Montaż klimatyzacji z jednostką zewnętrzną w bloku - Orlińskiego / Avia

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
usia

Montaż klimatyzacji z jednostką zewnętrzną w bloku - Orlińskiego / Avia

Postautor: usia » 15 mar 2017, 15:20

Mam pytanie do osób, które już mieszkają na Orlińskiego/AVIA. Zauwazyłam, że część mieszkań ma zainstalowaną klimatyzację z jednostkami zewnętrznymi na balkonie. Jakie są procedury, wymagane zgody ( od kogo), aby taką zamontować ? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie ma mowy o montowaniu w elewacji - to jasne i zrozumiałe. Widziałam jednak, że stoją na nóżkach, na płytkach.

Prosze o info, jak to załatwić ;)

gucio

Re: Montaż klimatyzacji z jednostką zewnętrzną w bloku - Orlińskiego / Avia

Postautor: gucio » 15 mar 2017, 17:47

Ja niestety widzialem ze sa zamontowane na scianach balkonow wysoko w rogu, wyglada to tragicznie i nie wiem czy tak moze byc ...
tak jest napewno na Orlina 4 oraz Avia 4
Jak juz tak ktos chce szpecic budynek to przynajmniej pomalowac ta sama farba co elewacja ... ;)

Agniesza

Postautor: Agniesza » 15 mar 2017, 18:03

Montaz urzadzenia na balkonie, który jest częścią wspólna wymaga zezwolenia administracji. Takiej informacji udzielono mi w budimexie ;)

jasiek

Postautor: jasiek » 15 mar 2017, 22:22

Nie wiem co wszyscy mają z tym szpeceniem elewacji
Dajcie żyć ludzie..

usia

Postautor: usia » 15 mar 2017, 23:12

Osobiście uważam, że nie powinno się przywiercac klimy do elewacji w widocznym miejscu. Jakby każde mieszkanie tak zrobiło, to umówmy się - wyglądałoby to słabo... :? Dlatego ja chce zamontować, ale jednostkę zew.postawić na balkonie na płytkach, aby nie rzucala się zbytnio w oczy ;) z tego co widziałam, że część mieszkań posiada - wnioskuje, że nie jest to problemem :)

mike_

Postautor: mike_ » 15 mar 2017, 23:48

jasiek pisze:Nie wiem co wszyscy mają z tym szpeceniem elewacji
Dajcie żyć ludzie..

Obrazek

To mamy na myśli...
Nie dość, że O i Avia już teraz wyglądają jak wyglądają to może dbajmy o to co mamy.

Tommy

Postautor: Tommy » 16 mar 2017, 0:19

z tego co widziałam, że część mieszkań posiada - wnioskuje, że nie jest to problemem :)

Ja myślę, że wielu z tych, którzy montują klimatyzatory na ścianach na balkonie, może nawet nie zdaje sobie sprawy, że nie wolno tego robić. Mam nadzieję, że wspólnoty wystosują do takich mieszkańców odpowiednie pisma z wezwaniem do demontażu. A jak nie to kary pieniężne. Oby tylko wspólnoty chciały się tym zająć.

usia

Postautor: usia » 16 mar 2017, 1:06

Tommy pisze:
z tego co widziałam, że część mieszkań posiada - wnioskuje, że nie jest to problemem :)

Ja myślę, że wielu z tych, którzy montują klimatyzatory na ścianach na balkonie, może nawet nie zdaje sobie sprawy, że nie wolno tego robić. Mam nadzieję, że wspólnoty wystosują do takich mieszkańców odpowiednie pisma z wezwaniem do demontażu. A jak nie to kary pieniężne. Oby tylko wspólnoty chciały się tym zająć.

Szkoda, ze zacytowany jest tylko fragment wypowiedzi....żeby było jasne, NIE POPIERAM montażu klimy na elewacji....sama chce zrobić, ale na balkonie, stojąca, nie rzucajaca się w oczy ! Nie mam zamiaru wieszać na elewacji. A skoro wiele mieszkań posiada, wnioskuje, ze nie jest problemem uzykanie zgody. Dziękuję za uwagę. Kurtyna.

Tommy

Postautor: Tommy » 16 mar 2017, 12:56

Usia, myślisz, że osoby montujące klimatyzatory na elewacji pytają Budimex o zgodę? Ja myślę, że robią to samowolnie, bez pytania kogokolwiek o zdanie.

karolina.j

Postautor: karolina.j » 16 mar 2017, 15:56

@Usia, jak kupowałam mieszkanie to również się interesowałam możliwością zainstalowania klimatyzacji i pytałam jak to wygląda z formalnego punktu widzenia. To nie administracja się zgadza a wspólnota, bo loggia/balkon to cześci wspólne wyznaczone do wyłącznego użytkowania. I tu BDMX nie ma nic do gadania a właśnie wspólnota, więc to także wspólnota może wszcząć kroki wobec osób, które zrobiły to bez pozwolenia.

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”