Tani notariusz w Krakowie od księgi wieczystej (tańszy niż z Budimexu)

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
mik

Re: Tani notariusz w Krakowie od księgi wieczystej (tańszy niż z Budimexu)

Postautor: mik » 15 gru 2016, 15:38

Znalezione w internecie:

Kwestie związane z kosztami notarialnymi przy zakupie mieszkania/domu reguluje rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości w sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej z 28 czerwca 2004 r. (tekst jedn. Dz.U. z 2013 r., poz. 237, z późn. zm., dalej jako: rozporządzenie). Zgodnie z § 6 pkt 19 rozporządzenia za sporządzenie aktu notarialnego dokumentującego umowę sprzedaży lokalu mieszkalnego maksymalna stawka wynosi połowę stawki przewidzianej w § 3 rozporządzenia. Maksymalna stawka taksy notarialnej zależy od wartości transakcji. I tak, maksymalna stawka wynosi od wartości:
5) powyżej 60 000 zł do 1 000 000 zł - 1010 zł + 0,4% od nadwyżki powyżej 60 000 zł;

§ 6 pkt 19: umowę sprzedaży lokalu mieszkalnego
– maksymalna stawka wynosi połowę stawki przewidzianej w § 3.

Dodatkowo:

Rozporządzenie ministra sprawiedliwości z dnia 28 czerwca 2004 r. w sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej również wprowadza urzędowe ceny maksymalne. Już sam tytuł tego aktu prawnego dokładnie określa, że stawki w nim określone są cenami maksymalnymi.
W rozporządzeniu nie przewidziano możliwości podwyższenia przez notariuszy maksymalnych cen urzędowych (tzn. taksy notarialnej) o równowartość należnego podatku od towarów i usług.
Przykładowo oznacza to, że notariusz wykonujący czynność, za którą taksa maksymalna wynosi 100 zł (np. par. 8 pkt 4, sporządzenie testamentu zawierającego zapis) powinien wystawić fakturę VAT na kwotę brutto 100 zł (w tym należny VAT), nie zaś na 122 zł.

Bogdan

Postautor: Bogdan » 17 gru 2016, 13:49

Witam wszystkich.
miałem wątpliwą przyjemność spotkania się z notariuszem BDX kilka dni temu ( pokłóciliśmy się , co było efektem mojego braku czasu a jego sumienności ) i mogę polecić następujące rozwiązania:
- jeżeli ktoś ma czas i chęć jazdy na ul. S-S to spokojnie osiągnie cenę porównywalną z innymi kancelariami
- jeżeli ktoś chce załatwić sprawę z wygodą dla siebie ( tak jest w moim przypadku ) to szuka notariusza pod kątem jego bliskości terytorialnej
- jeżeli ktoś ma inne priorytety to postępuje zgodnie z nimi
notariusz BDX zachował wszelkie zasady etykiety korporacyjnej ( umowę developerską zawierałem przed panią notariusz ,która to również jest "nadworną" BDX i powiedział mi że za akt przeniesienia policzy mi maksymalną stawkę i żebym poszedł do niej załatwić sprawę. ( uzasadnienie już mnie rozbawiło - bo będzie łatwiej )
ja wskazałem notariusza z Placu Centralnego ( os. Centrum C ) bo mam z nim same przyjemne doświadczenia.

MieszkankaAvii7

Postautor: MieszkankaAvii7 » 08 sty 2017, 3:30

ngy16687 pisze:
Paleus pisze:Witajcie,

z ciekowisci ile jest kosztow za akt notartialny (przy kupnie mieszkania) i przeniesieniu wlasnosci (po odbiorze mieszkania) u notariusza z BMX?

pozdr

U mnie wychodzi 600 PLN mniej niż u Budimexowego. Sporo osób wzięło namiary, może ktoś napisze ile Wy zaoszczędziliście po zmianie?

Tez poprosze o namiary

MieszkankaAvii7

Postautor: MieszkankaAvii7 » 08 sty 2017, 3:31

bobowozek pisze:Namiary na tańszego notariusza:

olimpia.dudka@kin.pl
krakowskinotariusz.pl

Ile kosztuje u tego notariusza akt za mieszkanie plus miejsce w garazu?

