Znalezione w internecie:
Kwestie związane z kosztami notarialnymi przy zakupie mieszkania/domu reguluje rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości w sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej z 28 czerwca 2004 r. (tekst jedn. Dz.U. z 2013 r., poz. 237, z późn. zm., dalej jako: rozporządzenie). Zgodnie z § 6 pkt 19 rozporządzenia za sporządzenie aktu notarialnego dokumentującego umowę sprzedaży lokalu mieszkalnego maksymalna stawka wynosi połowę stawki przewidzianej w § 3 rozporządzenia. Maksymalna stawka taksy notarialnej zależy od wartości transakcji. I tak, maksymalna stawka wynosi od wartości:
5) powyżej 60 000 zł do 1 000 000 zł - 1010 zł + 0,4% od nadwyżki powyżej 60 000 zł;
§ 6 pkt 19: umowę sprzedaży lokalu mieszkalnego
– maksymalna stawka wynosi połowę stawki przewidzianej w § 3.
Dodatkowo:
Rozporządzenie ministra sprawiedliwości z dnia 28 czerwca 2004 r. w sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej również wprowadza urzędowe ceny maksymalne. Już sam tytuł tego aktu prawnego dokładnie określa, że stawki w nim określone są cenami maksymalnymi.
W rozporządzeniu nie przewidziano możliwości podwyższenia przez notariuszy maksymalnych cen urzędowych (tzn. taksy notarialnej) o równowartość należnego podatku od towarów i usług.
Przykładowo oznacza to, że notariusz wykonujący czynność, za którą taksa maksymalna wynosi 100 zł (np. par. 8 pkt 4, sporządzenie testamentu zawierającego zapis) powinien wystawić fakturę VAT na kwotę brutto 100 zł (w tym należny VAT), nie zaś na 122 zł.
Tani notariusz w Krakowie od księgi wieczystej (tańszy niż z Budimexu)
Re: Tani notariusz w Krakowie od księgi wieczystej (tańszy niż z Budimexu)
Witam wszystkich.
miałem wątpliwą przyjemność spotkania się z notariuszem BDX kilka dni temu ( pokłóciliśmy się , co było efektem mojego braku czasu a jego sumienności ) i mogę polecić następujące rozwiązania:
- jeżeli ktoś ma czas i chęć jazdy na ul. S-S to spokojnie osiągnie cenę porównywalną z innymi kancelariami
- jeżeli ktoś chce załatwić sprawę z wygodą dla siebie ( tak jest w moim przypadku ) to szuka notariusza pod kątem jego bliskości terytorialnej
- jeżeli ktoś ma inne priorytety to postępuje zgodnie z nimi
notariusz BDX zachował wszelkie zasady etykiety korporacyjnej ( umowę developerską zawierałem przed panią notariusz ,która to również jest "nadworną" BDX i powiedział mi że za akt przeniesienia policzy mi maksymalną stawkę i żebym poszedł do niej załatwić sprawę. ( uzasadnienie już mnie rozbawiło - bo będzie łatwiej )
ja wskazałem notariusza z Placu Centralnego ( os. Centrum C ) bo mam z nim same przyjemne doświadczenia.
miałem wątpliwą przyjemność spotkania się z notariuszem BDX kilka dni temu ( pokłóciliśmy się , co było efektem mojego braku czasu a jego sumienności ) i mogę polecić następujące rozwiązania:
- jeżeli ktoś ma czas i chęć jazdy na ul. S-S to spokojnie osiągnie cenę porównywalną z innymi kancelariami
- jeżeli ktoś chce załatwić sprawę z wygodą dla siebie ( tak jest w moim przypadku ) to szuka notariusza pod kątem jego bliskości terytorialnej
notariusz BDX zachował wszelkie zasady etykiety korporacyjnej ( umowę developerską zawierałem przed panią notariusz ,która to również jest "nadworną" BDX i powiedział mi że za akt przeniesienia policzy mi maksymalną stawkę i żebym poszedł do niej załatwić sprawę. ( uzasadnienie już mnie rozbawiło - bo będzie łatwiej )
ja wskazałem notariusza z Placu Centralnego ( os. Centrum C ) bo mam z nim same przyjemne doświadczenia.
