Zmiana podatku od nieruchomości / podatek za miejsce postojowe - os. Orlińskiego

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
wwpiotr

Zmiana podatku od nieruchomości / podatek za miejsce postojowe - os. Orlińskiego

Postautor: wwpiotr » 15 mar 2019, 11:43

Witam,

Dostałem dzisiaj wezwanie z urzędu miasta do wypełnienia formularza do wyliczenia podatku.

Poprzednio dostałem informację o podatku ale była to kwota ~60zł, teraz jest 327zł z czezgo 259zł to podatek za "od lokali niemieszkalnych z odrębną księgą wieczystą"

Czyli mamy 250 podatku za miejsce postojowe ??

creaf

Re: Zmiana podatku od nieruchomości / podatek za miejsce postojowe - os. Orlińskiego

Postautor: creaf » 19 mar 2019, 19:09

Tak to mniej więcej wychodzi.

znasiek

Re: Zmiana podatku od nieruchomości / podatek za miejsce postojowe - os. Orlińskiego

Postautor: znasiek » 20 mar 2019, 13:19

wow, sporo w porównaniu do mnie, to za miejsce zewnętrzne czy garaż?

Neigbour

Postautor: Neigbour » 20 mar 2019, 19:21

znasiek pisze:wow, sporo w porównaniu do mnie, to za miejsce zewnętrzne czy garaż?

Ja za miejsce parkingowe przy O4 i mieszkanie 62m2 płaciłem jakieś 90 zł więc kwota strasznie kosmiczna to 250

Nowy

Postautor: Nowy » 20 mar 2019, 22:04

Neigbour pisze:
znasiek pisze:wow, sporo w porównaniu do mnie, to za miejsce zewnętrzne czy garaż?

Ja za miejsce parkingowe przy O4 i mieszkanie 62m2 płaciłem jakieś 90 zł więc kwota strasznie kosmiczna to 250

Miejsca postojowe naziemne są jako część wspólna nieruchomości mieszkalnej, od tego podatek jest niższy, niż od hali garażowej traktowanej, jako nieruchomości użytkowa, czy jakoś tak :)

Bishop

Postautor: Bishop » 20 mar 2019, 22:13

Czy nabycie zewnętrznego miejsca postojowego jako udział w działce infrastrukturalnej powinno też zgłaszać się do Urzędu czy oni już jakoś sami to sobie załatwiają?

znasiek

Postautor: znasiek » 21 mar 2019, 0:17

Bishop pisze:Czy nabycie zewnętrznego miejsca postojowego jako udział w działce infrastrukturalnej powinno też zgłaszać się do Urzędu czy oni już jakoś sami to sobie załatwiają?

O ile się nie myle to nabycie jest poprzez akt notarialny a to z automatu idzie do urzędu, więc chyba nic zgłaszać nie trzeba; przynajmniej ja nie musiałem, wszystko się samo działo.

Neigbour

Postautor: Neigbour » 21 mar 2019, 14:49

Nowy pisze:
Neigbour pisze:

Miejsca postojowe naziemne są jako część wspólna nieruchomości mieszkalnej, od tego podatek jest niższy, niż od hali garażowej traktowanej, jako nieruchomości użytkowa, czy jakoś tak :)

Chodziło mi o działkę parkingowa za szlabanem na oddzielnej księdze wieczystej. Powinne być te stawki co za garaż który tez jest na oddzielnej księdze.

Stella

Postautor: Stella » 28 mar 2019, 9:09

Neigbour pisze:

Dokładnie tyle samo ja płacę, ca. 90 zł. Mieszkanie ten sam wymiar, komórka lokatorska plus zewnętrzne miejsce postojowe za szlabanem.
Ostatnio zmieniony 28 mar 2019, 9:14 przez Stella, łącznie zmieniany 1 raz.

Stella

Postautor: Stella » 28 mar 2019, 9:11

znasiek pisze:
Bishop pisze:Czy nabycie zewnętrznego miejsca postojowego jako udział w działce infrastrukturalnej powinno też zgłaszać się do Urzędu czy oni już jakoś sami to sobie załatwiają?

O ile się nie myle to nabycie jest poprzez akt notarialny a to z automatu idzie do urzędu, więc chyba nic zgłaszać nie trzeba; przynajmniej ja nie musiałem, wszystko się samo działo.

Ja to zgłosiłam, pani z urzędu mi to wyliczyła z podatkiem za mieszkanie i komórka lokatorską. Miejsce postojowe liczyła jako mój "kawałek ziemi", inaczej płacisz za cały plac parkingowy.

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”