Przesuniecie drzwi w ścianie nośnej w bloku - czy można / jakie formalności

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
Naznaczony Parking

Przesuniecie drzwi w ścianie nośnej w bloku - czy można / jakie formalności

Postautor: Naznaczony Parking » 21 wrz 2017, 21:59

Witajcie,
Chciałem spytać Was o radę. Mam zrobiony projekt wykończeniowy całego mieszkania. Bardzo zależy mi na przesunięciu drzwi do jednego z pokoi w ścianie nośnej o około 30cm - wtedy w korytarzu elegancko zmieści mi się duża zabudowana szafa.
Myślicie że jest sens załatwiać formalności z tym związane? Jakie to są koszty i ile czasu potrzeba na realizacje tego?
Czy zrobić to bez pozwolenia - mam ekipę wykończeniową i chłopaki raczej znają się na rzeczy.

morth

Re: Przesuniecie drzwi w ścianie nośnej w bloku - czy można / jakie formalności

Postautor: morth » 21 wrz 2017, 22:21

Ścianę nośną to w ogóle można dotykać?xD

sand

Postautor: sand » 21 wrz 2017, 23:23

Faktycznie "znają się na rzeczy" jeśli chcą ingerować w ścianę nośną w budynku mieszkalnym wielorodzinnym. Sugeruję zmienić ekipę wykończeniową zanim narobią większych szkód.

gucio

Postautor: gucio » 21 wrz 2017, 23:44

Ścian nośnych nie wolno ruszać ! ! !
Jak sama nazwa wskazuje -nosi cały ciężar bloku ..
Chcesz żeby blok się zawalił i zginęli ludzie ?
Jeśli masz taką ekipę remontowa która ci to chce zrobić to proponuje jak najszybsza zmianę . . .

Naznaczony Parking

Postautor: Naznaczony Parking » 22 wrz 2017, 0:23

Spokojnie - jeszcze nic nie zrobilem. Jezeli sie okaze ze faktycznie tak nie wolno to nie bede ryzykowac.
Sciana o ktorej mowa jest mniej wiecej dwa razy grubsza od innych scian w mieszkaniu - stad podejrzenie ze jest nosna. Wiecie moze gdzie to mozna sprawdzic zeby miec pewnosc? W sumie to nigdzie nie jest to jasno powiedziane / napisane. Moze to tylko grubsza scianka dzialowa :|

Tommy

Re: Przesuniecie drzwi w ścianie nośnej

Postautor: Tommy » 22 wrz 2017, 0:58

Dla takich co przez wyburzanie ścian nośnych stwarzają zagrożenia dla życia i zdrowia wielu osób są przewidziane trochę grubsze ścianki działowe na ul. Montelupich.

pawd_tbg

Postautor: pawd_tbg » 22 wrz 2017, 6:38

Naznaczony Parking pisze: W sumie to nigdzie nie jest to jasno powiedziane / napisane. Moze to tylko grubsza scianka dzialowa :|

Uwierz mi, jak by była niepotrzebna to na pewno BX nie szalował by jej nie zbroił nie wylewał. Tracąc na to dobry tydzień czasu i kupę kasy. Tylko postawił by ja z silikatu w kilka godzin.

darekodz

Postautor: darekodz » 22 wrz 2017, 9:48

Z tego co mi wiadomo to zmiany w scianach nosnych sa mozliwe ale wymagaja projektu oraz zgody spoldzielni.

Ja mam inne pytanie - moze ktos z Was bedzie wiedzial: czy na zmiany w scianach dzialowych (wyburzenie, przesuniecie, przesuniecie drzwi) sa potrzebne jakies pozwolenia, zgody?

areks

Postautor: areks » 22 wrz 2017, 9:52

Zwróciłem się kiedyś z takim zapytaniem do Budimexu. Otrzymałem taką odpowiedź:
W odpowiedzi na Pana maila, informuję iż na etapie budowy nie ma dokonywania zmian w mieszkaniu.
Natomiast po odbiorze mieszkania może Pan we własnym zakresie dokonać aranżacji mieszkania według swoich potrzeb.

Pytanie dotyczyło wyburzeń ścianek działowych wiec wychodzi na to, że wolna amerykanka

bruinen

Postautor: bruinen » 22 wrz 2017, 10:25

Najprostszym sposobem, na sprawdzenie czy jest nośna będzie próba wycięcia niepotrzebnego kawałka piłą do gipsu - jak się nie da, to znaczy że ma zostać tak jak jest.

Swoją drogą jak już ktoś tutaj napisał, jak ekipa Ci się zgodziła na skucie 30 cm ściany nośnej to rozważył bym przynajmniej patrzenie im na ręce. Strach pomyśleć co jeszcze im do głowy wpadnie. Wykucie w ścianie nośnej 0,5m korytka pod kable do TV na głebokości 4cm to zwykle pół dnia nieprzyjemnej roboty i to po upewnieniu się, że nie trafi się na drut.

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”