witam,
słyszałem, iż jak w budynku jest wentylacja mechaniczna to nie można montować okapu podłączonego do wentylacji.
Wie ktoś coś na ten temat?
Zamontowanie okapu w kuchni a wentylacja mechaniczna
Re: Zamontowanie okapu w kuchni a wentylacja mechaniczna
Pierwsze słyszę o czymś takim. Niby dlaczego miałoby tak być 

też jestem zdziwiony dlatego muszę to wyjaśnić bo chce okap
Podłączanie okapów do kanałów wywiewnych jest zabronione ponieważ mieszkania są wyposażone w kanały zbiorcze – do jednego kanału są podłączone mieszkania na co drugiej kondygnacji. Gdy do takiego kanału zostanie podłączony okap, wtedy powietrze usuwane z jednego mieszkania będzie wtłaczane do pozostałych. W takim wypadku jedynym dopuszczalnym rozwiązaniem są okapy o obiegu zamkniętym. Są w sprzedaży okapy bez podłączen do wentylacji takie z filtrami. Obecnie sam taki stosuje i mnie mocno denerwuje ponieważ jest głośny !! A tak poprostu podłączając okap rurą flex do kratki wentylacyjnej ,wentylacja chodzi tylko wtedy kiedy jest włączony okap.
Czyli, że okapu nie da się podłączyć do tej wentylacji... Trochę słabo... Tym bardziej, jak się ma kuchnię otwartą na salon i nie ma przy niej żadnego okna :/ A może ktoś zna jeszcze jakieś ciekawe i praktyczne rozwiązania poza okapem z zamkniętym obiegiem 

A czy te dwa wyjścia pod sufitem nie są przypadkiem pod okap ?
http://www.budimex-nieruchomosci.pl/tmb ... 700&link=1
http://www.budimex-nieruchomosci.pl/tmb ... 700&link=1
trzeba się zapytać
swoją drogą to z naszego bloku te fotki?
swoją drogą to z naszego bloku te fotki?
Orlińskiego 4
czyli pewnie ten drugi komin to do okapu
choć powinno być to zaznaczone na planach instalacji
choć powinno być to zaznaczone na planach instalacji
Na planach na O 6 nie widziałem dwóch przewodów wentylacyjnych , ale jeśli będą dwa to będziemy mieli możliwośc instalowania okapów które można podłączyć do wentylacji. Tylko bedzie trzeba się dowiedziedz czy będzie montowana przepustnica zwrotna przed odejsciem na okap , bo jeśli nie to mieszkancy na górnych piętrach będą mieć ładne zapaszki w swoich mieszkankach frytki bigos i takie tam 

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”