Budimex sprzedaje miejsca na parkingu osiedlowym

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
Nowy

Budimex sprzedaje miejsca na parkingu osiedlowym

Postautor: Nowy » 16 wrz 2015, 22:12

Nie wiem czy już wiecie, ale Budimex rozpoczął sprzedaż miejsc postojowych na parkingu, który buduje pomiędzy ulicą Stella-Sawickiego, a blokiem Orlińskiego 4, czyli tym z fotografii poniżej. Pojawił się też o tym wpis na naszej stronie (oczywiście pod linkiem).

Obrazek

Jednak niektóre osoby mogą tu być nieco rozczarowane, ponieważ ci, którzy kupili mieszkania już wcześniej, mogą nie mieć możliwości zakupu miejsca dla swojego samochodu na tym parkingu, pomimo tego, że sprzedawcy twierdzili wcześniej inaczej - taka historia zakupu miejsca parkingowego została opisana w podlinkowanym wątku na forum. A przy okazji, orientuje się tam ktoś w tym, jakie są ceny tych miejsc :?: Takie jak pod poszczególnymi blokami, czy coś się tu zmieniło :?:

Gatha

Re: Budimex sprzedaje miejsca na parkingu osiedlowym

Postautor: Gatha » 17 wrz 2015, 13:52

Rozmawiałam dziś z Budimexem i potwierdzam wcześniej otrzymaną informację mailową, że miejsca postojowe z boku bloku Orlińskiego 4 nie są dostępne dla mieszkańców tego bloku. Są przewidziane dla przyszłych lub obecnych inwestycji, które nie mają w swych planach miejsc parkingowych przed blokiem. Cena pozostaje bez zmian, czyli 24600 zł.

morth

Postautor: morth » 17 wrz 2015, 14:26

A który nr. jest niby takim szczęśliwcem że nie ma miejsc przed blokiem ? :> I z tego wychodzi że jak Przed O1 jest jakiś mały parking na te około 10 samochodów to na planowanym parkingu koło O1 który też ma powstać to z O1 nie będzie można kupić?

Gatha a O4 będzie mogło kupić koło O1? Czy nie pytałaś o to?

iti

Postautor: iti » 17 wrz 2015, 15:09

A to nie jest po prostu tak, że każdy blok ma mieć jakiś współczynnik miejsc parkingowych :?: W przypadku Orlińskiego 4 wystarczą do jego uzyskania miejsca w garażu i przed blokiem, w przypadku innych budynków to może być za mało i stąd "dowiezienie" wymaganego wyniku miejscami postojowymi na zbiorowym parkingu.

morth

Postautor: morth » 17 wrz 2015, 17:30

No stąd taki zabieg, rozchodzi się o to że nie informowali o tym wcześniej potencjalnych nabywców mieszkań z O4, ba nawet zapewniali że będzie można tam kupić miejsce.

Gatha

Postautor: Gatha » 17 wrz 2015, 17:51

Iti i Morth macie rację chodzi tu o współczynnik, a 30 miejsc przed O4 i te które są w parkingu podziemnym są ponoć według Budimexu wystarczające aby założony współczynnik był dla budynku O4 spełniony (nie liczyłam więc nie potwierdzam i nie zaprzeczam). I pewnie nikt nie miałby do nich pretensji gdyby nie podawali wcześniej nieprawdziwych informacji, i nie opowiadali bajek o dwóch dużych parkingach (koło O1 i koło O4) na których to przyszli mieszkańcu będą mogli zakupić miejsca. Człowiek prawdę jakoś zawsze przełknie, ale jak się jawnie parę razy robi z niego balona, to się zwyczajnie denerwuje (delikatnie mówiąc). Jeśli chodzi o możliwość zakupu miejsc na O1 nie mam pojęcia jak będzie, nie pytałam, myślę że oni sami nie wiedza jeszcze.
Jak to jednak w Budimexie bywa sytuacja zmienną jest chyba bardziej niż przysłowiowa "kobieta" bo właśnie dostałam kolejnego maila w którym przedstawiciel Budimexu poinformował mnie, że ustalenia się zmieniły i na parkingu koło O4 pierwszy rząd jednak został przewidziany dla mieszkańców O4, czyli 20 miejsc parkingowych (na planie są to miejsca zaznaczone numerami od 31 do 50). Jak to mówią lepszy rydz niż nic, no chyba że jutro znów zmienią zdanie :lol: Umowy mają ponoć być w przyszłym tygodniu.

morth

Postautor: morth » 17 wrz 2015, 19:04

Haha coś mi się wydaje że ktoś ich postraszył jakąś TVNowską Uwagą :D

D89

Postautor: D89 » 17 wrz 2015, 20:48

Na kiego grzyba wam te miejsca kosztujące więcej niż przeciętny samochód który będzie na nich stał? Widzicie na mapie osiedla taką wielką prostokątną plamę nad O3 i O5? Wiecie co tam będzie? NIC tam nie będzie bo zabudować tego nie wolno, a kucie tego betonu i zakładanie tam np. trawnika to duży koszt którego Budimex raczej nie będzie chciał ponosić. Z tym obszarem nie da się zrobić zupełnie nic i dlatego będzie tam dziki, darmowy parking - tak samo jak jest teraz kawałek dalej na pasie (za blokami Avii i parkingiem strzeżonym jest całkowicie dziki parking na którym stoi dziesiątki samochodów). Trzymanie tam samochodu będzie może trochę niewygodne, ale 5-minutowy spacer wyjdzie na zdrowie a kasa zostanie ;)

gucio

Postautor: gucio » 17 wrz 2015, 23:11

tam podobno bedzie parking tylko czekaja na jakies decyzje :-)

Kala

Postautor: Kala » 18 wrz 2015, 11:43

gucio pisze:tam podobno bedzie parking tylko czekaja na jakies decyzje :-)
i na pewno nie darmowy...

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”