnie było by dobrze.

sam.slater

Postautor: sam.slater » 23 paź 2017, 20:38

K&L pisze:michalxg
Tu nie ma co wymyślać, konsekwencja w zgłaszaniu nieprawidłowo zaparkowanych samochodów. Brawo ty niesamowicie to błyskotliwe tylko jak widać mało skuteczne skoro nic się nie zmienia. A prawdziwy problem pojawi się już wkrótce jak oddadzą pozostałe budynki. Więc gdyby mógł się wypowiedzieć ktoś kto ma jakiś dobry pomysł co moglibyśmy zrobić wszyscy wspólnie było by dobrze.

K&L wypunktuj proszę swoje propozycje, bo ich nie widzę :)

Rysiul4

Postautor: Rysiul4 » 23 paź 2017, 21:14

Otoz zaczerpnalem wiedzy w urzedzie planowania przestrzennego i na podleglym parkowi terenie sa dopuszczone miejsca parkingowe. Jak wymusimy na zarzadzie zieleni miejskiej stworzenie parkingu przy parku to zawsze coa... ponadto zaplanowane przez zikit 80 miejsc przy o12 do medweckiego i problem sie zmniejszy o 50%

Nowy

Postautor: Nowy » 24 paź 2017, 0:17

Rysiul4 pisze:Jak wymusimy na zarzadzie zieleni miejskiej stworzenie parkingu przy parku to zawsze coa...

Niem wiem jak chcesz wymuszać i co, skoro park już dawno zaplanowany i nie było przy tym mowy o żadnych parkingach :) Nie wiem skąd pomysł, że mieszkańcy chcieliby solidarnie zamienić park na park-ing, czyli oddać zieleń pod miejsce parkingowe np. dla ciebie. Poza tym nie przypominam sobie, żeby w projekcie parku zgłoszonym w budżecie obywatelskim, była gdziekolwiek mowa o parkowaniu, więc nie łudziłbym się, że takie pomysły przejdą :)

Niemniej oczywiście warto motywować miasto i ZIKiT do tego, aby pomogli rozwiązywać problemy z parkowaniem w okolicy, skoro urzędnicy wydali zgodę na takie osiedle i z takim współczynnikiem miejsc postojowych. Niemniej nie bardzo bym chciał, żeby stało się to kosztem parku. Poza tym, wątpię, żeby coś poszło do przodu w tej sprawie, dopóki Budimex będzie miał do sprzedania miejsca postojowe, np. w garażach podziemnych.

Co ciekawe, miasto wycenia budowę pojedynczego miejsca postojowego podobnie, jak zrobił to Budimex, więc może zamiast budować, to wykupi od Budimexu niesprzedane miejsca w garażach i będzie udostępniało najbardziej potrzebującym, oczywiście za darmo ;)

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 24 paź 2017, 1:04

Ja nie miałabym nic przeciwko, by zmniejszyć nieco park kosztem parkingu.

ragandbones

Postautor: ragandbones » 24 paź 2017, 8:00

Ekspresjah pisze:Ja nie miałabym nic przeciwko, by zmniejszyć nieco park kosztem parkingu.

To trzeba bylo zglosic wlasny projekt obywatelski widzac, ze ludzie chca tam tylko park. Zebralabys wiecej glosow, bylby brany pod uwage parking.

Selassie

Postautor: Selassie » 24 paź 2017, 9:15

Rece mi opadaja kiedy ludzie pisza, ze chcieli by parking zamiast parku

Za niedlugo zwyczajnie zaleja nas samochody i beton i panowie i paniusie zadowoleni, ze moga sobie zaparkowac blizej bloku.

Park to zielen ktorej na naszym osiedlu brakuje jeszcze bardziej niz tych nieszczesnych miejsc parkingowych

morth

Postautor: morth » 24 paź 2017, 9:27

Ludzie ogarnijcie się z tym parkingiem w miejscu planowanego parku. Ten Park nie wiem czy wiecie nie ma być stworzony tylko dla mieszkańców Orlińskiego i Avii tylko dla okolicznych osiedli również jak i dla każdego mieszkańca Krakowa, który będzie miał chęć do niego przyjść. Więc "dysponowanie" jego terenem pod ewentualne miejsca parkingowe dla wybranej grupy ( jak z założenia park jest dla wszystkich) jest trochę nie na miejscu nie uważacie?!!

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 24 paź 2017, 12:20

morth pisze:Ten Park nie wiem czy wiecie nie ma być stworzony tylko dla mieszkańców Orlińskiego i Avii tylko dla okolicznych osiedli również

Ale ewentualny parking też będzie dla wszystkich. Na razie nie ma ani parku, ani parkingu. Wiadomo w ogóle, kiedy ów park ma powstać?

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”