-
ngy16687 pisze:Paleus pisze:Witajcie,
z ciekowisci ile jest kosztow za akt notartialny (przy kupnie mieszkania) i przeniesieniu wlasnosci (po odbiorze mieszkania) u notariusza z BMX?
pozdr
U mnie wychodzi 600 PLN mniej niż u Budimexowego. Sporo osób wzięło namiary, może ktoś napisze ile Wy zaoszczędziliście po zmianie?
Tez poprosze o namiary
-
Ile kosztuje u tego notariusza akt za mieszkanie plus miejsce w garazu?
-
Yankes pisze:mało konkretów
ja porównywałem umowę Budimexu i notariusz z Ogrodowej- różnic nie było.( fakt )
Wszystkie sprawy w akcie zostały uwzględnione.
Notariusz poinformował mnie o zgłoszeniu nieruchomości w UM, a z tego co wiem notariusz z Budimexu takich informacji nie udzielał.
Wcześniejszy akt podpisywany u notariusza z Budimexu nie był czytany cały - mi to za bardzo nie przeszkadzało , ale sam fakt masówki.
Notariusz z Ogrodowej czytał stronę po stronie.
Płacić więcej za inną pieczątkę czy ma sens. Każdy jednak rozumuje po swojemu, ale wolę bazować na faktach.
Prosz eo namiary na tego dobrego notariusza
-
Bogdan pisze:Witam wszystkich.
Mozna prosic o namiary?
-
Czy mozna prosic o konkrety?
Ile zaplaciliscie u tych notariuszy za jakiej wielkosci mieszkania i ile kosztuje uregulowanie prawne dot. miejsca w garazu podziemnym?
Mam mieszkanie 63m2 plus miejsce w garazu podziemnym.
Ile i u kogo zaplace?
Bede wdzieczna za odpowiedzi.
Ile zaplaciliscie u tych notariuszy za jakiej wielkosci mieszkania i ile kosztuje uregulowanie prawne dot. miejsca w garazu podziemnym?
Mam mieszkanie 63m2 plus miejsce w garazu podziemnym.
Ile i u kogo zaplace?
Bede wdzieczna za odpowiedzi.
MieszkankaAvii7 prosi o namiary , bardzo proszę ; lecz z uwagi na brak zgody p. notariusza podam jedynie to co mogę - gknotariusz.pl
jeszcze jedna uwaga - nie oceniam negatywnie notariusza BDX , jedynie uważam że płacąc za przeniesienie własności każdy robi jak jest mu wygodniej.
gdyby BDX płac ił za akty notarialne to można byłoby za nimi gonić po kancelariach , ale też tylko do pewnego stopnia.
pozdrawiam wszystkich
jeszcze jedna uwaga - nie oceniam negatywnie notariusza BDX , jedynie uważam że płacąc za przeniesienie własności każdy robi jak jest mu wygodniej.
gdyby BDX płac ił za akty notarialne to można byłoby za nimi gonić po kancelariach , ale też tylko do pewnego stopnia.
pozdrawiam wszystkich
Ja akt podpisałem u notariusza BX, cene dostalem taka jaka chcialem, szybko, tanio i na miejscu. Gosc wie ze ma konkurencje wiec podchodzi racjonalnie do tematu,ale oczywiscie mozna szukac gdzie indziej. Kazdy zrobi jak uwaza.
wczoraj podałem dokładne dane notariusza , ale widzę że administrator w sposób arbitralny wyciął mojego posta.
zanim zrobiłem wpis uzyskałem zgodę notariusza by podać namiary na jego kancelarię ; niestety , wynika z tego że ważniejsza jest zgoda administratora.
dla wszystkich wyznających zasady wolności podaję nr telefonu 12 341 43 79
a administratora pozdrawiam
zanim zrobiłem wpis uzyskałem zgodę notariusza by podać namiary na jego kancelarię ; niestety , wynika z tego że ważniejsza jest zgoda administratora.
dla wszystkich wyznających zasady wolności podaję nr telefonu 12 341 43 79
a administratora pozdrawiam
Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”