Nawiewniki w oknach - wymiana, alternatywy dla montowanych przez dewelopera
Nawiewniki w oknach - wymiana, alternatywy dla montowanych przez dewelopera
Wiem, że niektórzy wymieniali nawiewniki na inne. Dajcie znać jak te nowe się sprawują (czy tak samo wieje), czy możliwe jest zamknięcie przepływu powietrza, czy musieliście zmieniać lokalizację otworów montażowych?
Re: Nawiewniki w oknach - wymiana, alternatywy dla montowanych przez dewelopera
Ja też chętnie dowiem się jakie są alternatywy dla nawiewników okiennych montowanych przez dewelopera. Tylko, że u mnie i tak potrzebne są takie, które tłumią dźwięk, ponieważ mam okna od strony Stella-Sawickiego, a tam miały być o podwyższonych parametrach akustycznych (i takie też nawiewniki). Dodatkowo, jak przysłoniłem jeden z nawiewników małym ręcznikiem, to powietrze zaczęło dostawać się także przez szparę pomiędzy nawiewnikiem, a rama okna, przez co porobiły się na nim czarne smugi od krakowskiego smogu :/ Ma ktoś jakąś dobrą alternatywę dla tego syfu, najlepiej jeszcze z jakimiś filtrami i możliwością regulacji wielkości przepływu powietrza.
No i jak jest z gwarancją na okna w przypadku wymiany w nich nawiewników, orientuje się ktoś może?
No i jak jest z gwarancją na okna w przypadku wymiany w nich nawiewników, orientuje się ktoś może?
A może wyłączyć wentylacje wymuszoną, skoro więcej kłopotów niż pożytku? Będzie taniej.
@Lucek możesz rozwinąć myśl?
@Nowy tak na szybko co udało mi się znaleźć to alternatywą może być ISOLA HY PLUS i może nie trzeba będzie wymieniać tej części, do której montuje się nawiewnik. Ale to trzeba by było doczytać. ISLOA HY mają regulację przepływu powietrza.
W moim przypadku od strony południowo-zachodniej wewnątrz pomieszczenia nawiewnik posiada jeszcze najprawdopodobniej taką komorę tłumiącą: dobryklimat.org/pl/p/Komora-tlumiaca-RA-do-nawiewnika-ISOLA-2/23044801
Od strony ul. Orlińskiego w żadnym oknie nie mam tego elementu i zdecydowanie bardziej słychać co się dzieje na zewnątrz.
Może zastosowanie tego typu czerpni zmniejszy poziom hałasu:
dobryklimat.org/pl/czerpnia-akustyczna-cfa.html
Póki co powoli badam temat, dlatego jak macie jakieś dobre rady to proszę o info, a jak się na coś zdecyduję to też dam feedback
@Nowy tak na szybko co udało mi się znaleźć to alternatywą może być ISOLA HY PLUS i może nie trzeba będzie wymieniać tej części, do której montuje się nawiewnik. Ale to trzeba by było doczytać. ISLOA HY mają regulację przepływu powietrza.
W moim przypadku od strony południowo-zachodniej wewnątrz pomieszczenia nawiewnik posiada jeszcze najprawdopodobniej taką komorę tłumiącą: dobryklimat.org/pl/p/Komora-tlumiaca-RA-do-nawiewnika-ISOLA-2/23044801
Od strony ul. Orlińskiego w żadnym oknie nie mam tego elementu i zdecydowanie bardziej słychać co się dzieje na zewnątrz.
Może zastosowanie tego typu czerpni zmniejszy poziom hałasu:
dobryklimat.org/pl/czerpnia-akustyczna-cfa.html
Póki co powoli badam temat, dlatego jak macie jakieś dobre rady to proszę o info, a jak się na coś zdecyduję to też dam feedback

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”