Hejka,
czy przerabial ktos temat ogrzewania podlogowego zamiast kaloryferow? Mieszkanie mam malutkie (38m2), wiec zapotrzebowanie na cieplo nie bedzie zbyt duze. Myslalem o zrezygnowaniu z kaloryferow i zamontowaniu rurek grzewczych w podlodze - bo tak czy siak w calym mieszkaniu beda plytki. Czy ktos przerabial taki temat? Czy wymaga jest zgoda wspolnoty i administracji? Czy trzeba skuwac wylewke i lac ja od nowa po zamontowaniu rurek?
Ogrzewanie podłogowe zamiast grzejników w nowym mieszkaniu
-
Re: Ogrzewanie podłogowe zamiast grzejników w nowym mieszkaniu
My kiedyś pytalismy budimexu i ich odpowiedź była na nie. Tylko elektryczne ogrzewanie ewentualnie.
-
1 metr maty ogrzewającej kosztuje ok 100pln + robocizna. 1 metr ~700W. rachunek za prąd może być spory
Od znajomego fachowca wiem że bez problemu jest możliwość montażu ogrzewania podłogowego wodnego, z racji tego że to blok nie dom rozważam montaż tzn suchego(lub lekkiego).
purmo.com/pl/produkty/ogrzewanie-podlogowe/system-suchy.htm
purmo.com/pl/produkty/ogrzewanie-podlogowe/system-suchy.htm
Możesz również zobaczyć niejaką nowość na naszym rynku.. Folie grzewcze - ale na podczerwień. Z tego co podają kalkulatory wychodzi to w miarę korzystnie. Nie będę podawał konkretnych linków ( bez kryptoreklamy ) ale można bez problemu znaleźć w necie takie kalkulatory.
-
Sten pisze:Od znajomego fachowca wiem że bez problemu jest możliwość montażu ogrzewania podłogowego wodnego, z racji tego że to blok nie dom rozważam montaż tzn suchego(lub lekkiego).
Brzmi super. Cos takiego mozna bez problemu montowac? Rozumiem ze dajemy folie na wylewke, na to styropian, w styropian rurki, potem plyty gipsowe i na to plytki?
W zależności od producenta - widziałem że jedni dają folię, a inni kładą styropian czy płyty gipsowe bezpośrednio na wylewce. Można na youtubie znaleźć filmiki, jak i w google cenniki pod hasłem lekki system podłogowy.
Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”