Tani notariusz w Krakowie od księgi wieczystej (tańszy niż z Budimexu)

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
Yankes

Re: Tani notariusz w Krakowie od księgi wieczystej (tańszy niż z Budimexu)

Postautor: Yankes » 24 lis 2016, 10:48

mało konkretów
ja porównywałem umowę Budimexu i notariusz z Ogrodowej- różnic nie było.( fakt )
Wszystkie sprawy w akcie zostały uwzględnione.
Notariusz poinformował mnie o zgłoszeniu nieruchomości w UM, a z tego co wiem notariusz z Budimexu takich informacji nie udzielał.
Wcześniejszy akt podpisywany u notariusza z Budimexu nie był czytany cały - mi to za bardzo nie przeszkadzało , ale sam fakt masówki.
Notariusz z Ogrodowej czytał stronę po stronie.

Płacić więcej za inną pieczątkę czy ma sens. Każdy jednak rozumuje po swojemu, ale wolę bazować na faktach.

Obrazek

perla1

Postautor: perla1 » 25 lis 2016, 13:32

Jak to nie bylo roznic w aktach? To znaczy, ze pani notariusz bierze akt notariusza z budimexu i poprostu czyta go? To nie dziwie sie, ze spuszcza z ceny skoro wogole nie musi przygotowywac aktu, troche to dla mnie niemoralne zachowanie, ale prawda kazdy rozumuje po swojemu.
Co do faktow, to opinie o pani notariusz nie byly zwiazane z aktami budimexu, calkiem odrebne sprawy, przez ktore znajomi mieli wiele problemow.

Bylam u notariusza w Budimexie i wszystko bylo ok. Mily pan, wszystko wyjasnil i odpowiedzial na pytania. Szybko, bezproblemowo i do tego notariusz przystojny :D

Yankes

Postautor: Yankes » 25 lis 2016, 14:09

mnie to nie interesuje czy wzoruje się na notariusz z Budimexu - to nie nasza robota.
Sprawa jest taka, iż akty notarialne przygotowuje się na dokumentach od dewelopera, wiec akty będą podobne.

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 25 lis 2016, 23:05

Proponuję, aby powalczyć bardziej ceną niż przez próby negatywnego PR. Polecam google: notariusz w Krakowie.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2017, 16:08 przez ngy16687, łącznie zmieniany 1 raz.

perla1

Postautor: perla1 » 27 lis 2016, 14:55

Nie mam nic wspolnego z zadnym z notariuszy, ale mam prawo do wypowiedzenia wlasnej opini i ostrzezenia przed niesumiennym notariuszem...

Yankes

Postautor: Yankes » 27 lis 2016, 15:56

aha

czyli tym z Budimexu - spoko , dzięki :-)))

renataw

Postautor: renataw » 29 lis 2016, 15:57

Ja miałam styczność z Panią Notariusz Agnieszką Kozek i mogę polecić. Na rynku ma raczej konkurencyjne ceny a jeszcze cierpliwie tłumaczy wszystko jak coś jest nie jasne ;)

lofinden

Postautor: lofinden » 30 lis 2016, 22:31

Temat miał dotyczyć tanich notariuszy ;) Pani Agnieszka z postu wyżej jest droższa zarówno od reklamowanego wcześniej notariusza jak i notariusza Budimexu.

_damian

Postautor: _damian » 30 lis 2016, 23:19

Możemy mówić o jakiś konkretnych kwotach.
Wartość nieruchomości 200 000,00 zł (przy kredycie)
Przykładowa kalkulacja*:
Opłata notarialna: 1 931,10 zł (1 570,00 zł + 23% VAT)
Założenie księgi wieczystej: 60,00 zł
Wpis prawa własności w księgę wieczystą: 200,00 zł
Wpis hipoteki zwykłej w księgę wieczystą: 200,00 zł
Podatek od czynności cywilnoprawnych od ustanowienia hipoteki zwykłej: 200,00 zł
RAZEM: 2 610,10 zł

Jak to wygląda u Was?

*http://www.bankier.pl/narzedzia/kupno-nieruchomosci

lofinden

Postautor: lofinden » 01 gru 2016, 0:08

Ten kalkulator liczy maksymalną taksę notarialną. Przy umowie przeniesienia własności notariusz może pobrać maksymalnie 1/2 maksymalnej taksy czyli w tym przypadku 785 zł netto. Warto o tym wiedzieć gdyż często notariusze są tak bezczelni, że sugerują iż ta obniżka do 1/2 maksymalnej taksy to jest jakaś ich dobra wola...
Kwoty zależą od wartości mieszkania. W moim przypadku notariusz Budimexu opuścił ok 42% od kwoty wyjściowej czyli od połowy maksymalnej taksy. U pani, której reklama się tu pojawiała było podobnie.

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”