Gdzie masz płatny parking? Ten za szlabanem jest do wykupienia jak każde inne miejsce postojowe, więc nie bardzo można sobie np. kogoś odwiedzającego wpuścić nawet za kasę.
Pamiętajcie też, że kupując mieszkanie za 4000 zł/m2 nie każdego stać było na miejsce parkingowe za prawie 30 000 zł. Osobiście dużo mniej przeszkadzał by mi wózek na drodze, niż auto, przez które nie mogę zaparkować na swoim miejscu.
Miejsca postojowe na parkingu obok Orlińskiego 4 i ich niewielki rozmiar
Re: Miejsca postojowe na parkingu obok Orlińskiego 4 i ich niewielki rozmiar
sam.slater pisze:Z palcem w d... tylko tyłem, a jak przodem to też na jeden raz bez korekty nie w jedziesz nawet jak nic tam nie będzie stało
Jezdnia która z założenia jest dwukierunkowa ma 5m szerokości. Jak postawisz tam auto, to na manewr pozostaje Ci 2,5 m. Miejsce postojowe ma 2,4 m. Wyobraź sobie sytuację w której zatrzymujesz auto aby otworzyć zamek w miejscu postojowym - blokujesz całą drogę bo z boku stoją auta. Potem manewrujesz, robisz korekty, wkur...iasz się przy tym bo mało miejsca, a z tyłu za Tobą trąbi sąsiad bo też czeka w kolejce na zaparkowanie.
Nie ma zgody na parkowanie czy to wzdłuż chodnika, czy to na skwerach zielonych. Jako przyszły mieszkaniec wspólnoty powinieneś to wziąć pod rozwagę. Znaki drogowe będą musiały się pojawić, a potem tylko egzekwowanie ich co mam nadzieje zarządca skutecznie opanuje.
Nie ma zgody ? Tzn. ? Skąd ta informacja ?
MeGi pisze:Gdzie masz płatny parking? Ten za szlabanem jest do wykupienia jak każde inne miejsce postojowe, więc nie bardzo można sobie np. kogoś odwiedzającego wpuścić nawet za kasę.
Pamiętajcie też, że kupując mieszkanie za 4000 zł/m2 nie każdego stać było na miejsce parkingowe za prawie 30 000 zł. Osobiście dużo mniej przeszkadzał by mi wózek na drodze, niż auto, przez które nie mogę zaparkować na swoim miejscu.
Chyba mowa o tym parkingu:
https://www.google.pl/maps/place/50%C2% ... !1s0x0:0x0
MeGi pisze:Gdzie masz płatny parking? Ten za szlabanem jest do wykupienia jak każde inne miejsce postojowe, więc nie bardzo można sobie np. kogoś odwiedzającego wpuścić nawet za kasę.
Idąc tym tokiem rozumowania nie każdego musi być stać na samochód.. Jeżeli sprzedadzą się miejsca na parkingu za szlabanem, a tak się z czasem stanie to wracając do tego ze droga jest dwukierunkowa nie widzę możliwości by rodzice z wózkami dymali po drodze..droga będzie ruchliwa..
Przecież każdy z nas liczył się gdzie i co kupuje.
ATM pisze:MeGi pisze:Gdzie masz płatny parking? Ten za szlabanem jest do wykupienia jak każde inne miejsce postojowe, więc nie bardzo można sobie np. kogoś odwiedzającego wpuścić nawet za kasę.
Idąc tym tokiem rozumowania nie każdego musi być stać na samochód.. Jeżeli sprzedadzą się miejsca na parkingu za szlabanem, a tak się z czasem stanie to wracając do tego ze droga jest dwukierunkowa nie widzę możliwości by rodzice z wózkami dymali po drodze..
Przecież każdy z nas liczył się gdzie i co kupuje.
Zgadzam się w pełni. Kupując mieszkanie na Orlińskiego było wiadomo, jak będzie z parkowaniem. Jako posiadacz samochodu nie kupowałbym mieszkania gdybym nie miał zapewnionego parkingu - z czym w Krakowie jest problem na KAŻDYM NOWYM osiedlu a nie tylko Orlińsiego / Avia.
-
Nie ma zgody ? Tzn. ? Skąd ta informacja ?
nie ma mojej zgody i przyzwolenia jako członka wspólnoty. Poza tym nie wiem jak w Waszych umowach, ale w mojej w paragrafie 2, punk 11, lit. c.: "nabywca przyjmuje do wiadomości i wyraża zgodę: na to, że realizowane na nieruchomości wspólnej drogi będą stanowić drogi pożarowe, na których nie można parkować pojazdów."
Nie widzę tematu do żadnej dyskusji.