MieszkankaAvii7

Postautor: MieszkankaAvii7 » 08 sty 2017, 3:37

Yankes pisze:mało konkretów
ja porównywałem umowę Budimexu i notariusz z Ogrodowej- różnic nie było.( fakt )
Wszystkie sprawy w akcie zostały uwzględnione.
Notariusz poinformował mnie o zgłoszeniu nieruchomości w UM, a z tego co wiem notariusz z Budimexu takich informacji nie udzielał.
Wcześniejszy akt podpisywany u notariusza z Budimexu nie był czytany cały - mi to za bardzo nie przeszkadzało , ale sam fakt masówki.
Notariusz z Ogrodowej czytał stronę po stronie.

Płacić więcej za inną pieczątkę czy ma sens. Każdy jednak rozumuje po swojemu, ale wolę bazować na faktach.

Obrazek

Prosz eo namiary na tego dobrego notariusza

MieszkankaAvii7

Postautor: MieszkankaAvii7 » 08 sty 2017, 3:42

Bogdan pisze:Witam wszystkich.
miałem wątpliwą przyjemność spotkania się z notariuszem BDX kilka dni temu ( pokłóciliśmy się , co było efektem mojego braku czasu a jego sumienności ) i mogę polecić następujące rozwiązania:
- jeżeli ktoś ma czas i chęć jazdy na ul. S-S to spokojnie osiągnie cenę porównywalną z innymi kancelariami
- jeżeli ktoś chce załatwić sprawę z wygodą dla siebie ( tak jest w moim przypadku ) to szuka notariusza pod kątem jego bliskości terytorialnej
- jeżeli ktoś ma inne priorytety to postępuje zgodnie z nimi
notariusz BDX zachował wszelkie zasady etykiety korporacyjnej ( umowę developerską zawierałem przed panią notariusz ,która to również jest "nadworną" BDX i powiedział mi że za akt przeniesienia policzy mi maksymalną stawkę i żebym poszedł do niej załatwić sprawę. ( uzasadnienie już mnie rozbawiło - bo będzie łatwiej )
ja wskazałem notariusza z Placu Centralnego ( os. Centrum C ) bo mam z nim same przyjemne doświadczenia.

Mozna prosic o namiary?

MieszkankaAvii7

Postautor: MieszkankaAvii7 » 08 sty 2017, 3:44

Czy mozna prosic o konkrety?
Ile zaplaciliscie u tych notariuszy za jakiej wielkosci mieszkania i ile kosztuje uregulowanie prawne dot. miejsca w garazu podziemnym?
Mam mieszkanie 63m2 plus miejsce w garazu podziemnym.
Ile i u kogo zaplace?
Bede wdzieczna za odpowiedzi.

Bogdan

Postautor: Bogdan » 08 sty 2017, 15:17

MieszkankaAvii7 prosi o namiary , bardzo proszę ; lecz z uwagi na brak zgody p. notariusza podam jedynie to co mogę - gknotariusz.pl
jeszcze jedna uwaga - nie oceniam negatywnie notariusza BDX , jedynie uważam że płacąc za przeniesienie własności każdy robi jak jest mu wygodniej.
gdyby BDX płac ił za akty notarialne to można byłoby za nimi gonić po kancelariach , ale też tylko do pewnego stopnia.
pozdrawiam wszystkich

Feelip

Postautor: Feelip » 04 lut 2017, 23:31

Ja akt podpisałem u notariusza BX, cene dostalem taka jaka chcialem, szybko, tanio i na miejscu. Gosc wie ze ma konkurencje wiec podchodzi racjonalnie do tematu,ale oczywiscie mozna szukac gdzie indziej. Kazdy zrobi jak uwaza.

Bogdan

Postautor: Bogdan » 25 lut 2017, 15:23

wczoraj podałem dokładne dane notariusza , ale widzę że administrator w sposób arbitralny wyciął mojego posta.
zanim zrobiłem wpis uzyskałem zgodę notariusza by podać namiary na jego kancelarię ; niestety , wynika z tego że ważniejsza jest zgoda administratora.
dla wszystkich wyznających zasady wolności podaję nr telefonu 12 341 43 79
a administratora pozdrawiam

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”