Nawiewniki w oknach - wymiana, alternatywy dla montowanych przez dewelopera

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
s!mon

Nawiewniki w oknach - wymiana, alternatywy dla montowanych przez dewelopera

Postautor: s!mon » 03 kwie 2017, 23:17

Wiem, że niektórzy wymieniali nawiewniki na inne. Dajcie znać jak te nowe się sprawują (czy tak samo wieje), czy możliwe jest zamknięcie przepływu powietrza, czy musieliście zmieniać lokalizację otworów montażowych?

Nowy

Re: Nawiewniki w oknach - wymiana, alternatywy dla montowanych przez dewelopera

Postautor: Nowy » 04 kwie 2017, 9:09

Ja też chętnie dowiem się jakie są alternatywy dla nawiewników okiennych montowanych przez dewelopera. Tylko, że u mnie i tak potrzebne są takie, które tłumią dźwięk, ponieważ mam okna od strony Stella-Sawickiego, a tam miały być o podwyższonych parametrach akustycznych (i takie też nawiewniki). Dodatkowo, jak przysłoniłem jeden z nawiewników małym ręcznikiem, to powietrze zaczęło dostawać się także przez szparę pomiędzy nawiewnikiem, a rama okna, przez co porobiły się na nim czarne smugi od krakowskiego smogu :/ Ma ktoś jakąś dobrą alternatywę dla tego syfu, najlepiej jeszcze z jakimiś filtrami i możliwością regulacji wielkości przepływu powietrza.

No i jak jest z gwarancją na okna w przypadku wymiany w nich nawiewników, orientuje się ktoś może?

Lucek

Postautor: Lucek » 04 kwie 2017, 18:30

A może wyłączyć wentylacje wymuszoną, skoro więcej kłopotów niż pożytku? Będzie taniej.

s!mon

Postautor: s!mon » 06 kwie 2017, 0:36

@Lucek możesz rozwinąć myśl?

@Nowy tak na szybko co udało mi się znaleźć to alternatywą może być ISOLA HY PLUS i może nie trzeba będzie wymieniać tej części, do której montuje się nawiewnik. Ale to trzeba by było doczytać. ISLOA HY mają regulację przepływu powietrza.

W moim przypadku od strony południowo-zachodniej wewnątrz pomieszczenia nawiewnik posiada jeszcze najprawdopodobniej taką komorę tłumiącą: dobryklimat.org/pl/p/Komora-tlumiaca-RA-do-nawiewnika-ISOLA-2/23044801
Od strony ul. Orlińskiego w żadnym oknie nie mam tego elementu i zdecydowanie bardziej słychać co się dzieje na zewnątrz.
Może zastosowanie tego typu czerpni zmniejszy poziom hałasu:
dobryklimat.org/pl/czerpnia-akustyczna-cfa.html

Póki co powoli badam temat, dlatego jak macie jakieś dobre rady to proszę o info, a jak się na coś zdecyduję to też dam feedback ;)

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”