Chodnik jest od chodzenia
Parkingi od parkowania
Ulica od jeżdżenia
Każdy był informowany ze nie będzie miejsc za free tylko płatne i za ciężka kasę bo jak ma rynek krakowski to ponad kilkaset procent więcej niż na innych osiedlach . . .
Macie parking kolo Avi 2 płatny 140zł za miesiąc. . .
Macie parking naprzeciw Stella jak narazie jest nie wiadomo do kiedy ale jeszcze jest więc możecie tam parkować. . .
Temat jest wyczerpany i dyskusja jest jałowa . . .
Miłego dnia wszystkim . . .
Chodnik jest od chodzenia
Parkingi od parkowania
Ulica od jeżdżenia
Każdy był informowany ze nie będzie miejsc za free tylko płatne i za ciężka kasę bo jak ma rynek krakowski to ponad kilkaset procent więcej niż na innych osiedlach . . .
Macie parking kolo Avi 2 płatny 140zł za miesiąc. . .
Macie parking naprzeciw Stella jak narazie jest nie wiadomo do kiedy ale jeszcze jest więc możecie tam parkować. . .
Temat jest wyczerpany i dyskusja jest jałowa . . .
Miłego dnia wszystkim . . .

@gucio i @sam.slater - 100%.
Macie świętą rację - dobrze i krótko powiedziane!
Na tym osiedlu NIE MA I NIE BĘDZIE gdzie parkować oprócz wyznaczonych miejsc. Nie trzeba tego nawet regulować znakami, bo każdy podpisywał umowę (mam nadzieję świadomie). Parkowanie wzdłuż chodnika i zawężanie jezdni to wykroczenie - utrudnianie ruchu wg. Kodeksu Drogowego. O tzw. kulturze osobistej, zasadach współżycia i dobrym obyczaju nawet się nie będę rozwodził. Mam wrażenie, że dla niektórych osób takie pojęcia to czysta abstrakcja, a dyskusje typu "może się da wyjechać, a może nie da na trzy razy" są poniżej poziomu.
Macie świętą rację - dobrze i krótko powiedziane!
Na tym osiedlu NIE MA I NIE BĘDZIE gdzie parkować oprócz wyznaczonych miejsc. Nie trzeba tego nawet regulować znakami, bo każdy podpisywał umowę (mam nadzieję świadomie). Parkowanie wzdłuż chodnika i zawężanie jezdni to wykroczenie - utrudnianie ruchu wg. Kodeksu Drogowego. O tzw. kulturze osobistej, zasadach współżycia i dobrym obyczaju nawet się nie będę rozwodził. Mam wrażenie, że dla niektórych osób takie pojęcia to czysta abstrakcja, a dyskusje typu "może się da wyjechać, a może nie da na trzy razy" są poniżej poziomu.
Miłego parkowania " na poziomie" na raz, dwa czy trzy razy ! 

Rozumiem Wasze rozgoryczenie trudniejszym parkowaniem do opłaconych miejsc ale mimo Waszego apelu tutaj i wyrażania niezgody, ludzie i tak będą parkować na tych miejscach, szczególnie ekipy remontowe (niedługo zostaną oddane pozostałe budynki więc spodziewałbym się większej ilości aut na chodniku), kurierzy, przyjezdni goście itp.
Wytłumacz tutaj ludziom z załadowanym samochodem, żeby jechali sobie zaparkować auto na drugim końcu osiedla (gdziekolwiek po za naszymi chodnikami) żeby dymali z całym załadunkiem po 5 razy..
Nie wiem jak chcecie to rozwiązać ale jedno jest pewne, że ten problem nie zniknie i ciągle znajdzie się ktoś chętny na te miejsca przy chodniku ("oo Pan tutaj busem zaparkował, ja mam być gorszy?")
Wytłumacz tutaj ludziom z załadowanym samochodem, żeby jechali sobie zaparkować auto na drugim końcu osiedla (gdziekolwiek po za naszymi chodnikami) żeby dymali z całym załadunkiem po 5 razy..
Nie wiem jak chcecie to rozwiązać ale jedno jest pewne, że ten problem nie zniknie i ciągle znajdzie się ktoś chętny na te miejsca przy chodniku ("oo Pan tutaj busem zaparkował, ja mam być gorszy?")
xksisnki pisze:Rozumiem Wasze rozgoryczenie trudniejszym parkowaniem do opłaconych miejsc ale mimo Waszego apelu tutaj i wyrażania niezgody, ludzie i tak będą parkować na tych miejscach, szczególnie ekipy remontowe (niedługo zostaną oddane pozostałe budynki więc spodziewałbym się większej ilości aut na chodniku), kurierzy, przyjezdni goście itp.
Na początku będzie chaos ;d
Ostatnio zmieniony 27 mar 2017, 16:11 przez M&M, łącznie zmieniany 2 razy.
Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”