Miejsca zewnętrzne na wyłączność z kopertą z oznaczeniem dla niepełnosprawnych

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
K2000

Miejsca zewnętrzne na wyłączność z kopertą z oznaczeniem dla niepełnosprawnych

Postautor: K2000 » 21 gru 2016, 20:04

Witam,

Przymierzam się do zakupu mieszkania prz Orlińskiego. W związku z tym pojawiła się kwestia miejsca postojowego.
Zdecydowałem się na wykup miejsca zewnętrznego.
Po wpisaniu się na listę oczekujących po kilku dniach dostałem informację, że miejsce się znalazło.
Niestety niedługo potem dostałem kolejną informację od pana z Budimexu, że miejsce to jest oznaczone jako miejsce dla niepełnosprawnych i będzie z kopertą. Wynika to z wymogów planu z tego co wiem.
Podobno takich miejsc w okolicy Orlińskieo 9 jest około 12 i prawie wszystkie sprzedane.
Nie chciałbym płacić za miejsce, które de facto nie jest dla mnie przeznaczone (póki co zdrowie dopisuje) ani zabierać komuś niepełnosprawnemu.
Z drugiej strony sami wiecie jak wygląda sytuacja z ilością miejsc postojowych.
Był/jest ktoś z was w podobnej sytuacji? Jak to wygląda od strony prawnej?
Wygląda mi to na potencjalne spore problemy w przyszłości.

usia

Re: Miejsca zewnętrzne na wyłączność z kopertą z oznaczeniem dla niepełnosprawnych

Postautor: usia » 21 gru 2016, 21:45

No właśnie też mnie to zastanawia, czyli można kupic miejsce, które de facto będzie mogło być używane przez kogoś z plakietką, ponieważ jest oznaczone jako dla niepełnosprawnych ? Budimex może sprzedawać takie miejsca ? To co to za "interes" dla kupującego, skoro może na nim nie zaparkować...? A tych miejsc jest bardzo dużo ( wszystkie wzdłuż Orlinskiego 6 i 8 . )

Awatar użytkownika
Trohgal

Re: Miejsca zewnętrzne na wyłączność z kopertą z oznaczeniem dla niepełnosprawnych

Postautor: Trohgal » 28 gru 2016, 16:19

Z tego co się orientuje miejsca wzdłuż ul Orlińskiego są miejscami ogólnodostępnymi, nie na sprzedaż.
Dlaczego zostały na nich narysowane znaki ze są to miejsca dla niepełnosprawnych to tylko miasto (do którego należy droga i te miejsca) i budimex wie

usia

Postautor: usia » 29 gru 2016, 9:59

Trohgal pisze:Z tego co się orientuje miejsca wzdłuż ul Orlińskiego są miejscami ogólnodostępnymi, nie na sprzedaż.
Dlaczego zostały na nich narysowane znaki ze są to miejsca dla niepełnosprawnych to tylko miasto (do którego należy droga i te miejsca) i budimex wie

A orientujesz się jaki "status" ma ulica Orlińskiego ? Publiczna, gminna itp ? Na stronie ZIKiT niestety nie znalazłam w zadnym wykazie :? A co do miejsc z oznaczeniem dla niepełnosprawnych, to chyba nikt się tym nie przejmuje, bo parkingi i tak zawsze zapełnione przez "pełnosprawnych" ;)

kazlev

Postautor: kazlev » 29 gru 2016, 10:24

UCHWAŁA NR LI/946/16 RADY MIASTA KRAKOWA z dnia 31 sierpnia 2016 roku w sprawie zaliczenia dróg do dróg publicznych kategorii gminnej.

Na podstawie art. 7 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych (Dz. U. z 2015 r. poz. 460, poz. 870, poz. 774, poz. 1336, poz. 1830, poz. 1890, poz. 2281, Dz. U. z 2016 r. poz. 770, poz. 903) oraz art. 18 ust. 2 pkt 15 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz. U. z 2016 r. poz. 446) Rada Miasta Krakowa, po zasięgnięciu opinii Prezydenta Miasta Krakowa, uchwala, co następuje:

§ 1. Zalicza się do dróg publicznych kategorii gminnej:
1) odcinek dotychczasowej drogi wewnętrznej - ulicę Profesora Wojciecha Marii Bartla (od ulicy Michała Korpala do ulicy Profesora Bolesława Wiktora Wicherkiewicza),
2) odcinek dotychczasowej drogi wewnętrznej - ulicę Michała Korpala (od ulicy Kamienieckiej do ulicy Anny Szwed - Śniadowskiej),
3) odcinek dotychczasowej drogi wewnętrznej - ulicę Anny Szwed - Śniadowskiej (od ulicy Michała Korpala do ulicy Mieczykowej),
4) dotychczasową drogę wewnętrzną - ulicę Podole,
5) dotychczasową drogę wewnętrzną - ulicę Bolesława Orlińskiego.

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”