Wnętrze mieszkania - możliwość wprowadzenia zmian na Orlińskiego w Krakowie

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
jasiek

Wnętrze mieszkania - możliwość wprowadzenia zmian na Orlińskiego w Krakowie

Postautor: jasiek » 02 gru 2014, 10:08

Mam pytanie czy orientujecie się (lub ktoś pytał) czy jest możliwość dogadać się tak z ekipą żeby np nie montowali w mieszkaniu parapetów lub zamontowali Ci "Twoje" parapety (te które kupisz sobie). Widział ktoś te parapety, które oni montują? I jak jest z ewentualnym ogrzewaniem podłogowym. Jest szansa na możliwość zrobienia sobie takiego cuda w mieszkaniu?
Wiem, że jeszcze dużo czasu do okien i parapetów, ale z ciekawości tylko chciałam zapytać. A nóż widelec ktoś coś wie :roll: ;)
Ostatnio zmieniony 02 gru 2014, 13:58 przez slwk, łącznie zmieniany 1 raz.

iti

Re: Wnętrze mieszkania - możliwość wprowadzenia zmian na Orlińskiego w Krakowie

Postautor: iti » 02 gru 2014, 14:17

Tak generalnie patrząc na wstawianie okien w Avii, to chyba wszędzie montowali to samo, a zajmowała się tym jakaś firma zapewne wynajęta przez Budimex (chyba też dostarczali własne okna). Jeśli chcesz na nią namiar, to zdaje się, że na jakimś zdjęciu miałem uwieczniony ich samochód pod budynkiem, w którym działali, mogę poszukać, to pewnie dałoby się do nich dodzwonić i dopytać (chociaż o to, co montują dla Budimexu), sprawdzić na stronie internetowej... Ale generalnie wątpię, żeby była tu jakaś możliwość ruchu, bo później wchodzi w to jeszcze kwestia gwarancji itp. Pewnie można by sobie wymienić później np. parapety, ale to pewnie wiązałoby się z jej utratą (gdzieś była informacja, że nawet rolety trzeba było zakładać przez tą firmę od okien, inaczej traciło się gwarancję). A na co byś chciał @jasiek powymieniać :?:

iti

Re: Wnętrze mieszkania - możliwość wprowadzenia zmian

Postautor: iti » 02 gru 2014, 14:23

Jeśli chodzi o ogrzewanie podłogowe w mieszkaniach, to w podlinkowanym wątku już o tym rozmawialiśmy. Okazuje się, że sprawa wcale nie jest prosta, bo coś takiego wiąże się z ze zmianami zapotrzebowania na ciepło dla całego budynku. Co jest tym trudniejsze, że chyba nie będziemy mieć indywidualnych liczników na to założonych. Wydaje się, że jeśli będziesz chciał np. podgrzać sobie czasem podłogę w łazience na czas brania prysznica, to sprawdzić się tu powinno elektryczne ogrzewanie podłogowe i takie chyba najlepiej byłoby zamontować :idea: Ale odsyłam do odpowiedniego wątku :)

ATM

Postautor: ATM » 02 gru 2014, 14:29

Ciekawy wątek, kiedyś próbowałem zasięgnąć szczegółowych informacji od przedstawiciela Budimexu na temat okien, drzwi i grzejników ale nie udało mi się nic ciekawego dowiedzieć.

Jeśli chodzi o parapety to pewnie jakieś PCV standardowe.. czyli wymieniając sobie parapet na inny (np z kamienia) tracimy gwarancje na okna?
Których rolet dotyczyła ta informacja przeciwsłonecznych wewnętrzne czy przeciwwłamaniowych)?

iti

Postautor: iti » 02 gru 2014, 18:02

We wszystkich rozmowach wychodzi tu, że ciężkie będzie wprowadzenie jakichkolwiek zmian w budowanych przez Budimex mieszkaniach. To z czego mają być zrobione parapety, było wymienione w materiale informacyjnym, chyba właśnie PCV, na nic lepszego bym nie liczył, bo to raczej po kosztach starają się budować. A co do wymiany, to pewnie musiałaby wymieniać firma, która zakładała okna, żeby z gwarancją było wszystko ok. Podobnie było z tymi wspomnianymi roletami, też musiały być dostarczone i zamontowane przez tą firmę (ale niestety nie pamiętam/nie dopytałem o jakie chodziło). A przeciwwłamaniowe to chyba i tak tylko na parterze mają sens.

jasiek

Postautor: jasiek » 02 gru 2014, 18:53

No właśnie wychodzi na to, ze kupiłeś mieszkanie i teraz maja Cię głęboko w poważaniu.. Rozumiem, ze jakby kazdy z nas chcial po swojemu przerabiać mieszkania to im sie to nie opłaca, nie starczyłoby im czasu itd. Ale prosba żeby zamontowali inny parapet albo żeby ich poprostu nie montowali i zostawili dziurę żeby nie trzeba bylo tego zdzierać to nie rozumiem w czym miałby byc problem. Wyjdzie na to ze ani rolety nie zamontujesz, ani dziury w ścianie nie wywiercisz bo stracisz gwarancje na mieszkanie :lol: Ja wiem, że parapety maja być pcv bo czytałam prospekt tylko takie parapety sa brzydkie i nie chce takich. Chciałabym z kamienia albo drewniane ewentualnie. I nic poza tym. Nie, że jakieś zmiany czy kombinacje. Musze sie dowiedziec w tej kwestii :roll:

ATM

Postautor: ATM » 02 gru 2014, 19:48

jasiek daj znać co się dowiedzieliście w tej kwestii, podzielam Waszą opinię w kwestii parapetu, też postaram się coś popytać :D

Nowy

Postautor: Nowy » 02 gru 2014, 21:27

A jakby kogoś interesowało kto i jakie okna wstawia na osiedlu Avia, to jest to chyba Ekoplast, nie jest co prawda powiedziane, że oni też będą to robili w innych budynkach, ale prawdopodobieństwo chyba jest spore :) Jeśli uda się Wam czegoś dowiedzieć, to dajcie znać, bo sprawa jest bardzo interesująca.

Obrazek

rainman

Postautor: rainman » 29 kwie 2015, 12:26

Dzięki za cenne informacje ;)

Krzysiek

Postautor: Krzysiek » 25 cze 2015, 20:47

Witam, zakupiłem mieszkanie na Orlińskiego 8 i też chciałem wprowadzić niewielkie zmiany co do jeden ze ścianek działowych zn. przesunąć o 20 cm ale w biurze mi powiedziano że niestety jest brak możliwości zmian w trakcie budowy, dopiero po obiorze w swoim zakresie...

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”